Natalee Holloway 2005 májusának végén érettségizett, majd egy közös utazásra indult végzős iskolatársaival. A kirándulás célpontja Aruba, egy apró szigetország és egy népszerű karibi turisztikai célpont volt, nem messze Venezuelától. Ám amikor az utazás végén, május 30-án a diákok és hét kísérőjük összegyűlt a SunSpree Resort előcsarnokában, Hollowayt nem találták sehol.

A Holloway eltűnésével kapcsolatos nyomozás nemzetközi médiaszenzációvá nőtte ki magát

Az eltűnés hírét hetekig tartó tudósítások követték, amelyek folyamatosan uralták a médiát. Amerikaiak milliói kísérték naponta a szakértők tudósításait, akik arculatuk részévé tették a Natalee Hollowayről szóló beszámolóikat – köztük Nancy Grace-t, aki az esetről szóló tudósítása révén vált országosan ismertté.

„A Holloway-ügy mára az egyik legnépszerűbb valóságshow Amerikában” – írta a Vanity Fair 2006-ban. Amikor a Lifetime 2009-ben bemutatott egy, a lány eltűnéséről szóló filmet, az hamar a televíziós hálózat történetének legnépszerűbb filmjévé nőtte ki magát.

Holloway fotója, amelyen mosolyogva, hosszú szőke hajjal látható, ikonikussá vált, a médiavilág kitörölhetetlen elemévé. Ez a médiaőrület lett az egyik legfontosabb momentum, amely felkeltette a köztudatot az eltűnt fehér nő szindróma, vagyis a Missing White Woman Syndrome kapcsán. A mára már jól ismert jelenség lényege, hogy a fiatal, csinos fehér nők jelentősen nagyobb médiafigyelmet kapnak, mint más demográfiai csoportokhoz tartozó, szintén eltűnt emberek, ennek következtében pedig gyakran a hatóságok is több erőfeszítést fordítanak az eltűnt fehér nők felkutatására.

Hollowayt utoljára a kirándulás utolsó éjszakán látták egy bárban, nem messze a szállodától, és több szemtanú szerint is Joran van der Sloot, egy 17 éves holland tinédzser társaságában volt. Ezt követően azonban már nem tudtak róla semmit.

gyilkosság nyomozás Natalee Holloway Stephany Ramirez
Joran van der Sloot - Forrás: Getty Images/ Kypros / Contributor

Az arubai hatóságok azonnal intenzív nyomozásba kezdtek, amelynek keretében húszezer dolláros jutalmat ajánlottak fel információért cserébe, és lehetővé tették az FBI búvárai számára, hogy átvizsgálják a partot, valamint az óceánt, ahol Holloway eltűnhetett.

A kutatás során több gyanúsítottat is letartóztattak, köztük Joran van der Slootot és más feltételezett bűntársát is, az ügy azonban bonyolulttá vált, az arubai hatóságok pedig bizonyítékok hiányában kénytelenek voltak szabadon engedni a feltételezett elkövetőket (Holloway szülei még korrupcióval is megvádolták a helyi hatóságokat).

A nyomozás egyre zavarosabbá vált

Sloot több, teljesen eltérő történetet adott elő a hatóságoknak az évek során: volt, hogy ártatlannak vallotta magát, máskor azt mondta, hogy szexkereskedőknek adta el a lányt, de azt is állította, hogy Holloway egész egyszerűen kiesett az erkélyről és meghalt.

2007-ben az arubai hatóságok emberölés vádjával ismét letartóztatták a férfit és két feltételezett bűntársát, később azonban a bíróság elrendelte, hogy engedjék szabadon őket – ismét bizonyítékok hiányára hivatkozva. Ezt követően azonban a bíróság nem adott ki letartóztatási parancsot, így az ügy gyakorlatilag elhalt.

