Kortalan alkotások az art deco bölcsőjéből

Annyi biztos, hogy Jászkarajenőn született 1900. április 15-én, de ennél többet nem sikerült kiderítenem a gyerekkoráról, ahogy azt sem, hogy a Képzőművészeti Főiskoláról miért ment át rövid időn belül az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakára, hogy aztán végül grafikusként szerezze meg a diplomáját.

Mesebolt Gőgös Gúnár Gedeon
A Kerék folyóirat címlapja, 1926–1938 – Forrás: Iparművészeti Múzeum Gyűjteményi Adatbázis

A neve előtti K. betű férjére, Kaesz Gyulára utal, aki építész, bútortervező és grafikus volt, és az Iparművészetin is tanított egy időben. 1925-ben házasodtak össze: férje 1967-es haláláig együtt éltek és alkottak nagy harmóniában.

A két háború között az art deco térhódításával Lukáts Kató megtalálta a saját stílusát, amit sokan egyszerűen „csak” dekoratívnak hittek, pedig komplex világokat alkotott néhány vonallal és visszafogott színekkel is.

Felismerhető, megjegyezhető, összetéveszthetetlen stílusjegyei a játékosság mellett jóval túlmutattak önmagukon. Bőven megelőzte a saját korát, talán még ma is „eladható” volna progresszív alkotóként.

Sokunkban megmaradtak csodálatos figurái a mesekönyvekből, de a különböző csomagolásokon, címkéken látható alkotásai is beleégtek a közös emlékezetünkbe.

Mesebolt Gőgös Gúnár Gedeon
Grünfeld Ernő borkereskedő üzlete számára, 1930–1940 – Forrás: Iparművészeti Múzeum Gyűjteményi Adatbázis

Sokoldalúság és megélhetési kényszer

Nem csupán csomagolásokat és plakátokat tervezett, hanem a tipográfiához és a nyomdászathoz is értett. Ezt annak köszönhette, hogy férje javaslatára diplomaszerzés után elment gyakornokoskodni a Globus Nyomdába, ahol az épp akkor felívelőben lévő reklámgrafika minden csínját-bínját elsajátította, és

mivel nem csupán grafikailag volt magasan képzett, hanem a technikai részleteket is jól ismerte, ezért rengeteg megrendelést kapott.

A textiltervezés éppúgy érdekelte, mint a férjével közösen tervezett bútorainak intarziái.

Az Iparművészeti Főiskolán egyik mestere az iskolateremtő Helbing Ferenc volt, aki a plakátkészítést művészetté emelte. Lukáts Kató Tungsram-plakátja ma is tanítani való szerintem, ahogy szinte minden műve megőrizte a mívesség miatt érvényességét.

Sokféle forrásból táplálkozott a tudása, a magyar népi elemeket kiválóan vegyítette kortársai (például Bortnyik Sándor vagy Berény Róbert) munkái által ihletve.

Mesebolt Gőgös Gúnár Gedeon
A tuberkulózis elleni oltást propagáló füzet lapja, 1940 – Forrás: Iparművészeti Múzeum Gyűjteményi Adatbázis

A háború után a reklámipar új irányokat vett, és K. Lukáts Katónak is egyre kevesebb munkát adott, de bonbonos dobozai, például a Stühmernél és az osztrák Altmann & Kühne cégnél nagy sikert arattak.

Az Exotic szappannak 1940-ben tervezte ez a képet. Én imádom, és szerintem nem vagyok ezzel egyedül!

Mesebolt Gőgös Gúnár Gedeon
Csomagolás az Exotic szappanhoz, 1940-es évek – Forrás: Iparművészeti Múzeum Gyűjteményi Adatbázis

A könyvek és a barátok

A reklámipari munkák után következtek a mesekönyvek – mindannyiunk óriási szerencséjére. Egy olyan korban volt tehetséges és a munkát tekintve feltétlenül alázatos, amikor akár ezek nélkül is érvényesülhetett bárki, ha jó pártkatona volt.

Többek között tankönyveket is tervezett, az 1959-es Lipcsei Nemzetközi Könyvkiállításon például bronzérmet kapott Kodály Zoltán és Ádám Jenő Énekeskönyv az általános iskolák első osztálya számára című kötetének tervezéséért és illusztrálásáért.

Munkái és személyisége miatt is igen nagy népszerűségnek örvendett K. Lukáts Kató. Kaesz Gyulával közös otthonuk a kortárs művészek egyik meleg fészke volt, óriási társasági életet éltek. Ortutay Gyula néprajzkutató, Gyergyai Albert író, de a keramikus Kovács Margit is mindennapos vendégek voltak náluk, ahogy Kozma Lajos iparművész is. Azonban Gazdag Erzsihez fűzte a legmélyebb barátság K. Lukáts Katót, talán nem véletlen, hogy épp az ő Meseboltjának tervezte azt a csodálatos borítót, amelynek motívumait felhasználva pár éve a Vendéglátóipari Múzeumban életműkiállítást rendeztek K. Lukáts Kató munkáiból.

Mesebolt Gőgös Gúnár Gedeon

A Walter Rózsi-villa a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) első önálló kiállítóhelye idén május közepén K. Lukáts Kató és Kaesz Gyula munkáiból nyit különleges tárlatot, én mindenképp megnézem.

Gurubi Ágnes: Muskátli

Kult – 2024. április 14. –

K. Lukáts Kató művei megunhatatlanok, varázslatosak, tele vannak élettel, minden ceruzavonása arról tanúskodik, hogy imádta a munkáját, és mindig pontosan érezte, hogyan lehet átadni a lényegét annak a szövegnek vagy annak a terméknek amit épp megrajzolt.

Képei pedig generációk óta velünk vannak: gondoljatok a Ablak-Zsiráfra vagy Nemes Nagy Ágnes Aranyecset című csodakönyvére.

Mesebolt Gőgös Gúnár Gedeon
Címlap az Ablak-Zsiráf Képes Gyermeklexikon számára, 1971 – Forrás: Iparművészeti Múzeum Gyűjteményi Adatbázis

Források: ITT és ITT

Kiemelt képek: Iparművészeti Múzeum Gyűjteményi Adatbázis

Both Gabi