A bor nemcsak igazságot hordoz magában, hanem színtiszta életörömöt is – Ne rajtad múljon hát, milyen lesz az idei

A népi mondás szerint „ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince” – azaz, ha Szent Vince napján, január 22-én csapadékos az idő, akkor a bortermelés megfelelő lesz.

Aki azonban nem szeretné a véletlenre bízni a dolgot, az maga is sokat tehet azért, hogy idén jó borunk legyen: egy másik hiedelem szerint ehhez csupán annyi kell, hogy Vince-napon jó sok bort igyon az ember.

Épp ezért számos pincészetben országszerte vesszőszentelő és pincelátogató programokkal várják azokat, akik a szívükön viselik a magyar bortermelés sorsát. A Pannonhalmi Borvidéken nyitott pincékkel, borkóstoló-csomagokkal és borvidéki buszjárattal csalogatják az érdeklődőket, egyik nagy személyes kedvencemben, a festői szépségű Folly Arborétum és Borászatban pedig különleges borkóstolót tartanak.

Természetesen nagy lesz a vigadalom Villányban is, ahol az elmúlt évek hagyományait követve reggelre ezúttal is „hordós”, napközben „dűlőjárós”, estére pedig „vacsorázós” Vince-programokkal készülnek. Tokajban a nyitott pincék mellett szőlő- és borszentelés is lesz, de találkozhatsz az európai borlovagokkal is. Hogy később ne kelljen azzal a tudattal élned, hogy esetleg rajtad csúszott el az idei bortermelés, mindenképp látogass el valamelyik eseményre, és emeld a poharad a magasba – ezúttal a szent cél érdekében. 

Egy jó film képes arra, hogy kizökkentsen önmagadból és eljuttasson a katarzisig

Annak ellenére, hogy a streamingszolgáltatóknak köszönhetően ma már otthon is bármikor elérhetők a legfrissebb alkotások, moziba járni mégis mással összehasonlíthatatlan élmény.

Az Urániában pedig idén is jobbnál jobb filmekkel köszöntik január 22-én a magyar kultúra napját. Az esemény alkalmából tizennyolc, nemrég készült magyar filmet vetítenek, amik között vannak közönségsikerek, fesztiváldíjas alkotások, animációk és természetfilmek is.

Köztük a nagysikerű Larry (amiről Szentesi ITT írt korábban, a Kulka János visszatérésével elkészült A játszma (amelyről Gyárfás Dorka kritikáját ITT találod) vagy a Szelíd, amelynek világpremierjét a Sundance Filmfesztiválon tartották (és amelynek főszereplőjével szintén Dorka készített korábban interjút). De a már ismert filmek mellett olyan újdongások is bemutatkoznak, mint a Kék róka vagy a Jövő nyár című alkotások. A részletes műsort ITT találod.  

Gyúrd magad magad boldoggá!

Könnyekig meg tudok hatódni, ha valami finom, igazán jó minőségű alapanyagokból, szívvel elkészített ételt ehetek. Ha gasztronómiáról van szó, nagybetűs hedonista vagyok (a férjem talán inkább éhenkórásznak nevezne), aki ennek ellenére csak most kezdett el ráérezni a kovászos kenyérsütés szépségeire. Igen, most.

Mivel zsigerből ellenállok a trendek többségének, a karantén alatt még az argentin szappanoperasztárokat is meghazudtoló, fitymáló tekintettel figyeltem, ahogy a fél ország kovászt nevel, hogy aztán két évre rá nekem is ott figyeljen kettő a hűtőben.  Nevük még nincs, de annyi biztos, hogy „csókolom”-mal kell nekik köszönni, ugyanis egy több mint százéves olasz anyakovászból vannak.

A kovászos kenyérsütés fortélyainak elsajátítását azonban nem bíztuk a véletlenre: jelentkeztünk Palotás Ágnes, alias Kenyér Művész workshopjára, ahol a legjobbtól tanulhattunk.

Ági hihetetlen szenvedéllyel és szakértelemmel van a kovászos kenyérsütés iránt – a tudásanyagot ez, a jó hangulatot pedig derűs lénye garantálja. Elég csak annyi, hogy neki köszönhetően most már azt is tudom, hogy nemcsak enni, hanem gyúrni is igazi boldogság.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Palotás Ágnes (@kenyer_muvesz) által megosztott bejegyzés

Az elsajátított tudásnak – az ajándékba kapott kovásznak, szakajtónak és díszítő pengének – köszönhetően ezentúl otthon is igazán jó kenyeret tudsz majd sütni különböző lisztekből. A következő workshop időpontokat Ági a napokban fogja bejelenteni, és ITT találod majd őket. 

