Az Apácashow nemcsak az eredeti történet, a vígjátékműfaj, vagy Whoopi Goldberg karakteres színészi megjelenése okán lett világsiker és talán nevezhető kultikusnak, hanem a zene miatt is. A gospel műfaj, amely a világ bármely pontján megmozgatja a szívet, és közös éneklésre, örömzenére, táncra késztet, megtette a maga hatását. A hangok, a dallam húzzák magukkal az embert. Az idős és fiatal kórustagok, vagy a rapper srácok egyaránt hozzátesznek a flow-hoz, amire a remekül kiválasztott zenei átdolgozások gyorsan felültették az embert.

Disney Apácashow Whoopi Goldberg
Jelenet az Apácashow című filmből – Forrás: Walt Disney Studios

 A 90-es években persze nem tudtuk újra és újra meghallgatni a szeretett számokat: nem volt YouTube meg Spotify, hogy végtelenítve nyomjuk az aktuális kedvenceket. Vissza kellett tekerni a kazettát (már ha sikerült egyáltalán megszerezni ebben a formában a zenét).

Ezt csak azért mesélem el, mert sokszor eszembe jut, mekkora szó volt, ha az Apácashow ment a tévében, és még egyszer újra lehetett hallgatni a Joyful, joyful feldolgozását vagy az I will follow him dallamát.

Persze azért nem az őskorról beszélünk: kis idő elteltével az ember már egy kisvárosban is elsétálhatott a videótékába, hogy kikölcsönözze, amit akar, mégis azt gondolom: a hasonló filmekhez való viszonyunkat valahogy nemcsak az általuk tett hatás, hanem az a (ma már) nosztalgikus közeg is meghatározza, amelyben találkoztunk velük. Az Apácashow-nak is máig több korosztály tud nagyon örülni. A kérdés az: vajon közülük hányan néznék meg az évek óta ígérgetett folytatást?

Disney Apácashow Whoopi Goldberg
Jelenet az Apácashow 2. című filmből – Forrás: Walt Disney Studios

Úgy tűnik, a Disney saját magával nem jut dűlőre

Biztosan nem egyszerű a gyártóknak sem eldönteniük, mire helyezzék a hangsúlyt, ha egy kultikus filmnek terveznek új részt. A régi nézőket szólítsák meg, akiket évtizedekkel ezelőtt még teljesen más dramaturgiával, tempóval és eszközökkel kellett elérni? Vagy alapozzanak a mai igényekre, és okozzanak esetleges csalódást a nosztalgiára vágyóknak?

Nyilván a producereket nem a lelki világunk szempontjából érdekli a kérdés, sokkal inkább a bevétel a lényeg. Talán ez is az oka annak, hogy lassan hat éve megy a huzavona az Apácashow 3. körül, amelyet egyébként Whoopi Goldberg elmondása szerint, teljesen más jellegűre terveznek, mint elődeit.

A színésznő sok évvel ezelőtt egy show-műsorban panaszolta el, hogy bár ő vágyik a harmadik rész megvalósítására, a Disney nem partner ebben.

A beszélgetés során a Goldberg mellett helyet foglaló Tyler Perry (rendező, producer, forgatókönyvíró) elmondta, kész megvenni a jogokat, ha arra van szükség. A Disney nem ment bele a dologba, viszont a történtek hatására 2018-ban bejelentette: érkezik a folytatás.

Ahogy azt Graeme O’Neil youtuber egyik videójában kifejti: bár a 2020-as költségvetésben már szerepelt az Apácashow 3. – csakúgy, mint az azóta megjelent Hókusz pókusz 2. vagy az élőszereplős A kis hableány – a forgatás máig nem kezdődött el. Pedig Goldberg 2022-ben szintén egy tévéműsorban mondta el: kész a forgatókönyv. Bár utóbbi kapcsán nem elég, hogy a színésznőnek tetszett a történet, nyilvánvalóan több rostán kell átmennie a sztorinak a gyártó részéről is, mégsem valószínű, hogy ezzel lenne baj. Sokkal inkább azzal, hogy Goldberget mint a View című műsor állandó műsorvezetőjét nem akarja hosszú hetekre mellőzni az ABC csatorna, amely egyébként szintén a Disney tulajdona. Valószínűleg azon megy tehát a huzavona, hogyan alakítsák a történetet úgy, hogy a színésznő feltűnjön benne – ahogyan azt mindenki elvárja –, de ne kelljen túl sok forgatási napon részt vennie.

Disney Apácashow Whoopi Goldberg
Jelenet az Apácashow című filmből – Forrás: Walt Disney Studios

Bár sohasem voltam és nem is leszek világhírű műsorgyártó cég közelében, nehéz megértenem, miért ekkora feladat ugyanannak a nadrágnak egyik zsebéből a másikba tenni valamit (jelen esetben valakit) egy kis időre. Azért bízom benne, hogy a Disney idővel dűlőre jut saját magával. 

