Macaulay Culkin családjának mindennapjait az állandó nélkülözés jellemezte. Mielőtt az egész világ megismerte volna, hat testvérével és szüleivel egy apró New York-i lakásban tengődtek, ahol állandóan egy légtérben kellett létezniük, egyedül a fürdőszoba volt külön helyiségben. Culkin édesanyja, Patricia telefonközpontos munkatársként dolgozott, édesapja, Kit pedig egy plébániatemplomban. A papa meglátta a lehetőséget a gyerekekben, és általuk szerette volna beteljesíteni saját kihagyott ziccereit, emiatt végtelenül féltékeny is volt rájuk. Kitnek jó szeme volt hozzá, hogy Macaulay-ben felfedezze a tehetséget, fia menedzsere lett, de ezzel véget is vetett a gyerekkorának.

Sajnos túl ismerősen hangzik a történet, amikor egy gyereksztárnak a saját szülei nyomorítják meg az életét

Macaulay apja nemcsak mentálisan, de fizikailag is bántalmazta a fiát, ahogy az későbbi interjúkból kiderült, és abszolút figyelmen kívül hagyta a gyerek igényeit. Macaulay egy ponton úgy érezte, besokallt, és a filmezés helyett inkább visszaült volna az iskolapadba, apját viszont ez teljességgel hidegen hagyta, hiszen ő volt az aranytojást tojó tyúkja.

Az abuzív apa a legnagyobb sikerek közepette is csak egy kanapén engedte aludni Macaulay-t, hiába telt volna akkor már bőven egy kényelmes ágyra és minden egyébre is.

Kit nagy befolyást szerzett Hollywoodban, hiszen a legkeresettebb gyereksztár sorsának irányítása volt a kezében, és az ezzel járó hatalmat ki is használta.

Macaulay Culkin a szüleivel – Forrás: Getty Images/Francis Apesteguy

Igyekezett a többi gyerekét is tolni, A jófiú rendezőjének például azt a feltételt szabta, hogy Macaulay mellett a testvéreit is szerepeltesse. Persze mindez nem önzetlen atyai szeretetből történt, hanem a saját jólétének maximális biztosítása érdekében. Ha eszünkbe jut Kevin bánatos tekintete, amikor ráeszmél arra, mennyire hiányzik neki a családja és milyen elhagyatott nélkülük, mindannyiunk szíve elfacsarodik kicsit. Gondoljunk bele,

milyen lehetett ez az arc akkor, amikor valakit kisgyerekként az állandó lelki terror mellett folyamatos munkára fognak, hogy halmozza a dollármilliókat,

amikor ő legszívesebben csak játszana a barátaival.

A My Girl – Az első szerelem című filmben

Korai siker és aztán a lejtmenet

Macaulay a Reszkessetek, betörők! után szerepelt a Saturday Night Live-ban, Michael Jackson Black or White című videóklipjében, leforgatta a Reszkessetek, betörők! 2.-t, a My Girl – Az első szerelmet és még jó néhány filmet, közben pedig szép lassan elkezdett lefelé ívelni a pályája, részben valószínűleg annak következtében, hogy már nem szívből játszott, hanem kényszerből, mivel a saját apja használta versenylónak, elérve, hogy tizennégy éves korára a teljes kiégéssel kelljen szembenéznie. Az apja azt is titkolta, hogy milyen vagyont halmozott fel a munkái révén, majd, amikor tizenöt éves korában, 1995-ben a szülei úgy döntöttek, hogy különválnak, csúnya harc kezdődött a gyereksztár felügyeleti, illetve a pénze feletti rendelkezés jogáért.

Macaulay ekkor döntött úgy, hogy jogi úton kérvényezi a függetlenítését a szüleitől, hogy azok ne férhessenek hozzá a vagyonához.

Apjával minden kapcsolatot megszakított, majd felhagyott a színészettel, és visszatért a gimnáziumba, hogy végre normális életet élhessen és befejezhesse a tanulmányait. Tizenhét évesen pedig gyorsan meg is nősült. A frigy két évig tartott. Culkin egy Ellen Degeneresnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy amikor tizennyolc éves korában végre hozzáfért a saját pénzéhez, úgy érezte, hogy volt egy kisgyerek, aki iszonyatosan keményen megdolgozott ezért a pénzért, ami hirtelen az ő nyakába szakadt, és ami mindent lehetővé tett számára. Ezután Mila Kunisszal járt közel kilenc éven át, de ekkor már gyakran szerepeltek a sajtóban azok a pletykák és fotók, amelyek Macaulay kábítószer-függőségéről szóltak, 2004-ben pedig le is tartóztatták.

