Kurt Vonnegut: 

„Függetlenül attól, hogy ki irányítja, az emberi élet célja az, hogy szeress bárkit, akit csak szeretni lehet.” (A Titán szirénjei)

C.S. Lewis: 

„Biztonságos befektetés nem létezik. Ha szeretsz, sebezhető vagy. Szeress, és a szíved biztosan megsérül, tán el is törik. Ha meg akarod óvni, ne add oda senkinek, még egy kisállatnak sem! Csomagold be jól, vedd körül mindenféle hóbortokkal és apró luxusokkal, nehogy összekuszálódjon! Zárd el egy szelencébe vagy önzőséged koporsójába. De a szelencében – biztonságban, sötétben, mozdulatlanul, levegőtlenül – megváltozik majd. Nem törik össze, hiszen törhetetlenné válik, áthatolhatatlanná, helyrehozhatatlanná. Ha félted a tragédiától vagy a tragédia lehetőségétől, kárhozatra ítéled. A mennyországon kívül az egyetlen hely, ahol nem kell félned a szerelem zavarától, maga a pokol.” (A szeretet négy arca)

Susan Sontag: 

„Csak egyetlenegy emberi viszony titokzatos. A szerelem.” (Naplók és jegyzetek, 1964–1980)

Charles Bukowski:

„A szerelem egészen olyan, mint a hajnali köd, amit ébredés után látsz, még mielőtt felkel a nap. Rövid ideig tart, aztán felperzselődik... A szerelem köd, amelyet felszárít a valóság első napsugara.” (egy interjúban)

Katherine Hepburn:

„A szerelemnek semmi köze ahhoz, amit kapni szeretnél, csakis ahhoz, amit adni akarsz – vagyis mindenhez.” (Életem történetei)

Fjodor Dosztojevszkij: 

„Mi a pokol? Továbbra is azt hiszem, hogy az a szenvedés, amikor képtelen vagy szeretni.” (A Karamazov testvérek)

Murakami Haruki: 

„Aki szerelmes, a saját magából hiányzó darabok után kutat… Olyan ez, mint visszamenni egy szobába, amelyben réges-rég nem jártál, de valaha szép emlékeid fűződtek hozzá.” (Kafka a tengerparton)

Antoine de Saint-Exupéry: 

„A szerelem nem az, amikor egymást bámuljátok, hanem az, amikor fölfelé néztek együtt, ugyanabba az irányba.” (Éjszakai repülés)

E.M. Forster: 

„Átalakíthatod a szerelmet, semmibe veheted, elrejtheted, de kitépni soha nem tudod magadból. Tapasztalatból beszélek, a költőknek igazuk van: a szerelem örök.” (Szoba kilátással)

Iris Murdoch:

„Akkor tudod meg, mi a szerelem, amikor nagy nehezen végre megérted, hogy saját magadon kívül valaki más is teljesen valódi.” (egy interjúban)

Agatha Christie: 

„Különös dolog ez… amikor valaki egészen nevetségesen fest, csak akkor jössz rá, hogy mennyire nagyon szereted.” (az önéletrajzában)

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/becca-tapert