Lebegés és űrpogó az Elefánttal – a szkafandert ne hagyd otthon

Túlzás nélkül állítható, hogy az Elefánt a könnyűzenei szcéna egyik legizgalmasabb formációja. Sokféle szempontból számítanak kuriózumnak a magyar zenei életben; nehéz, sőt talán nem is lehet őket ide vagy oda sorolni. Ahogy ugyanis Takács Dalma kolléganőm írta róluk nagyon találóan a Szendrői Csabával és Kovács Zoltánnal készült interjújában: „Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy diszkográfiájával egyaránt elnyeri a punk-, a sanzon-, a rap- és a techno szerelmeseinek szívét, ahogy azt is, hogy koncertjeit a Z generáció ugyanolyan lelkesedéssel látogatja, mint akár az X: az Elefánt azonban lazán teljesíti mindkét kihívást.”

programajánló Kimenő Radival
Elefánt – Fotó: Sinco

És igen, ezt X-esként és évek óta lelkes Elefánt-fanként meg tudom erősíteni.

Valami olyat tudnak zeneileg-szövegileg, amit tényleg kevesen ebben az országban.

De nemcsak ezért ígérkezik óriási durranásnak a szeptember 30-i koncertjük a Budapest Parkban, hanem azért is, mert még durvább energiákkal, tánccal és lassú pogózással zárják a szezont. És hogy hogyan is kell lassan pogózni? Ahogy Szendrői Csaba a már említett interjúban elárulta: úgy, mintha az űrben lebegnél közben – ezért is nevezték el végül ezt a műfajt űrpogónak. Szóval szedd elő a szkafandert, és készülj a gigantikus-galaktikus veretésre.

A szeptember 30-i koncertre ITT válthatsz jegyet.

Családmesék Hadas Krisztával – Vendég: Till Attila és felesége, Korpás Krisztina

Hadas Kriszta bármibe is fogjon, a minőség és a hitelesség lesznek a hívószavak. Ezúttal sem számíthat az ember másra: Családmesék című beszélgetéssorozatában a Prima Primissima-díjas riporter ismert művészekkel, közszereplőkkel beszélgetve keresi a válaszokat többek közt arra, vajon már a születésünk előtt eldőlt-e, hogy milyen emberek leszünk.

Milyen transzgenerációs viselkedési mintákat, értékeket, szokásokat, hagyományokat, traumákat kapunk és viszünk tovább? Kinek és hogyan felelünk meg? Egyáltalán meg kell felelni? Mit kezdünk a kibeszéletlen konfliktusokkal, titkokkal a családban?

A batyunkban milyen „hamuban sült pogácsákkal” válunk felnőtté, keresünk párt, házasodunk, neveljük a gyerekeinket? Hogyan kötünk kompromisszumokat, ha egy házasságban vagy a generációk között értékkülönbség mutatkozik? Ezeket az izgalmas kérdéseket pedig elsőként Till Attila műsorvezetővel és feleségével, Korpás Krisztinával igyekeznek megválaszolni szeptember 26-án, a Bálint Házban.

A beszélgetésre ITT válthatsz jegyet.

20 éves a Punnany Massif – a kerek szülinapnak pedig meg kell adni a módját

Van valami a pécsi levegőben, az már biztos! Talán ez lehet az oka annak, hogy ennyi zenei tehetséggel van tele a város: olyan kultzenekarok indultak onnan, mint a Kispál és a Borz, a 30Y vagy éppen a Punnany Massif. Utóbbi idén belépett a fiatal felnőttkorba – 20 éves lett. És micsoda két évtized volt ez! Számos díjjal, telt házas koncertekkel és ütős-szembenézős nagylemezekkel. És nem véletlenül használtam a szembenézés szót, a zenekar ugyanis a társadalom-funk jeles képviselői között foglal helyet – a zenéjével tükröt tart elénk.

programajánló Kimenő Radival
Punnany Massif – Fotó: Miki357

Az évfordulót pedig nem mással, mint egy hatalmas koncerttel ünneplik a Budapest Parkban – ahogy azt illik, ahogy azt kell!

Lesz itt minden, ami az elmúlt két évtizedben megdobogtatta a rajongók szívét, és természetesen az új album dalai is felcsendülnek. Sőt, még meglepetéssel is készülnek ezek a déliek. Kihagyni kár lenne!

A szeptember 29-i koncertre ITT válthatsz jegyet.

Bukta Imre és Winkler Nóra tárlatvezetése az év egyik legmenőbb fotókiállításán

Petőfiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon, ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk.

A Pictorial Collective, vagyis a hazánk legismertebb és legtehetségesebb dokumentarista fotográfusait tömörítő kollektívájának tagjai pedig az elmúlt másfél évben végigfotózták a hazánkban fellelhető Petőfi utcákat, és megörökítették azok 266 ezer lakóját.

A Petőfi utcák népe a mai magyar társadalomról ad szubjektív látleletet. Ahogy Virágvölgyi István kurátor fogalmaz: „A képeken nem a mélyszegénység és a nyomor a szembeötlő, mert nem is ezzel találkoztak leggyakrabban a fotósok országjárásuk során, hanem a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával, ami gyakran a létbizonytalanságot hivatott elfedni.”

programajánló Kimenő Radival
Winkler Nóra és Bukta Imre – Forrás: A tárlatvezetés hivatalos Facebook-eseménye

A kiállításnak a Capa Központ ad helyet, a tárlat szeptember 21-én Bukta Imre képzőművész és Winkler Nóra műsorvezetésével tekinthető meg. 

Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Felolvasószínház, izgalmas helytörténeti séták, parkmozi – A TANGÓ projekt programjait idén sem érdemes kihagyni

A szívem egy darabja mindig a nyolcadik kerületé, pontosabban a Teleki téré marad, amelynek szomszédságában, az első lakásomban töltöttem fiatal felnőttkorom legszabadabb éveit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TANGÓ projekt (@tango_projekt) által megosztott bejegyzés

A Teleki tér mindig is színes, karakteres hely volt: a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel bíró, ám kihasználatlan tere, amit a TANGÓ projekt keretében igyekeznek új élettel, kulturális pezsgéssel megtölteni – miközben párbeszédet lehet folytatni szakemberekkel, ide látogatókkal és itt lakókkal.

A TANGÓ Projekt szervezői így idén is színes programkavalkáddal készülnek: lesz például felolvasószínház Teleki téri történetekből Hámori Gabriellával, Nagy Zsolttal és Ficza Istvánnal – Bitó János harmonikakíséretében. Városi sétán elevenedik meg a Horthy-korszak éjszakai élete, ami ahhoz a babiloni Berlinhez volt hasonlatos, ahol bűnözői csoportok és rendőrök is próbáltak kikászálódni a háború hatása alól. De a Parkmoziban is érdekes filmeket vetítenek.

A programokat ITT találod.

Kiemelt képek: Miki357; Sinco; Bukta Imre képzőművész és Winkler Nóra közös tárlatvezetése a Petőfi utcák népe kiállításban hivatalos Facebook-eseménye; balinthaz.hu

Filákovity Radojka