A Nemzeti Táncszínház szerencsére gondoskodik arról, hogy a nyári időszakban se maradjunk kulturális programok nélkül, amire az elmúlt közel másfél év tükrében én jobban ki vagyok éhezve, mint eddig bármikor. Még ha a légkondicionált helyiségek csábítók is, azért mégiscsak jobb ilyenkor kihasználni a jó időt, és szabadtéren élvezni a lehetőségeket, és ezt a Nemzeti Táncszínház jóvoltából meg is tehetjük, ugyanis júliusban a táncművészet is a teraszra költözik a Millenárison található TáncParkban. Az alkalmi színpadon

július 14. és 22. között estéről estére váltják egymást a táncosok és együttesek, olyan sokszínű programkínálattal, amivel tényleg bepótolhatjuk az elmúlt hónapokban elszenvedett lemaradást.

Ráadásul a #kövesdaritmust szlogen nem csak üres frázis, hiszen a vállalkozó kedvű nézők táncoktatáson is részt vehetnek. Tényleg nem akarok teátrális lenni, de mindenki felfogja annak a jelentőségét, hogy a hosszú bezártság után végre részt lehet venni ilyen eseményeken? Nekem kicsit olyan, mintha most nyáron lenne karácsony.

Idegen tájakon utazás nélkül

A nyolc nap programja alatt a Tangóvarázs című előadás révén megismerkedhetünk a tangóval, ami egyszerre hordozza magában a legalapvetőbb emberi érzéseket, mint a szerelem, szenvedély, vágy, gyűlölet, figyelem, közöny, öröm, bánat, humor, boldogság és szomorúság, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekarának művészei pedig a szatmári vidék jellegzetes lépéseit hozzák el.

Fotó: Csudai Sándor

Azokat, akik távolabbi tájakra merészkednének, de még utazni nem mernek, a TálaMantra táncképei kalauzolják az indiai színpadi tánc, azaz a bharatanátjam világába, a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című előadása pedig a flamenco lépésein keresztül repíti a közönséget az ismeretlenbe.

Pirok Zsófia flamencotáncművész – Fotó: Kálló Péter

Bartók hagyatéka ma is velünk él

Bartók Béla születésének száznegyvenedik évfordulójáról sem feledkeztek meg a szervezők,

Feledi János és a Feledi Project az Oláh Dezső Trióval idézik meg Bartók Béla zenéből és folklórból álló kettős világát. Az előadás alatt egy közösség egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések és tételek által, legyen ez egy bál, egy magányos férfi tánca, vagy kacérkodó, incselkedő páros tánc. A mai virtuális világunkban kissé eltávolodtunk egymástól, másfajta közösségi életet élünk, ami nem kifejezetten emberközpontú, mégis az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keressük. A mű hat tánctételből áll, amelyek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánctételek között. A Duna Művészegyüttes pedig a Szent Efrém Férfikarral közösen jegyzett produkcióban tiszteleg Bartók emléke, a tánc hagyományai és közös örökségünk előtt.

Hát tánc – Fotó: Kaszner Nikolett

Nyári könnyedség

Annak, aki valami egészen új élményre vágyna, a PR-Evolution Dance Company Esti koktél című előadását ajánlom, amely bemutató előadás, így ez alkalommal rendhagyó, szabadtéri premiert láthat majd a park közönsége. Az előadás könnyed esti kikapcsolódást ígér, amely feltölt és szórakoztat, és amely után

a nézőnek kedve támad táncolni, verset írni, virágot venni a kedvesének, és romantikázni a telihold fényében a Duna-parton vagy éppen a Millenáris Parkban.

A sanzonok dallamos, különleges világa körbelengi, magával ragadja és táncra perdíti akár a nézőket is. A történetben természetesen a fő szál a szerelemé, de nem hiányzik belőle a csábítás, a féltékenység és a félreértések sora sem.

Fotó: Nagy Imre

Érdemes a teljes programkínálatot végigböngészni, hiszen a Nemzeti Táncszínház TáncParkja igazi különlegesség, abszolút egyedülálló programsorozat, amely az idén példa nélküli sokszínűséget, bemutatót, közös táncot, könnyedséget, egyszerit és megismételhetetlent ígér és ad a táncot rajongásig szerető közönségének.

A TáncPark estjeire jegyet a már megszokott módon, online lehet váltani az Interticket jegyvásárlási rendszerén keresztül, vagy az előadások előtt az újranyitott épületben található jegypénztárban, személyesen.

Krajnyik Cintia