A hatósági intézkedések meghosszabbításának bejelentése ellehetetlenítette a magyar mozikat és filmforgalmazókat. Szükséges rossz ez, a mi védelmünket szolgálja, de ezzel a karácsonyi mozis szezonnak akkor is lőttek. Pedig Wonder Woman mellett az új Pixar-film, a Lelki ismeretek is csatarendbe állt a pandémiával szemben, és ha le nem is győzik, talán enyhíthettek volna ennek a rémálomszerű évnek a befejezésén. A hazai filmszolgáltatók közül, aki teheti, az online térbe menekül: VOD-os és streaminges szolgáltatásokkal (Vimeo, Cinego, távmozi) keresik a kapcsolatot a közönséggel.

A Warner belecsap a lecsóba

A filmipar koronavírussal fertőzött, totális káoszába szállt bele páros lábbal december elején a Warner Bros. filmstúdió. Ehhez tudni kell, hogy Amerikában évek óta sokszereplős streamingháború zajlik, amelyet a Netflix ural. A Warner bejelentése arról szól, hogy a jövő évben a mozipremierekkel egyidőben elérhetővé teszi a filmjeit az HBO Maxon is. Nem is akármilyen filmekről van szó, hanem igazi kasszarobbantókról: a Dűnéről, a Mátrix 4. részéről, a King Kongot Godzillával összeeresztő katasztrófafilmről, Clint Eastwood új filmjéről és még sorolhatnánk. Ez a lépés a hagyományos üzleti modell (miszerint előbb a mozikban kerülnek a produkciók bemutatásra) felrúgását jelenti.

A célja a streamingpiac lefölözése, azonban nincs tekintettel másokra, legfőképpen a moziláncokra. Hiszen ki akarna moziba menni (pláne most), ha az otthoni fotelből is megnézheti a várva várt filmet?

Igaz, Los Angeles és New York filmszínházai március óta zárva tartanak, és a többi mozinak is körülbelül a fele működik Amerikában. Ennek fényében látszólag ésszerű döntésnek is tűnhetne a Warner lépése. Azért számolhattak volna a jövőre újra kinyitó filmszínházakkal, nem beszélve a megint előtérbe kerülő kalózkodással. A gyakorlat azt mutatja, hogy az HBO Max premierjének már a másnapján elérhetők a filmek HD-minőségű kalózverziói a torrentoldalakon. Ezzel ismét a mozik vitorláiból fogják ki a szelet, nemcsak a tengerentúlon, hanem globálisan. Christopher Nolan rendező elsőként emelte fel a hangját a Warner döntése ellen, és azóta számos szervezet, produkciós cég és elismert filmes szakember csatlakozott hozzá. Bár a filmekből származó tekintélyes haszon újraelosztásának zavara látszólag Hollywood belügye, de ahogy az lenni szokott, a végén mindig a mozikon, majd előbb-utóbb a nézőkön csattan az ostor. Mert mi lesz, ha már nem éri meg majd filmeket forgatni? Most akkor „örülünk, Vincent” vagy nem?

Itthon is jön az HBO Max

Megkérdeztük az InterComot, hogy mi a véleménye a kialakult helyzetről. „A mozis premierek hibrid típusú bemutatója csak az USA-t érinti, a nemzetközi piacon a filmek továbbra is mozikban lesznek bemutatva, így Magyarországon is” – hűtötte le a kedélyeket Palotás Laura, az InterCom új kommunikációs menedzsere. Tehát a Warner filmjeit itthon továbbra is először a mozikban láthatjuk. Mindenesetre 2021 második felében az HBO megkezdi az európai streamingszolgáltatásainak átállását HBO Maxra.

A jövő év versenyfutás lesz a nézők kegyeiért, ami teljesen átalakíthatja az egész mozis piacot.

10 film, amit „köszi, korona”, hogy nem láthatunk

Csak ne maradjunk jó filmek nélkül! És micsoda produkciókat láthattunk… volna idén! Az alábbi, a teljesség igénye nélkül készült összeállításunk csak a jéghegy csúcsa: azokból a produkciókból szemezgettünk, amelyekre a legtöbben lettek volna kíváncsiak.

Dűne

2020 egyik legnagyobb vesztese – velünk együtt - Denis Villeneuve részben nálunk forgatott Frank Herbert-klasszikusa, a Dűne. Villeneuve a Szárnyas fejvadász-folytatásával bizonyította, hogy értő kézzel képes hozzányúlni kultikus történetekhez. Frank Herbert sci-fi-sagájába már számos rendező – köztük a Twin Peaks megálmodója, David Lynch – bicskája beletört. Vajon sikerül fogást találnia Villeneuve-nek az egymással vetélkedő bolygóközi uralkodóházak monumentális küzdelmein? Képes lesz-e belakni ezt a sajátos mitológiájú univerzumot? Kapunk-e kóstolót a történet középpontjában álló tudattágító anyagból, a fűszerből? Hatalmas sztárparádéjával és grandiózus látványvilágával a Dűne csaknem egy év késésben van, ha minden jól megy, 2021. október 1-én láthatjuk.