2010 májusában aztán van der Sloot 25 000 dollárt kapott Holloway anyjától a lány meggyilkolásával kapcsolatos információkért cserébe – amelyek a férfi saját bevallása szerint „értéktelenek voltak”. Ezután újabb 225 000 dollárt próbált kicsikarni a családtól cserébe azért, hogy Holloway maradványaihoz vezeti őket, ez azonban soha nem történt meg.

Ehelyett 2010. május 30-án, mindössze húsz nappal van der Sloot és Beth Holloway beszélgetése után, valamint Natalee eltűnésének ötödik évfordulóján, van der Sloot megtámadta és meggyilkolta a 21 éves Stephany Flores Ramírezt, akivel egy pókerversenyen találkozott Limában.

Van der Sloot elmondása szerint a hotelszobájában online pókereztek, amikor elmondta Ramireznek, hogy ő a Holloway-ügy fő gyanúsítottja. A nő erre rátámadt, majd a férfi a könyökével fejbe vágta, és „egy percig fojtogatta”. Aztán a feje köré csavarta az ingét, és megfojtotta. „Ilyen módon azt hiszem, én okoztam a halálát” – mondta. A férfi Chilébe menekült, nem sokkal később azonban letartóztatták.

Van der Sloot 28 évet kapott, miután bűnösnek vallotta magát Ramirez meggyilkolásában

A férfit 2012-ben ítélték el, ugyanabban az évben, amikor Hollowayt hivatalosan is halottnak nyilvánították. Ezt követően az Egyesült Államok mindent megtett azért, hogy Peru kiadja van der Slootot a zsarolás és csalás miatt, amit 2010-ben Holloway anyjával szemben elkövetett. A perui hatóságok kezdetben azt akarták, hogy van der Sloot ülje le a Ramirez meggyilkolásáért kiszabott büntetését, mielőtt kiadnák az Egyesült Államoknak, végül azonban idén megadták az engedélyt, hogy a férfi 2023 júniusában az Egyesült Államokba utazzon, és szembenézzen a vádakkal. Kezdetben ártatlannak vallotta magát, de végül megváltoztatta vallomását, és mindent beismert – beleértve Natalee meggyilkolását is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

COURT TV (@courttvnetwork) által megosztott bejegyzés

Van der Sloot azt állította, hogy ő és Natalee a tengerparton csókolóztak, amikor a homokba lökte a lányt. Azonban Natalee megpróbálta ellökni magától, a férfi pedig erőszakoskodni kezdett vele, mire válaszul a nő ágyékba térdelte. Ekkor megrúgta a lányt, majd felkapott egy közeli betondarabot, megütötte, és Holloway testét az óceánba lökte.

Bár ez a vallomás a hatóságok számára bizonyító erővel bírt, számos nyugtalanító és nem meggyőző vonatkozása van.

Ahogy a kritikusok rávilágítottak, ha Holloway holttestét a partról lökték volna a tengerbe, az áramlatok valószínűleg néhány napon belül visszasodorták volna. Jelenleg nem lehet tudni, hogy ezek a részletek igazak-e, de tekintettel van der Sloot hosszú történetére, amikor különböző elméleteket gyártott Holloway halála után, nem valószínű, hogy valaha is képes lenne teljesen meggyőző narratívát bemutatni. 

Még ha az arubai hatóságok elég bizonyítékot is találtak ebben a vallomásban, Holloway meggyilkolásának elévülési ideje Arubán 2017-ben lejárt. És eltekintve a legutóbbi vallomástól, amely végül is csak egy a sok közül, a rendőrségnek egyelőre nincs új, kellően meggyőző bizonyítéka ahhoz, hogy elfogatóparancsot adjanak ki a férfival szemben – így bár a beismerés megtörtént, Holloway gyilkossága technikailag még mindig megoldatlan.

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képek forrása: Getty Images / Mark Wilson / Staff; Wikipedia/ Natalee Holloway yearbook photo; YouTube/ ABC News

Mózes Zsófi