Jógázz SUP-on, a Tisza-tavon

Évek óta nagy népszerűségnek örvend itthon is a SUP-ozás, az igazi feketövesek (mostanra biztosan jó sok van belőlük) pedig nemcsak evezni szoktak a deszkán – hanem, mondjuk, jógázni is. Ha valami, hát ez az igazi egyensúlygyakorlat. Emellett persze nem elhanyagolható tény, hogy a vízen jógázásnak valami hihetetlen hangulata van,

a természet közelségében hamarabb kerülsz zenbe, minthogy kimondanád: SUP.

Ezúttal a Tisza-tavon hódolhatsz szenvedélyednek, méghozzá ingyen és bérmentve, a Telekomnak köszönhetően. A telekommunikációs vállalat ugyanis ingyenes fesztivált szervez, amelynek keretein belül országszerte remek programokkal várnak.

A július 29-i SUP-os jógázásról ITT találsz bővebb információkat, a fesztivál további programjairól pedig ITT.

Balatoni hajókázás nélkül nem múlhat el a nyár

Naná, hogy a magyar tenger sem maradhat ki a sorból! Ha éppen szünetet tartanál a fürdőzésben, itt az ideje más módon vízre szállni: szeld át hajóval a Balatont!

Mindezt pedig idén nyártól egy újabb menetrend szerinti vonalon teheted meg, amely a déli part egy közkedvelt üdülőhelyét, Balatonfenyvest és az északi part ékkövét, Szigligetet köti össze.

Érdemes tudni, hogy a járat csak hétvégén közlekedik, a menetrendért figyeld Balatonfenyves Facebook-oldalát.

Amit nem szabad kihagyni: családi, baráti vízitúra a lélegzetelállító gemenci ártéri erdőben

Nem csak a szülőföldem miatti elfogultság mondatja velem, hogy a gemenci ártéri erdőnél szebb, vadregényesebb és gazdagabb tájat keveset látni.

Ez hazánk legnagyobb ártéri erdeje, egy káprázatos csodavilág, kevés ehhez fogható van itthon – nem túlzok, ha azt mondom, egyszer az életben mindenkinek látnia kell. A gemenci ártéri erdő megismerésének pedig az egyik legjobb módja, ha kenuval járjuk be. 

Az MC Gemenc Vízitúra júliusban szinte minden napra szervez családi, baráti vízitúrákat, amelyek megbízható, szakszerű vezetés mellett és előzetes oktatással zajlanak – és nem mellesleg a fák árnyékában néha olyan „meglepetésvendégek” kíséretében, mint egy-egy előttünk elúszó szarvas.

A túra-időpontokért és bővebb információkért EZT az oldalt keresd fel.

Ha csak egy lazulós strandolásra vágysz: csobbanj egyet a „tenger szemében”

„A Tenger Szeme” – egy 1820-as feljegyzésben így említik a Bánki-tavat, a közhiedelem ugyanis úgy tartotta, a tónak föld alatti összeköttetése van a tengerrel, ezért nem szárad ki és nem árad ki sosem a heves esőzések ellenére. Nos, tengeri összeköttetés ide vagy oda, annyi biztos, hogy vadregényes környezete strandolásra és kikapcsolódásra tökéletes.

Sőt, egészen páratlan élmény megmártózni a természeti kincsekkel körül ölelt Nógrád-megyei tengerszemben – persze csak kellő körültekintéssel, a tó ugyanis hirtelen mélyül, mélysége pedig átlagosan négy méter (néhol azonban eléri a hat-hét métert is).

Ha családostul érkezel, mindenképp érdemes a falu központjához eső strandfürdő részre menni (egyébként mi is ide szoktunk), ami gyerekpancsolóval, jól felszerelt játszóterekkel és büfékkel vár.

A strandfürdő nyitvatartásáról és a belépőjegyek áráról ITT tájékozódhatsz.

programajánló Kimenő Radival
Bánki-tó - Forrás: bank-falu.hu/ Laukó Éva

Barangold be a Tatai Fényes tanösvény vadregényes világát

Tatát a vizek városaként is emlegetik, nem hiába! Az Öreg-tó mellett – amit minden évszakban lenyűgöző élmény körbebarangolni – azonban akad itt még látnivaló. 

Hajdanán több tucat forrás ontotta vizét Tatán, a legnagyobb hozamúak azonban épp Fényesen törtek fel – évszázadokon át háborítatlanul. A mélyművelésű bányászat következtében a források a hetvenes évek elejére lassan elapadtak, ám a bányászati tevékenység megszűnésével újra elkezdte visszafoglalni a területet a természet: visszatért az élet a láperdőbe.

2015-ben aztán kiépült a Tatai Fényes Tanösvény, amelynek 1350 méter hosszú cölöpsétánya épp ezen a vadregényes lápvidéken kalauzol végig.

Megismerheted a karsztforrások és a láperdők világát, testközelből nyerhetsz betekintést a hódok és teknősök életébe és gyönyörködhetsz az egyedülálló növényvilágban is: itt él ugyanis többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka. A vadregényes erdőt fentről is megcsodálhatod: páratlan látványt nyújt a Nagy-Égeresben található kilátótoronyból. A tanösvény gyerekekkel is látogatható – kicsik és nagyok számára felejthetetlen élmény.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@babakocsis_kirandulohelyek által megosztott bejegyzés

Bővebb információkat a látogatásról ITT találsz.

Kiemelt képek forrása: Facebook/ Balatonfenyves hivatalos Facebook-oldala; Facebook/ SUP&Jóga; Facebook/ vízitúra; bank-falu.hu/ Laukó Éva

Filákovity Radojka