007 Nincs idő meghalni

A 25. James Bond-mozi megjárta a hadak útját: hol Daniel Craig lépett volna le (de szerencsére mindig van az a pénz, hogy mégis marad), hol a korábbi rendezője, Danny Boyle nyírta volna ki a világ legsármosabb titkosügynökét (és hogy nem tehette, dúlva-fúlva távozott a produkcióból). Elkészülte után meg a koronavírus intett be. Pedig a jubileumi film számos izgalmat és újdonságot tartogat: többek közt a női, fekete 007-est Lashana Lynch személyében, aki Bond nyugdíjba vonulásával veszi át a legendás titulust. Na, nem kell megijedni, Bond visszatér, és rendkívül eredeti módon ismét egy eltűnt tudós, valamint egy új, veszélyes technológia nyomába ered, amelyet – micsoda meglepetés! – egy titokzatos és zseniális gonosztevő tart a markában. Bond előreláthatólag áprilisban teszi tiszteletét nálunk, és úgy tűnik, nemhogy a nyugdíjra, de még meghalni sem lesz ideje.

Wonder Woman 1984

Wonder Woman 2. része a magyar hatósági intézkedések vesztese: a Warner Bros. a film premierje kapcsán megvetette a lábát 2020-ban, mindenre elszántan küldve harcba a mozikban Themüszkirai Diánát a koronavírussal szemben. Nálunk azonban nem lesz alkalma birokra kelni a koronáért, mert a mozik január 11-ig mindenképpen zárva maradnak. Pedig Wonder Woman a retró jegyében ezúttal a hidegháborúval néz farkasszemet, a „Szovjetunió legkegyetlenebb, legveszélyesebb titkosügynöke” képében. Nesze neked, girlpower!

Top Gun: Maverick

Ki hitte volna, hogy Tom Cruise még egyszer vasmadárra pattanva visszatér ikonikus szerepéhez? A Top Gun nem igazán kiált folytatásért, ám a Maverick csak ürügy, hogy egy olyan repülős filmet forgathassanak, amilyet még sohasem. A Top Gun 2 szerelmeslevél a repüléshez, és olyan légi felvételeket ígér, amilyet vásznon még sohasem láthattunk. Cruise a Mission: Impossible-filmekből átmentett maximalizmusával törekedett a realizmusra, így a Maverick, ha játékfilmként még el is vérezne (miért is tenné?!), dokuként még remekül funkcionálhat. Cruise-t jövő nyáron láthatjuk ég és föld között, mielőtt ősszel kilőnék az űrbe: az első, űrben forgató színészként egészen biztosan sikerül megvetnie a lábát a filmtörténelemben. 

Szellemirtók: Az örökség

Szellemirtók női változata ugyan a kasszáknál elvérzett, de talán ez is segített tető alá hozni a harmadik részt, amelyben visszatérnek a nagy öregek: Dan Aykroyd, Bill Murray és Ernie Hudson, valamint tiszteletét teszi Sigourney Weaver is. A kamera mögött pedig az első két részt jegyző Ivan Reitman fia, Jason foglal helyet, aki egyben a történetet is írta. Az előzetes alapján erős ’80-as évek utánérzése lesz a legújabb etapnak, amely eredetileg nyáron debütált volna, most viszont csúszott egy évet. Az örökség három évtized után emeli trilógiává a kultikus Szellemirtókat. 

King’s Man: A kezdetek

Ősszel Matthew Vaughn nyakig merítette volna hírhedt hírszerző ügynökségét az első világháború poklába. A Kingsman előzményeiről számol be A kezdetek, hamisítatlan brit miliővel, Colin Firth helyett ezúttal Ralph Fiennes-szal. Az úr a pokolban is úr, és az vagy, amilyen a jellemed. Az akciódús kémparódia-sorozat ezzel a résszel sajátos Münchausen báróként helyezi történelmi távlatokba önmagát. 2020 helyett sajnos csak jövő márciusban.

Lelki ismeretek

Szörny Rt, a Fel és az Agymanók rendezője, Pete Docter újra elemében van a Pixarnál, és az élet nagy kérdéseire keresi a választ egy középiskolai zenetanár képében. Joe álmai valóra válnak, amikor felléphet egy dzsessz zenekarban. Ám előtte sajnálatos baleset éri, és a lelke a túlvilágra távozik. Miközben mindent megtesz azért, hogy visszajusson az anyagi világba, ráébred az élet valódi értelmére. Reméljük, velünk is megosztja hamarosan, de biztosan nem idén.

