2009-ben, nyolc évvel John Phillips zenész halála után, az első házasságából származó lánya, Mackenzie Phillips írt egy önéletrajzi könyvet, amelyben nemcsak azt mesélte el, hogy az apja szoktatta rá a drogokra, hanem azt is bevallotta, hogy egy évtizeden át szexuális kapcsolat volt köztük.

Ő konszenzuális viszonyról beszél – ami erősen kétségbe vonható, már csak azért is, mert az első (de lehet, hogy az első pár) alkalommal az akkor 19 éves lány öntudatlan állapotban volt, és az aktusról csak utóbb értesült.

Mackenzie Phillips The Mamas and the Papas John Phillips California Dreamin’ Cass Elliot
Mackenzie Phillips – Forrás: Getty Images / Vincent Sandoval / Contributor

Hiába ment férjhez (állítólag aznap, amikor először megtörtént az erőszak), az apja, akivel együtt koncertezett, rendszeresen használta, egészen addig, amíg a nő teherbe esett – és mert nem voltak biztosak benne, kitől van a gyerek, Phillips kifizette a lánya abortuszát.

Ha be van állva, állat

2009-ben, amikor Oprah-nak is elmesélte a történetet, óriási botrány kerekedett az „ügyből”. A szerteágazó család egy része nem hitt Mackenzie-nek, mások igen, például öt féltestvére közül az énekesnő Chynna Phillips, aki tavaly az Instáján egy közös élőzésben elmondta, hogy büszke a bátor testvérére, amiért elmondta az igazat. És bár a többi gyerek nem tudott a viszonyról, azzal azért tisztában voltak, hogy az apjuk őrült dolgokra képes, ha be van állva.

A Phillips családnak nem ez az egyetlen botránya amúgy. Már a The Mamas and the Papas együttesnek is a drogok és a szex vetett véget.

Mackenzie Phillips The Mamas and the Papas John Phillips California Dreamin’ Cass Elliot
The Mamas and the Papas – Forrás: Wikipedia / CBS Television

Az együttes, amely az eredeti felállásban négy fantasztikusan muzikális fiatalból állt, 1966-ban vált ismertté a már említett California Dreamin’ világsikerének köszönhetően, és onnantól kezdve két éven át a legnépszerűbb amerikai együttesek közé tartozott. Ők voltak az egyik első olyan zenekar, amelyet férfiak és nők vegyesen alkottak. John Phillips és a második felesége, Michelle mellett a formáció tagja volt Cass Elliot énekesnő és egy kanadai férfi, Denny Doherty. Nem maradtak egydalos banda, négy albumot és tíz slágerlistás dalt hoztak össze, de a szárnyalásnak két éven belül véget vetett a féltékenység.

Doherty elszerette Michelle Phillipset, aki kilépett a zenekarból, akárcsak a másik énekesnő, Cass Elliot, aki szólókarrierbe kezdett, majd nem sokkal később, 33 évesen meghalt szívrohamban.

A gyerekeknek is jutott a drogból

Ma már csak Michelle Phillips él az eredeti „mamák és papák” közül. Doherty gyakorlatilag halálra itta és drogozta magát, ahogy a szintén függő John Phillips is, akinek májátültetése is volt élete vége felé. Ő 2001-es haláláig a zeneiparban maradt, filmzenéket is írt, például a Koktélét, és A szikláét.

Mackenzie Phillips The Mamas and the Papas John Phillips California Dreamin’ Cass Elliot
Michelle Phillips, 1977 – Forrás: Wikipedia / American Broadcasting Company

A The Mamas and the Papas-kultuszt is próbálta életben tartani, ezért is nosztalgiakoncertezett legidősebb lányával, a gyerekkora óta színészként is dolgozó, sorozatsztár Mackenzie Phillipsszel.

Egy koncert után kezdődött a viszonyuk is, legalábbis a nő így emlékszik. Nagyon sokat drogoztak együtt – Mackenzie tízéves volt, amikor először belőtte magát. „Nem sok szabály volt gyerekkorunkban”, kommentálták a közös videóban a nővérek a neveltetésüket. 

Mackenzie Phillips csak az utóbbi pár évben tiszta. Korábban többször letartóztatták kábítószer-birtoklás és -használat miatt, akárcsak az apját annak idején. Mostanában függőknek segít, könyvet is írt a leszokásról.

Azt mondja – és ezért elmondása alapján sokan bírálják –, hogy megbocsátott az apjának. Ami nem jelenti azt, hogy helyesli, amit vele tett. De szeretne végre békében élni önmagával, ezért a múltat elengedte.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT 

Kiemelt kép: Getty Images / Yvonne Hemsey / Contributor

Kurucz Adrienn