Budán gőzgombóccal üldözik a telet

A mohácsi busók már elüldözték a telet, de azt is megértem, ha valaki biztosra menne: erre remek alkalom lesz a Czakó Piacz télbúcsúztató gőzgombócozása, amelynek során különleges eszem-iszommal bírják a hideget távozásra.

A Czakó Kert séfje egy igazi klasszikussal készül erre az alkalomra: puha, gőzölt kelt tészta gombóccal, ami házi szilvalekvárral van töltve, forró vaníliasodóval nyakon öntve és porcukros mákkal meghintve.

Már most összefutott a nyál a számban, pedig a többi, piacon felvonuló portékát még nem is láttam – rengeteg termelői finomsággal várnak még, amikkel feltöltheted az éléskamrát. A termelői piacot a Tabán legöregebb házának kertjében, a Czakó Kertben rendezik meg minden szombaton és vasárnap. Bővebb információkat ITT találsz a március 11-i gőzgombócozásról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Czakó Termelői Piacz (@czakopiacz) által megosztott bejegyzés

Tudod, mit vásárolt Diana hercegné a Fővám téri Vásárcsarnokban?

Az ország legszebb régi fedett csarnoka, a Fővám téri Vásárcsarnok nemcsak csodás kínálattal, hanem gazdag történelemmel is rendelkezik, amit kevesen ismernek.

Hallottál már például a titokzatos földalatti átjáróról, amely valaha csónakkal is járható volt? Vagy tudod, vajon mit vásárolt itt Diana hercegnő, esetleg hogyan alkudozott Margaret Thatcher a piacon, ahova számtalan híresség is ellátogatott már?

Ezen a különleges sétán – amelyen visszaforgatják az idő kerekét, és elképzelik, milyen volt, amikor még kofák és „bosnyákok” hirdették hangos szóval a friss zöldséget és a bugylibicskát – ezekre a kérdésekre mind választ kaphatsz. Sőt, még ízletes kolbászokat, sajtokat és házi réteseket is kóstolhat Európa egyik leghíresebb vásári forgatagában, aki ellátogat erre a két és fél órás sétára, amelyen a Vásárcsarnok titkait fedik fel. A sétára ITT lehet jegyet váltani.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Korzózz Velünk (@korzozzvelunk) által megosztott bejegyzés

Gyűjtsd csokorba a barátokat, és köszöntsétek a tavaszt piacozással!

Nem először ajánlom nektek a Platz Piacot, de nézzétek el nekem, egyszerűen nem tudok betelni azokkal a csodás termelői finomságokkal, azzal a jó hangulattal és a festői környezettel, amely a pilisvörösvári Kacsa-tó mellett várja a látogatókat.

A sok gyönyörű zöldség, kézműves sajt, fűszernövény, illatos füstölt hús mellett pedig mindig valami különlegességgel is készülnek a szervezők. Legutóbb a farsang szellemében fánkozás és forralt borozás volt a piacon, ezúttal pedig a tavaszt, az ébredő természetet köszöntik.

Lesz rengeteg színes portéka, debütálnak a tavaszi újdonságok, és persze a közösségi programokból sem lesz hiány. Mivel ezúttal is ínycsiklandó ebéddel várnak, így érdemes a piacozást elhúzni – egészen a déli harangszóig. Én mondom, megéri, hiszen az éhséget babgulyással és krumplis lángossal, kecskesajtos burgerrel, raclette szendvicsekkel vagy akár frissen grillezett miccsel is enyhíthetitek – ki-ki ízlése szerint. Gyűjtsétek egy csokorba a barátokat, és irány a Platz, felejthetetlen élmény lesz. Bővebb információkat az eseményrő találtok.

És most jöjjön egy jó hír a divat és dizájn szerelmeseinek: érkezik a márciusi WAMP

Az egy négyzetméterre jutó bajuszos fiúk és fekete szemüvegkeretes lányok aránya az egekbe emelkedik március 12-től a Bálnában, ami igazi hipszterparadicsommá változik át – jön ugyanis a WAMP. És most viccet félretéve: ez valóban egy hihetetlenül jó kezdeményezés,

a vásáron ugyanis magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

Egy olyan közösségi hely ez, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal pedig a dizájn nem elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem izgalmas lehetőségként, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. És ami nem mellesleg fenntartható, környezetbarát és emberközpontú vásárlási alternatívát kínál. A márciusi WAMP legfontosabb tudnivalóit ITT találod.

Óvd a környezetet: újítsd meg a tavaszi ruhatárad különleges vintage-darabokkal!

Imádok vintage-ruhát vásárolni – nemcsak azért, mert olyan különleges és értékálló darabokat találhatok, amik garantáltan sosem jönnek szembe velem az utcán, hanem azért is, mert így óvhatom a környezetemet. Épp ezért ajánlom most a figyelmetekbe a Vintage Légy-Ott! vásárt, ami több mint vásár, hiszen azon túlmutatva, hogy vintage- és újrahasznosított ruhák és kiegészítők piaca, a fenntartható divatról folyó diskurzusba is szeretne bekapcsolódni. Illetve szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy szélesebb körben népszerűvé váljon a használt ruhák vásárlása a nagyon szennyező fast fashion-divat helyett.

A szervezőknek egy olyan közösségi színtér létrehozása volt a céljuk, ahol résztvevőként lehetőségünk nyílik egyszerre találkozni azokkal a vintage- és fenntartható divattal foglalkozó vállalkozókkal, árusokkal, alkotókkal, akiket külön-külön már ismerhetünk és elérhetünk, de így együtt még nem volt lehetőségünk találkozni velük. Ne habozzatok hát, irány a Szimplakert, és szerezzétek be a tavaszi ruhatáratok legkülönlegesebb darabjait! Bővebb infók: ITT.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/chenyu-jiang

Filákovity Radojka