1954: Vivien Leigh Scarlett O'Hara szerepében az Elfújta a szélben 

Kép: Elfújta a szél (Selznick International Pictures, 1939)

Vivien Leigh olyan emlékezetes volt Scarlett O'Hara szerepében, hogy azt nehéz lesz valaha felülírni. (Azt sem tudom eldönteni, melyik tetszett jobban: a film vagy a könyv.) Ehhez a temperamentumos, gazdag karakterhez a jelmeztervező, Walter Plunkett nem véletlenül használta a domináns vörös színt is. Bár először talán olyan jelenetek ugranak be, amikben Mammy alaposan meghúzkodja Scarlett derekán a fűzőt, vagy amikor Scarlett ruhát varrat a zöld brokátfüggönyből, mégis a vörös belépők is jelentősek, pláne abban a jelenetben, amikor Rhett Butler (Clark Gable) felviszi ölében a nagybetűs nőt. Ezt a képen látható, felejthetetlen jelmezt pedig Ashley Wilkes születésnapi partiján viseli Scarlett.

1953: Marilyn Monroe és Jane Russel Az urak a szőkéket szeretik című filmben

Kép: Az urak a szőkéket szeretik (20th Century Fox, 1953)

Ennek a filmnek az egyik legikonikusabb jelenete ugyan nem vörös ruhás – hiszen Marilyn egy élénk pink színű estélyiben énekli el féltucat táncos társaságában a Diamonds are the girls best friends című dalt –, ám a divatra jóval mélyebb hatást gyakorolt a magasan sliccelt, vörös, strasszos ruha. Monroe ebben dalolja el a Two little girls from little rock című nótát. 2011-ben ezt a ruhát Debbie Reynolds bocsátotta aukcióra több-kevesebb sikerrel, hogy ki tudja fizetni adósságait. 

Néhány filmjelenettel később pedig megtalálhatjátok ennek a ruhának egy későbbi változatát. 

1957: Audrey Hepburn a Funny Face-ben

Kép: Funny Face (Paramount Pictures, 1957)

Hubert de Givenchy és Audrey Hepburn barátsága legendás volt, és munkakapcsolatuk nem kevésbé gyümölcsöző. Számtalan filmben dolgoztak együtt, és tettek felejthetetlenné olyan jeleneteket, mint például az Álom luxuskivitelben croissant-t falatozó belépője, vagy a Funny Face vörös entrée-ja. Givenchy a párizsi elegancia, kifinomultság és érzékiség garanciája volt, ami tökéletesen illett a színésznő törékeny alkatához. 

1988: Jessica Rabbit a Roger nyúl a pácban című filmből

Kép: Roger nyúl a pácban (Touchstone Pictures, 1988)

Az egyetlen nem élő személy, azaz animált karakter Jessica Rabbité, aki nem maradhatott le erről a listáról, hiszen számos későbbi jelmezt inspirált (ugyanúgy, ahogy karakterének tervezőit inspirálta Az urak a szőkéket szeretik két főszereplője). Maga Heidi Klum is beöltözött a legprofibb JR-jelmezbe hat évvel ezelőtt, de ez a mesefigura lett a szexepil, az erotika Marilyn Monroe alakjából feltámasztott, és nem kicsit eltúlzott szimbóluma. 

1990: Julia Roberts a Micsoda nő!-ben

Kép: Micsoda nő (Touchstone Pictures, 1990)

Azt tudtátok, hogy ez a ruha majdnem fekete lett? A filmkészítők ugyanis ragaszkodtak volna a sötét árnyalathoz, de a jelmeztervező, Marilyn Vance nem engedett a vörösből. Végül sikerült meggyőznie a rendezőt, Garry Marshallt, hogy a főszereplő vörös hajzuhatagához igenis egy ennyire intenzív estélyi illik. Hála az égnek! Ma már el sem tudjuk képzelni másként.

1991: Cindy Crawford az Oscar-gálán akkori férje, Richard Gere oldalán

Forrás: Getty Images/Ron Galella/Ron Galella Collection

Ezt a Versace-ruhát nem véletlenül tettem ide. Egyrészt brutális a szabása, rajta van minden idők legjobb vörös szőnyeges belépőinek listáján, másrészt ezen az Oscar-gálán volt jelölt a Micsoda nő! főszereplője, Julia Roberts Vivian Ward szerepéért, amelyben Richard Gere volt a partnere. Továbbá, Gere akkori hitvese, a szupermodell Cindy Crawford volt, és még az is lehet, hogy nem véletlenül választotta épp ezt a színt az eseményre – utalva az előbb említett, legendás filmjelenetre. Bár a vöröset senki nem választja véletlenül. 

