2024 őszén érkezik a Sorbonne Sexual új nagylemeze, amelynek hírnöke a Csalók című dal. A hozzá készült videóklip alapötlete egy fotózáson született, ahol éppen Komróczki Dia, a kiváló fotós készítette a következő időszak zenekari fotóit. 

zene klippremier Sorbonne Sexual
Kép forrása: Sorbonne Sexual

„Dia kitalálta – magyarázza Karádi Gergő, a Sorbonne Sexual frontembere – hogy a zenekari tagok legyenek falak közé szorítva, hiszen ez olyan szimbolikus helyzet, ami nagyon jól illeszkedik a készülő lemezünk új világához. Annak középpontjában ugyanis az elidegenedett, peremre taszított egzisztencia áll, akinek nincs elég, vagy egyáltalán nincs tere arra, hogy a saját hangján megszólalhasson, illetve mindenképpen valami problémával szembesül. A Csalók mellett lesznek RémültekTúlélők vagy például Senkik.”

zene klippremier Sorbonne Sexual
Kép forrása: Sorbonne Sexual

Az ötletet tett követte: Komróczki Dia képeit elforgatva létrejött a klip alapbeállítása: a szereplők egy alagútban kúsznak, egy minimalista térben menekülnek. Hogy ki elől, az nyitott kérdés: hőseink egyszerre megcsalók és megcsaltak.

zene klippremier Sorbonne Sexual
Kép forrása: Sorbonne Sexual

Távol álljon ugyanakkor a zenekartól az ítélkezés: 

„Olyan szám már bizonyosan van, amely a csalót kárhoztatja, sőt, talán olyan is, ahol a megcsalt embert siratjuk – mondja Karádi Gergő. – Végtére is, a Csalók csak egy dal, sosem gondoltam többet róla, nem erkölcsi kiáltvány, nem tanmese. Nem akar az lenni. Mégis: most már van olyan dalunk is, amiben a csaló és a megcsalt egyetlen beszélőben összpontosul.”

zene klippremier Sorbonne Sexual
Kép forrása: Sorbonne Sexual

Mind a nyolc figura más és más helyzetből menekül. Azokból a pillanatokból, ahol éppen csalókká váltak. Vagy megcsaltakká. Van, aki azért, mert nem képes elhinni, van, aki azért, mert már éppen elhitte. Nem tudják, hová tartanak, de végtére is nem menekülhetnek azok elől a dolgok elől, amelyek igazak.”

Íme, maga a klip:

Aki szeretné mihamarabb élőben is hallani a Csalók című számot, az írja fel magának: december 14., Turbina. A vendégzenekar a Görbe Bögre lesz. 

A dal és a klip készítői:

Zene: Karádi Gergő, Imhof Bálint „Balu”, Dörögdi Dávid „Dörő”, Vitányi Dávid „Viti”
Szöveg: Karádi Gergő
Zenei producer, keverés: Egyedi Péter
Master: Dorozsmai Gergő
Rendező: Karádi Gergő, Dörögdi Dávid
Operatőr, vágó, coloring: Balázs „Johnny” Bence 
Produkciós vezető: Balázs Dániel
Gyártásvezető: Imhof Bálint „Balu”
Utómunka: Reindeer Cinema
Díszlet: Vitányi Dávid „Viti”, Imhof Bálint „Balu”
Smink: Árvai Csenge

Kiemelt képünk forrása: Sorbonne Sxl

Csepelyi Adrienn