Az Erő legyen veled – Te meg a Star Wars-maratonon a Bemben

Tartozom egy vallomással, előbb láttam annak idején a Star Wars három előzményfilmjét – a Baljós árnyakat, A klónok támadását és A Sith-ek bosszúját –, mint Lucas első alkotásait. Viszont azok olyan megveszekedett Star Wars-rajongóvá tettek, hogy általános iskolában, miután láttam, a Baljós árnyakban hogyan vágja ketté a csúnya Jedi-kabátban is csinos Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) a gonosz Darth Mault, rávettem a legjobb barátnőmet, öltözzünk Jedinek a farsangi bálon. Méghozzá mesternek és padavanjának!

Így miután kölcsönvettem apukám barna köntösét, elkértem a paptól két fakardot, amit a betlehemes játékokhoz szoktak használni, majd fontam a húgom hosszú hajából egy tincset, és a homlokomra ragasztottam celluxszal (nekem sokáig tök rövid hajam volt), már készen is álltam arra, hogy Obi-Wan Kenobi bőrébe bújjak.

Igen, jól gondolod, szegény barátnőm Qui-Gon Jinn (Liam Neeson a filmben) volt. Egy szó, mint száz, attól függetlenül, hogy sokan sok rosszat elmondtak már erről a trilógiáról, nekem igenis nagy kedvencem. Megvan a maga bája, és még húsz év távlatából is érdemes újranézni. Aki hasonlóan érez, az augusztus 27-én vegye az irányt a Bem moziba, ahol Star Wars-maratont tartanak az előzménytrilógiából – micsoda nyárzárás! Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Legyél te a sólet a nyaramban

Mi is lehetne jobb nyárbúcsúztató program annál, mint közösen jól bezab… pardon, hódolni a gasztronómiai élményeknek – mondjuk, augusztus 28-án, a Budai Parkszínpadnál, a Sóletfesztiválon.

Mennyi íz, mennyi zamat és erő szorult ebbe a meglehetősen egyszerű ételbe, ami annyi energiával lát el, hogy háromszor körbe tudnád kerülni vele a földet, és még arra is lenne erőd, hogy egy fergetegeset pukizz bulizz.

Mondjuk, rögtön ott, a fesztiválon, amelyen nemcsak az étel lesz mennyei, hanem a programkínálat is: a gasztronómiai élmények mellett ugyanis élő koncertek, gyerekfoglalkozások, kulturális programok várnak. Merülj el egy pezsgő zsidó fesztivál forgatagában, és élvezd ki az utolsó gondtalan nyári napokat, miközben vadul hódolsz a hedonizmusnak. A programról ITT találsz bővebb infókat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

zsido.com (@zsidocom) által megosztott bejegyzés

Sörömök nélkül nincs nyár és nincs nyárzáró buli sem

Ha pedig a sólet kívánná magára a sört (gyakran megesik), Újbudáról vedd az irányt Óbudára, ahol augusztus 26. és 28. között minden boldog ember sörbajuszt növeszt majd (nekem is az az egyik kedvenc viseletem). Az óbudai kézművessör-fesztivált három év kényszerpihenő után rendezik meg újra, a csapon kiváló kézműves sörökkel és ízletes street food ételekkel. De ez még nem minden, kapaszkodjon meg az összes sörrajongó: lesznek izgalmas előadások is a sörkultúráról, megismerkedhetsz a sörfőzés rejtelmeivel, sőt, akinek kedve tartja, maga is kipróbálhatja, milyen sörfőző mesternek lenni. Aki viszont csak egy jót mulatna, az sem fog unatkozni, fellép ugyanis többek közt a Firkin, a Supernem és Frenk is. Bővebb infókat ITT találsz a háromnapos (s)örömünnepről.

Füstölögjünk együtt a naplementében, Zebegényben,

ami igazi BBQ-mennyországgá változik át augusztus 26-án. A Füstölgő Fesztiválon újra beizzítják a szmókereket és a sütőket, hogy egymás után készítsék a finomabbnál finomabb ételeket parázson és szabadtűzön.

Vigyázat, igazi ízorgia várható! Ami biztosan lesz: whole hog, azaz egész disznó észak-karolinai stílusban.

A többi pedig, ahogy mondani szokás, meglepetés. Irány Zebegény, menj lazulni, jókat enni, gyönyörködni a Duna kanyarulata mögött lebukó napban, és élvezd az életet. A pokrócod viszont ne hagyd otthon. Bővebb infók az eseményről ITT.

Szentendre éjjel-nappal vár – Többek közt a Söndörgő és a Konyha szabadtéri koncertjével

A maga macskaköves utcáival, múzeumaival, templomaival és korzójával Szentendre az egyik legszínesebb város távol és közel, amelynek pezsgő kulturális élete bárkit képes magával ragadni. Augusztus utolsó hétvégéjén pedig megismerhetitek Szentendre igazi arcát is, a város ugyanis éjjel-nappal nyitva áll majd a látogatók előtt. Lesznek városismereti séták, gyerekprogramok, táncszínház, és egyebek mellett remek koncertek is. Ilyennek ígérkezik a Söndörgő és a Konyha zenekar fellépése, amelyek ezer szállal kötődnek a városhoz, és amelyek muzsikáját én mondom, nem lehet egy helyben állva végighallgatni. Augusztus 27-re egy eddig sosem látott-hallott programmal készülnek a közönségnek, én a helyedben nem hagynám ki! Bővebb infókat a koncertről ITT találsz.

Filákovity Radojka