Hagyd, hogy körülöleljen a gőzölgő termálvíz

A vízzel elemi a kapcsolódásunk, talán ezért is képes ellazítani, gyógyítani. Egy olyan helyen nőttem fel, amit körbeölelnek a természetes vizek, így szinte sehol nem érzek akkora nyugalmat, mint vízközelben (jó, még az erdőben). És míg nyaranta önfeledten lubickolok szinte bárhol, a hideg őszi-téli időszak számomra a termálfürdőzésről szól.

A gyakran túlzsúfolt, hangos – és valljuk be, túlárazott – fővárosi fürdők helyett mi általában a Demjéni Termáltó Fürdőt választjuk, ami hatalmas kültéri medencékkel – van köztük fedett is –, szaunával és melegvizes sódombbal (ahonnan csodás a kilátás) várja a látogatókat. A Budapesttől nagyjából egyórányi autóútra található hely a testet és a lelket is feltölti. A felnőtt belépő hétvégén 3290 forint, a hétvégi családi jegy pedig 10 990 forint. Bővebb információkat ITT találsz. 

Kalandozás világok és életek között

Gyerekkorom óta a legkedvesebb hobbim az olvasás. És bár a munkám miatt a „kötelező olvasmányok” fogalma új értelmet nyert, emiatt vannak időszakok, amikor kevésbé a magam öröme, mint inkább a tiétek miatt olvasok (hogy cikk születhessen valamiből), igazán hosszú időszakok nem telnek el úgy, hogy ne olvasnék valami olyat, ami nem a munkát, hanem az élvezetet jelenti számomra.

Ha te is nagy elánnal kalandozol világok és életek között, akkor számodra is igazi örömhír, hogy

már nagyban tart a Kalligram Kiadó újévi raktárvására, ahol 50–80 százalékos engedménnyel tudsz hozzájutni a kiadó remek köteteihez. Ne habozz, szerezd be az idei évre a kedvenceidet. Bővebb infókat ITT találsz a raktárvásárról.

Ne csak a saját jólétedre koncentrálj

A saját érzelmi jólétünkben nagy szerepe van a környezetünknek is, így egyáltalán nem mindegy, milyen közhangulat uralkodik az országban, ahol élünk, mennyire van jogegyenlőség, milyen segítséget nyújtanak az arra rászorulóknak. A szakszerű, kiterjedt áldozatvédelmi segítőhálózat megteremtésével határozottan jobb világot teremthetünk magunk körül. Ezt tűzte ki céljául az Európai Bizottság új, „Tartsd nyitva a szemed!” kampánya, amely számos európai ország mellett Magyarországon is zajlik. 

A kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet a bűncselekmények áldozataira és a számukra elérhető lehetőségekre, támogatásokra. Ennek érdekében olyan ismert személyiségek álltak a téma mögé, mint a Lusta Lány, A Bright Place, a Tanulom Magam Attisa, Fajt Alex és többek közt Farkas Franciska. Az EB továbbá olyan nemzetközi és magyar szervezetekkel lép kapcsolatba és indít együttműködéseket, mint például a Victim Support Europe (VSE), a UNITED for Intercultural Action, a NANE, és számos további alapítvány és segélyszervezet. 

A kampány fókuszában a gyermekek elleni erőszak, a nemi erőszak, az idegengyűlölet, az LMBTQI-fóbia, valamint általában az erőszak állnak, és nem közvetlenül az áldozatokat, hanem a családjukat és a barátaikat akarják megszólítani vele, akiknek óriási szerepük van az áldozatok támogatásában, megsegítésében. 

A kampány egy különleges eseménnyel veszi kezdetét, amelyet január 22-én, a Toldi Mozi előterében tartanak, ahol az érdeklődők az úgynevezett „Nyitott szemmel” kihívásban vehetnek majd részt az említett közéleti szereplőkkel.

A kihívást úgy kell elképzelni, mint Marina Abramovic híres performanszát: egy asztalnál két fő néz majd egymással farkasszemet, ezzel is jelképezve, hogy nyitott szemmel járnak, nem hunynak szemet a bűncselekmények felett, hanem minden áldozatnak igyekeznek segítséget nyújtani.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/MixMedia

Filákovity Radojka