Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány március 31. és április 30. között várja az alkotásokat, amelyeket egy nyolctagú zsűri bírál el.

A pályaművek vászonra vagy papírra készülhetnek A3, A2 vagy A1 méretben, akvarell vagy olaj technikával festve, vagy akár rajz formájában is

– áll az alapítvány közleményében. A téma az álom-úticél, ahova a jelentkező szívesen ellátogatna, a hegyek, a tengerpart, vagy épp egy izgalmas város, és az is, hogyan óvná közben a bolygót annak érdekében, hogy minél tovább megőrizhessük annak kulturális-természeti értékeit. 

Alkoss szabadon 2022 nyertes pályaművek napvitorlákon a Budapest Parkban

A kezdeményezés egyik ötletgazdája, az alapítvány kuratóriumi tagja és egyben a Budapest Park társtulajdonosa, Gerendai Károly a Bodó Galériában tartott, a pályázat indulásáról szóló sajtótájékoztatón elmondta: „Szívesen támogatom a művészet több ágát, ezért sem volt kérdés számomra, hogy annak indulásakor csatlakozzam az Alkoss szabadon kezdeményezéshez, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A 2023. évi pályázat egy újabb lehetőséget teremt a fiatalokkal való kapcsolódásra, művészi vénájuk kibontakozásának segítésére. Nagy várakozással tekintek a tavasszal beérkező pályaművek zsűrizése elé.”

A 2023-as pályázat sajtótájékoztatója a Bodó Galériában

Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Alapítvány elnöke és a Vesta Home Zrt. tulajdonosa pedig azt hangsúlyozta, hogy a pályázat két jó célt is szolgál:

egyrészt támogatja a feltörekvő, fiatal művészeket, másrészt pedig az alkotásokból befolyó pénzből rászoruló gyerekeket nevelő óvodákat támogatnak az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalommal együttműködve.

Nem volt tehát véletlenszerű a sajtótájékoztató helyszínválasztása: az öt legjobb pályaművet mindkét kategóriából először az ország több pontján kiállítják, majd a Bodó Galériában szervezett exkluzív eseményen elárverezik. A befolyt összegből pedig, mint ahogy arról már szó volt, olyan óvodákat támogatnak, amelyekbe rászoruló gyerekek járnak. 

A zsűrizés pillanatai – Marsalkó Dávid, Sávolt Karolina, Horváth Norbert, Bodó János

A sajtóeseményen bemutatták a 12 éves Sávolt Karolina Jégmadarak szabadon című olajfestményét, ami visszaköszön a pályázat grafikáin is, Karolina pedig a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő ezzel invitálja fiatal művésztársait, hogy vegyenek részt a pályázaton. „Nagy öröm számomra, hogy ismét felkérést kaptam a pályázat zsűrizésére, mert tudom, hogy milyen nagy lehetőség ez a fiatalok számára. Én is több rajzpályázaton vettem részt, és tudom, hogy mennyire motiválhatja a pályázót a téma és egy hívószó.

művészet pályázat alkoss szabadon alapítvány 3
„Jégmadarak szabadon” by Karolina Sávolt

A pályázat címe Alkoss szabadon, az én egyik új olajfestményem, a Jégmadarak szabadon pedig tükrözi a környezetünket, a természetet és a gyermeki szabadságot”

– mondta a fiatal művész.

Ahogy tavaly, Sávolt Karolina idén is tagja a nyolcfős zsűrinek, többek között Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere és Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa mellett.

A művészek sem távoznak üres kézzel

Mindkét kategória győztese egy kétfős párizsi utat nyer a pályázat fő támogatója, a Budapest Airport felajánlásával.

Kategóriánként öt-öt művet díjaznak, a további nyertes alkotók között Budapest Park Skybox-használatot, páros Sziget-napijegyeket, Avalon Park-élménynapot, CarolynArts alkotói workshopot, nagy értékű alkotócsomagot, InspiKid boxot, valamint REGIO JÁTÉK-ajándékutalványt osztanak ki.

Az előző évi pályázat nyertesei a Budapest Park színpadán

Ezen felül két különdíj is gazdára talál majd május 20-án, a Halott Pénz koncertje előtt: a Budapest Airport különdíjast választ az alkotásukon a fenntartható utazást megjelenítő jelentkezők közül, akinek nyereménye egy izgalmas és a kulisszák mögé is betekintést engedő családi repülőtértúra. Az Avalon Resort & Spa***** Superior különdíja pedig egy juniorgokart megfestése az általuk kiválasztott különdíjas alkotásával, aki családi élménynapon is részt vehet az Avalon Parkban. 

A pályaműveikkel ITT jelentkezhetnek a 8 és 20 év közötti fiatal művészpalánták.

Képek forrása: Alkoss Szabadon

Dián Dóri