Újraegyesülés és reménykeltő nyilatkozatok

Talán okot ad a bizakodásra, hogy múlt héten Whoopi Goldberg éppen a View című műsor keretein belül lépett színpadra a második film szereplőgárdájának egy részével: az akkor még kamasz, ma már felnőtt kórustagokkal, valamint az idősebb színészek közül is néhánnyal. Goldberg újra apácaruhába bújt, és akárcsak a több mint harminc évvel ezelőtti moziban, most is az ő vezényletével szólalt meg az Oh, Happy Day, valamint a Joyful, joyful. Bár az újraegyesülést a harmincadik évforduló apropóján jelentették be, azért abból már eléggé kicsúsztunk, így talán nemcsak a nosztalgia vezette a szerkesztőket a közös fellépés megvalósítására.

A show-ban nem csak énekléssel emlékeztek: többek között a Mary Patrick nővért játszó Kathy Najimi idézte fel a forgatások időszakát. Elmondása szerint az első film is csodás emlék számára, de a második még ennél is több, hála a tinédzser szereplőknek, akikkel igazi nagy családot alkottak.

A beszélgetés során Marc Shaiman zenei vezető felidézte, hogyan vétózta meg a producer a filmmel kapcsolatos egyik elképzelését, a gondolatot pedig úgy zárta: „talán majd az Apácashow 3.-ban” láthatjuk. Szóval lehet, hogy mégis készülődik valami a Disney háza táján.

Goldberg mindenesetre folyamatosan úgy nyilatkozik, hogy biztos a folytatás, emellett nyilvánosan kérte Maggie Smitht, hogy térjen vissza a harmadik részre, mert senki mást nem látna szívesen a főnök asszony szerepében rajta kívül. Nem csak az idősebb színészek között találhatunk egyébként nagy neveket: a fiatal szereplők között akad, aki jelentősebb karriert futott be az Apácashow után. Lauryn Hill a zeneiparban lett ismert, míg Jennifer Love Hewitt színésznőként várt híressé: arról azonban, hogy a második rész kamaszokat játszó szereplői közül számíthatunk-e bárkire a folytatásban, egyelőre nem tudni semmit. 

Az Apácashow örök és lehet aktuális is

Nem csak a harmadik rész forgatási dátumát fedi homály: miközben az Apácashow-t több generáció is régi jó ismerősként üdvözli, sok dolog talán meglepő lehet már az első rész kapcsán is. A címet hallva például egyértelműen Whoopi Goldberg neve ugrik be mindannyiunknak, pedig bármennyire elképzelhetetlen ma már, eredetileg nem ő kapta volna a főszerepet. Az első jelölt Bette Midler volt, aki azonban visszaadta a lehetőséget, mert úgy érezte, nem passzol hozzá a karakter. Szintén „a dolgok, amiket nem tudtunk az Apácashow-ról” típusú sztorik közé tartozik, hogy a készítők a zenék válogatásával, illetve sorrendiségével szándékosan az egyházi zene fejlődését akarták bemutatni. Állítólag több dicséretet is kaptak az egyház részéről amiatt, hogy az evangélium öröme öltött testet a kórusénekek megszólaltatásában.

Disney Apácashow Whoopi Goldberg
Jelenet az Apácashow című filmből – Forrás: Walt Disney Studios

A készítők a film kapcsán még gyakran kiemelik, mennyire sokat adott a vásznon látott nővéri összetartáshoz a színésznők közötti szoros barátság.

Az pedig talán tényleg mindenkit meglep, hogy Whoopi Goldbergnek nemcsak fontos emberi kapcsolatokat hozott a szerep, hanem a felismerést: énekesként is helye van a színpadon. Addig ugyanis ez – hihetetlen, de igaz ‒ fel sem merült benne.

További érdekes tény még, hogy a főszereplőt részben egy apácának álló amerikai színésznő, Dolores Hart ihlette. Állítólag a forgatókönyvíró meg is látogatta a helyet, ahol Dolores élt, hogy anyagot gyűjtsön a mozihoz. Az Apácashow körüli sztorikból sokat lehet szemezgetni az interneten, és ha engem kérdeztek, bízom abban: hamarosan új történetek születnek majd egy következő forgatáson. Bár sokszor szembesülünk vele, hogy egy új részben csalódni kell, de ha már ennyit kellett várni, talán elég idő jutott egy igazán ütős forgatókönyv megírására. Nem szükséges aggódnunk: az Apácashow ma is lehet aktuális, nem véletlen, hogy a belőle készült musicalt máig játsszák például a londoni Broadwayn. Annak tudatában pedig, hogy a filmzene évtizedekkel ezelőtt 54 hetet töltött a Billboard 200 listáján, az elvárás nemcsak a mozi, de a zenei betétek kapcsán is jogosan lehet nagy, amennyiben tényleg elkészül végre a folytatás.

Kiemelt kép: Walt Disney Studios

Széles-Horváth Anna