Hang nélkül 2

Ki feledné a hangra érzékeny rémek közt vajúdó Emily Bluntot, ahogy ötcentis szögbe lép? Két évvel ezelőtt John Krasinski a nejével próbálta túlélni a zajokat a világ legcsendesebb posztapokaliptikus horrorjában, egészen Oscar-jelölésig repítve a produkciót… naná, hogy hangvágás terén. A filmből idén tavasszal érkezett volna a folytatás, amelyből talán jövő áprilisra lehet valami. A második rész egyszerre lebbenti fel a múlt fátylát az előzményekről, és mutatja meg a csonka Abbott-család jelenét: ahová lépnek, nemcsak szörny terem, hanem az ember embernek is farkasa.

Fekete Özvegy

A DC a Wonder Woman megfilmesítésével a girlpower terén beelőzte ugyan a Marvelt, de utóbbi sem késlekedett sokáig a válasszal: csatarendbe állította Marvel Kapitányt. A Bosszúállók csapatának kezdetek óta tagja a beszédes művésznevű Fekete Özvegy, akinek eredettörténetére már régóta ácsingóztunk. Natasha Romanoff ex-KGB ügynökről most lehull a lepel, méghozzá itt nálunk. A Magyarországon forgatott film csatarendbe állítja Florence Pugh-ot és Rachel Weiszt is: Scarlett Johanssonnal karöltve ütős hármast alkotnak, akik a feminizmus jegyében verik el a port az eléjük kerülő gazfickókon. A Fekete Özvegy az ősz képregény-adaptációs durranása lett volna, ami jövő nyárra tolódott.

Halál a Níluson

Három évvel ezelőtt Kenneth Branagh tekintélyt parancsoló bajusszal eredt a gyilkos nyomába az Orient expresszen, most vonat után hajóra száll. A legendás belga mesterdetektív, Hercule Poirot nyakába ezúttal egy folyami hajóúton szakad gyilkosság a gízai piramisok lábánál. Izgalmas szereposztás és a kackiás bajuszával a rendezői székben is helyet foglaló Branagh gondoskodik arról, hogy Agatha Christie öröksége a Níluson is jó kezekben maradjon. A Halál a Níluson elszántan úszott a koronavírus keltette árral: előbb őszig, majd decemberig szörfözött, jelenleg pedig szeptember közepi bemutatót szánnak neki.

+8 ráadás, amikért különösen fáj a szívem

  • DzsungeltúraA sírrabló Lara Croft legutóbbi leszerepelésével támadt űrt van hivatva pótolni Emily Blunt a Disney Dzsungeltúrájában Dwayne Johnson hathatós támogatásával. A látvány pazar, a Szikla simlis, Bluntnak meg minden jól áll: a terhesség, a vonat és a nyitott esernyő után még a parafakalap is. Várható premier: 2021. július 29.
  • The French DispatchWes Anderson új filmjében egy fiktív francia városkába invitál bennünket, amelynek amerikai magazinjának utolsó lapszámában közölt történetek elevenednek meg. Klasszikus Andersonra jellemző egyedi hangulat-, stílus-, és sztárparádé! Várható premier: nem ismert.
  • Berlin, Alexanderplatz: Alfred Döblin regényét Burhan Qurbani író-rendező aktualizálta és értelmezte újra Francis, az afrikai bevándorló Odüsszeiájában. Várható premier: 2021. február 18.
  • Ígéretes fiatal nőCarey Mulligan férfiakra vadászik fekete humorú, romantikus bosszúfilmjében, amelyben saját magát használja csaliként. Várható premier: 2021. március 18.
  • Toxikoma: a drogos Szabó Győző és az isteni Csernus Imre ugrik egymásnak az elvonás fényében Herendi Gábor filmjében, és héjanászukból barátság szövődik. Várható premier: 2021. január 28. 
  • Nő az ablakbanAmy Adams-et Gary Oldman és Julianne Moore próbálja az őrületbe kergetni ebben az Alfred Hitchcock Hátsó ablakját megidéző thrillerben, amelyben agorafóbiás gyermekpszichológusnő bűntényt pillant meg az ablakból. Várható premier: nem ismert
  • Fuss: az egyedülálló anya teljes elszigeteltségben neveli mozgássérült lányát, aki cukorbetegséggel, asztmával és még számtalan nyavalyával küzd. Az édesanyja áldozatos törődése mögött a 17 éves kamasz azonban megsejt valami mást. Valami sötétebbet. Ratched nővér (Sarah Paulson) otthon is elemében van? A körömrágóan izgalmas Keresés író-rendezőjének, Aneesh Chaganty-nak a legújabb thrillere. Várható premier: nem ismert

  • In The Heights – New York pereménegy Broadway-musical feldolgozására rophattuk volna nyáron a mozikban, amelyben a helyi boltos srác súlyos döntés elé kerül: adja fel szeretett New York-i életét a latin negyedben vagy költözzön Dominikába átvenni az örökségét?  Várható premier: 2021. augusztus 19.                                                                                                                                                          

Bányász Attila