1999: Sophie Marceau A világ nem elég című filmben

Kép: James Bond - A világ nem elég (MGM, 1999)

Az ellenállhatatlan Bond-lány, Elektra King karaktere a vörös ruhában úgy vonzotta a tekinteteket, mint a mágnes. Pierce Brosnan alakította A világ nem elégben Bondot, Sophie Marceau pedig a fő női karaktert, a ruháit az Oscar-díjas Lindy Hemming tervezte. Azt hiszem, nem vitázunk azon, hogy sikerült megalkotnia ebben a filmben az igazi femme fatale-t.

1999: A vörös ruhás nő a Mátrixban

Kép: Mátrix (Warner Bros, 1999)

A vörös ruhás nő jelentése a filmben figyelemelterelés, de a színésznőt, Fiona Johnsont olyan jól sikerült kiválasztani a szerepre, hogy a forgatáson valóban okozott egy kis galibát. A stábtagok ugyanis annyira ámulatba estek a szépségétől, hogy megkarcoltak véletlenül egy autót. 

2007: Nicole Kidman Oscar-belépője

Forrás: Getty Images/Steve Granitz/WireImage

Hatalmas, elnyúló masni, szabadon hagyott vállívek, porcelán bőr: ez volt az ausztrál színésznő 2007-es, legendás Oscar-belépője, amely szintén felkerült minden idők legszebb vörös szőnyeges ruháinak sorába. A ruha tervezője Balenciaga, és nem kellett semmilyen újságot fellapoznom ahhoz, hogy emlékezzek rá.

2012: Keira Knightley az Anna Kareninában

Kép: Anna Karenina, (Working Title Films, 2012)

A Büszkeség és balítélet (2005) és a Vágy és vezeklés (2007) után harmadik alkalommal állt össze a nyerő trió: Joe Wright rendező, Keira Knightley főszereplő és Jacqueline Durran jelmeztervező – ezúttal is nagy sikerrel. A Dior által inspirált kosztümök remekül hozzák az orosz arisztokrácia csöppet sem diszkrét báját.

2013: Emma Stone a Gengszterosztagban

Kép: Gengszterosztag (Village Roadshow Pictures, 2013)

Hoppá, egy kicsit ismerős lehet valahonnan Emma Stone jelmeze? Csak nem Jessica Rabbit ugrik be? Mert nekem igen! Combon merészen felsliccelt, elegáns mellrész, trükkös vállmegoldás. Emma Stone karaktere, Grace Faraday ruháját eredetileg kékeszöldnek szánták, de milyen jól döntöttek, hogy végül a vörösre voksolt a tervező, Mary Zophres. 

2013: Rihanna a Grammyn

Forrás: Getty Images/Lester Cohen/WireImage

Amikor Rihanna még énekelt, ilyen csodás estélyikben járkált a zenei díjátadókra. Amióta tervező és sminkmárka-tulajdonos, azóta legfőképp a saját ruháiban mászkál. Ez az Azzedine Alaïa-tervezés az egyik legszebb, amit valaha láttam a vörös szőnyeges belépők közül, vetekszik Nicol Kidman Balenciaga-szettjével. Nem is tudom, volt-e valaha elegánsabb az egykori énekesnő.

2014: Lupita Nyong'o a Golden Globe-on

Forrás: Getty Images/Mike Windle

A vörös szín, pláne az élénkpiros árnyalata elragadó a csokoládébőrön. A 12 év rabszolgaság színésznőjét annyira nem nehéz öltöztetni, hiszen elképesztően csinos és mutatós minden megjelenése. A 2014-es Golden Globe-díjátadóra Ralph Lauren tervezte ezt a visszafogott és sikkes ruhát. Príma választás volt!

2016: Jennifer Lawrence a Golden Globe-on

Forrás: Getty Images/John Shearer

Ezen a díjátadón Lawrence el is nyerte a legjobb főszereplőnek járó Arany Glóbuszt a Joy-ban nyújtott alakításáért. És azt hiszem, az adott év gálaruhás belépői között is dobogós helyen végzett. Az eseményen természetesen egy Dior-lány Diort visel (és ő az egyetlen színésznő, aki képes teátrálisan elhasalni Diorban az Oscar-szobor felé tartó úton), a merész hasrészmegoldású haute couture-darab pedig tökéletesen passzol a színésznő egyéniségéhez. 

2021: Szentesi a pamlagon

És akkor így viselem a vöröset én: bármikor – az utcán, az ajkamon, a partikon, az ünnepségeken… és otthon is, a pamlagon. A vörös selyemköntös az én munkaruhám, amióta nem sok választásom maradt a munkavégzésem helyének megválasztására. 

A vörös ruhák tehát emlékezetesek, sokkal jobban eszünkbe jutnak a jelmezek és a vörös szőnyeges belépők ebben az árnyalatban, és nem egyszerűen csak feltűnővé varázsolja a viselőjét, hanem magabiztossá is. A vörösre figyelni kell. És ma van a viselj vöröset! nap, úgyhogy iparkodj, kapd magadra, még van időd! Aztán írd meg kommentben, te melyik, itt felsorolt vörös ruhát viselnéd szívesen.

Szentesi Éva

Források: ITTITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images