Macaulay Culkin és Mila Kunis 2005-ben – Forrás: Getty Images/Chris Polk/FilmMagic

Az Esquire Magazinnak adott tavalyi nagyinterjújában erre is kitér, és egy pillanatig sem tagadja, hogy voltak sötét időszakai.

„Az egyik kedvenc viccem, hogy azzal vádoltak, hogy drogproblémáim vannak. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. A drogok voltak a létező legkönnyebb dolgok az életemben.”

Őszintén vállalja, hogy a mai napig iszik, de kábítószerrel már nem él, és szerencsésnek vallja magát, mert soha nem került olyan mély gödörbe, amiből ne tudott volna egyedül felállni és kimászni. Mint mondja, azok a barátai, akik függőségben szenvednek, és tőle kérnek tanácsot, hogy hogyan álljanak le, a legrosszabb embert kérdezik, mert ő erre csak annyit tud mondani: egyszerűen csak hagyd abba.

Macaulay Culkin neve kapcsán gyakran felmerül Michael Jacksoné is, akivel a huszonkét év korkülönbség ellenére szoros barátságot ápolt, olyannyira, hogy Jackson lányának, Parisnek Macaulay a keresztapja. Sok hasonlóság volt köztük, amely megalapozta kettejük kötelékét, hiszen mindketten nagyon korán lettek világsztárok, és mindkettőjük életét egy bántalmazó, basáskodó apa keserítette meg. Jacksonról sokan állították, hogy éppen ezért vágyott mindig kisgyerekek társaságára, mert ő maga sosem nőtt fel, és az elveszett gyerekkorát próbálta újraélni a fiatalok társaságában (mindamellett, hogy szexuálisan is bántalmazták gyerekként, ami sajnos gyakran vezet hasonlóan bántalmazó felnőttkorhoz).

Macaulay Culkin és Michael Jackson 2001-ben – Forrás: Getty Images/Kevin Kane/WireImage

Minthogy Culkin korábban is tanúskodott Jacko mellett, a Leaving Neverland 2019-es dokumentumfilm debütálása után sokakban újból megfogalmazódott a kérdés, hogy a Reszkessetek, betörők! sztárját is érte-e abúzus az együtt töltött idő alatt.

Culkin a mai napig hangsúlyozza, hogy Jackson soha nem követett el ellene semmit, nem is volt semmi ilyesminek a tanúja,

és kiemeli, hogy ha bármi hasonló történt volna, nem lenne oka, hogy titokban tartsa a mai napig. Akár hiszünk neki, akár nem, az végtelenül megterhelő lehet, hogy úton-útfélen azt kérdezgetik az embertől, hogy az egykori, ma már elhunyt barátja zaklatta-e szexuálisan. Ha igen, azért, ha nem, azért. 

 

És hol tart most?

A negyvenegy éves egykori gyereksztár boldog házasságban él Brenda Song színésznővel, idén áprilisban pedig megszületett kislányuk, Dakota, aki Macaulay 2008-ban, huszonkilenc éves korában autóbalesetben elhunyt nővére után kapta a nevét.

Időnként vállal egy-két filmet, amelyek többsége nem jut el széles körű sikerig, 2017-ben pedig megalapította a Bunny Ears nevű médiafelületet, ami egy szarkasztikus cikkeket bemutató honlapból, podcast- és videócsatornából áll, és már öt teljes állású alkalmazottat és huszonöt szabadúszót foglalkoztat. Macaulay itt kiélheti a kreativitását, ír, szerkesztőségi megbeszéléseket vezet, felügyeli a pénzügyeket és folyamatosan ötletel.

Sokszor csinál viccet önmagából és az életéből, és ha engem kérdeztek, jól is teszi.

Valószínűleg humorral, iróniával próbálja feloldani mindazt a keserűséget, ami gyerekként érte. A tavalyi Esquire-interjúban azt is elmondja, hogy persze, érték szörnyű dolgok, de lehetett volna rosszabb, és most már jó élete van, és boldog a családjával.

Talán az idén karácsonykor érdemes kicsit ezzel a szemmel is néznünk a Reszkessetek, betörők!-et. Hogy volt egy pokolian tehetséges kisfiú, aki imádott szívből játszani, és akinek borzalmas törést okozott a személyiségfejlődésében, hogy amikor már kiszállt volna, még a show-bizniszbe volt kényszerítve. Aztán sok mélypont után, valamilyen csoda folytán megadatott neki az, ami nagyon keveseknek, és megtalálta az utat egy normális, kiegyensúlyozott élethez. Ennél nagyobb ajándék pedig aligha kellhet egy születésnapra.

Krajnyik Cintia

Kiemelt kép: Getty Images/Kimberly White/Getty Images for Nasdaq Entrepreneurial Center