Megkapó romantika vízimalommal, műrommal, tóval és csodás tulipánmezőkkel

Ezeket mind megtalálod a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, amely Budapesttől szinte csak karnyújtásnyira fekszik.  Az egykori grófi kastélykert helyén létrehozott „élő múzeum” 27 hektáros területén 13 ezer faj és fajta található meg.  Az üvegházak mellett a kert romantikus vízimalommal, műrommal, vízeséssel, szigetekkel, vadregényes ösvényekkel és egy gyönyörű tóval – amelyet az év bizonyos szakában rózsaszín lótuszok borítanak be – kápráztatja el a látogatókat. Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden évszakban más-más arcát mutatja, tavasszal viszont egyértelműen a tulipánoké a főszerep.

Ahogy az a botanikus kert „tulipánhíradójából” kiderül: a mostaninál nincs is jobb alkalom arra, hogy ellátogass hozzájuk, egyre több tulipánfajta bontja ugyanis a szirmait.

A botanikus kertben elültetett hetvenféle tulipánfaj 50 ezer hagymája már folyamatos virágzásba kezdett, amely a kert munkatársainak előrejelzései szerint péntek délutánra pompázatos látványt nyújt majd.

Ennek örömére április 21-én tulipános élménysétát tartanak majd, amelynek során sok érdekességet tudhatsz meg erről a virágról. De ha a munka miatt lemaradnál róla, ne csüggedj, szombaton a Föld napja apropóján is remek programokkal várnak. A tulipános sétáról ITT, a szombati programokról ITT találsz bővebb információkat.

Az Alcsúti Arborétumban az április a tulipánoké és a vándormadaraké

Az ország egyik legrégibb angolparkja sok csodát rejt: mi két éve a szentjánosbogarak rajzásakor látogattunk el először az Alcsúti Arborétumba. Áprilisban azonban, amikor a természet feléled és a vándormadarak visszatérnek, a tulipánoké és a nárciszoké a főszerep az 1820-as években telepített angolparkban. Az arborétumban a kirándulók ilyenkor találkozhatnak tőkés récékkel és bütykös hattyúkkal, amelyek áprilistól júniusig hazánkban költenek. A hónapban virágoznak a nyírfélék, a platánfák, a török mogyorók és a gyöngyikék. De a nárciszok és tulipánok sokasága is április végéig várja a látogatókat. Bővebb információkat ITT találsz.

Ha haza is vinnél a csodás tulipánokból, ide látogass el

Az ország több pontján tulipánszüretet tartanak ebben az időszakban,

így, ha te is kedveskednél valakinek – vagy csak a saját otthonodat ékesítenéd tulipáncsokorral –, akkor ne habozz ellátogatni például a Kőröshegyi Levendulásba, ahol ezúttal nem a levenduláké, hanem a tulipánoké a főszerep. Itt április 13-tól 23-ig várnak a házigazdák, akik idénre 176 ezer tulipánhagymát ültettek.

Az ország nyugati felében, a Szigetközben található Kálnoki Tulipánfarm is virágba borulva kápráztatja el a látogatókat április 10. és május 7. között: itt nem kevesebb mint 100 ezer tulipánnal, kétezer fehér nárcisszal és ezer jácinttal várják a látogatókat.

Szekszárd mellett, a Tolna megyei Decsen is tartanak tulipánszüretet – ha itt jártok, mindenképp látogassatok el a festői Takler Kúriába egy ínycsiklandó ebédre (bízzatok az ajánlásomban, itt volt a lakodalmunk).

De a budapestieknek sem kell szomorkodniuk, hogy lemaradnak a tulipánszüretről, mert a csodás természeti környezetben található kosdi TulipGarden Dunakanyarban is négy-öt hétvégén át lehet tulipánokat szedni.

Ha nem magad szednéd, szerezd be helyi növénytermesztőktől a legszebb tulipánokat, és közben egyél-igyál egy jót

Tudom, tudom, elfogult vagyok a Platz Piaccal, de mit tegyek, egyszerűen imádom őket. Itt a piacozás nem puszta vásárlás, hanem közösségi élmény. A Platzon mindig valami jó zene szól és remek ételek készülnek, a barátokkal vagy családdal közös ebédet pedig egy laza kirándulással tetézheted a pilisvörösvári horgásztavaknál. 

Nem győzöm elégszer mondani, hogy egyszer mindenképp érdemes ellátogatni Pilisvörösvárra a Kacsa-tó mellé, a festői környezetben ugyanis a legjobb termelői finomságokkal várnak: zamatos zöldségekkel, kézműves sajtokkal, fűszernövényekkel, házi BBQ-fűszerkeverékkel, illatos füstölt húsokkal. 

Április 23-án a tavasz ünnepléséé lesz a főszerep, így éterien szép virágokból sem lesz hiány.

Ha nem magad szednéd, itt a legjobb helyi növénytermesztőktől vásárolhatod meg a gyönyörű tulipánokat, miközben önfeledt kikapcsolódásban is részed lehet. Bővebb információkat ITT találsz.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Nico De Pasquale Photography

Filákovity Radojka