1. 10 dolog, amit utálok benned

10 dolog, amit utálok benned (Touchstone Pictures, 1999)

1999-ben ezzel a romantikus limonádékomédiával nyitottak kaput Heath Ledgernek (és a film másik főszereplőjének, Julia Stilesnak is) Hollywoodban, avagy az ausztrál színész jött, látott és győzött. Maga a film egy Shakespeare-adaptáció, A makrancos hölgy története lett átültetve a kilencvenes évek Amerikájának gimis érájába. Ha emlékeztek még a Beverly Hills 90210 című sorozatra (vagy könyvre), akkor beugrik egyből a hangulat is. Óriási rajongója voltam annak a korszaknak, már csak azért is, mert akkor voltam tinédzser, és hasonló gondokkal küzdöttem, igaz, nagyon más környezetben. 

Ledger egy akkori interjúban elmesélte, hogy Marlon Brando Shakespeare: A makrancos hölgyben nyújtott alakításából és Jack Nicholson mosolyából inspirálódott a szerepre. A sors fintora, hogy Nicholson mosolyát később a teóriák szerint végzetesen is megörökölte. 

Ajánlom az olyan délelőttökre, amikor nem kell dolgoznod, és nem tudod, mit nézz.

2. Lovagregény

Lovagregény (Columbia Pictures, 2001)

Tudom-tudom, hogy ezt a filmet sem sorolhatjuk a magas művészeti alkotások sorába, de egy lenyűgöző kísérlet arra, hogyan lehet a mai gondolkodásba átültetve, egy percig sem komolykodva bemutatni a középkori lovagvilágot, hogy közben még romantikát is kapjunk. 

A film egy pillanatig sem veszi komolyan magát. Nevezhetnénk középkori rock and roll alkotásnak is, tele király zenékkel, például a lovagi tornát egyből a Queen We will rock you-ja nyitja meg. Minden megvan, ami kellhet: romantika, pörgős, pimasz nyelvezet, pajzánság, humor és irónia, korhű jelmezek, sok vagányság és hepiend. 

Nem nehéz, könnyen fogyasztható, kábé ezer éve láttam, de nem ment ki a fejemből. Most egész biztosan újra megnézem, mert nagyon szerettem már akkor is. Ledgert ráadásul ebben láttam először, csak utána néztem meg az első pontban emlegetett filmet. 

Ajánlom vasárnap délutánra, a rántott hús és a hagymás törtkrumpli után. 

3. Túl a barátságon

Túl a barátságon (River Road Entertainment, 2005)

Ideje komolyabb vizekre evezni. 

A ki nem mondott érzelmek, indulatok és a korrekten ábrázolt valóság filmje ez. Nem csupán két férfi szerelméről szól, pontosabban, teljesen mindegy, hogy ebben a történetben éppen két férfi szeret egymásba (hiába ültek fel erre a vonatra a médiában többen is), mert ez a film a szerelemről szól. Úgy szól a szerelemről, hogy közben mesél a az ítélkezésről, a fojtogató társadalmi elvárásokról is. A megfelelési vágy és a két ember között szövődő szerelem összecsapásáról. Ha még nem láttad, lehet találgatni, melyik győz. 

Azoknak semmiképp sem ajánlom, akik csak arra kíváncsiak, hogyan csókolózik két férfi a filmvásznon. 

Ajánlom viszont azoknak, akik nem egyedül vannak otthon, hanem a szerelmükkel, mondjuk, egy pizzarendelős hétfő estére. 

4. Grimm

Grimm (Mosaic Media Group, 2005)

Ha valamit imádok, akkor azok a fantasyk és a zseniális látványvilággal megkomponált filmek. Különösen szeretem a mesék feldolgozásait, azok pedig kiváltképp a kedvenceim, amelyikben szerepel bármilyen gonosz királynő. 

A gonosz királynőt sokan eljátszották, volt modoros fajtája, Julia Roberts, vérfagyasztó, Charlize Theron, vagy javulásra képes gonosz királynő, Angelina Jolie. A Grimm című filmben pedig Monica Belluccit leginkább éterinek mondanám.

Heath Ledger és Matt Damon formálják meg a Grimm-tesókat, nem kevés humorral fűszerezve, úgy tengetik életüket, mint a vásári komédiások, és közben olyan bonyodalmakba keverednek, amelyek pazar látvánnyal vannak tálalva a vásznon. A sztori sokkal szövevényesebb annál, mintsem hogy le lehessen írni pár mondatban. Ajánlom péntek esti kellemes rettegéshez és nevetős popcorn-ropogtatáshoz. 

5. A sötét lovag

A sötét lovag (Warner Bros, 2008)

Ezt a filmet azoknak is ajánlom, akik nem szeretik Ledgert, és különösebben a Batmanért sem rajonganak. Szerencsére én egyik kategóriába sem tartozom. Ez Ledger utolsó olyan munkája, amit végig le tudott forgatni, és több mint lenyűgöző benne. Sokáig a legjobb Joker megformálásnak mondták, sokan még most is annak tartják, bár szerintem Joaquin Phoenix tavalyi Jokere legalább olyan emlékezetes és briliáns, mint amilyen Ledgeré A sötét lovagban. Mindenesetre mindketten megkapták érte az Oscar-díjat, igaz, Ledger már nem vehette át. (Olyanra egyébként fényévente van példa, hogy valaki ugyanazért a szerepért nyerjen. Például Marlon Brando után Robert de Nirónak is sikerült Vito Corleone megformálásért a Keresztapában.)

Joker karaktere egyébként is ikonikus, nemhiába lett közönségkedvenc. Jack Nicholson, Jared Leto és Ledger után Phoenix is sikerre vitte, mindenki zseniálisan a maga nemében. 

Ajánlom olyan éjszakákra, amikor azt érzed, fellőnéd az égre a jelet, hogy jöjjön érted Batman, és mentsen meg. 

6. Dr. Parnasszus és a képzelet birodalma

Dr. Parnasszus és a Képzelet Birodalma (Davis Films, 2009)

Ez volt Ledger utolsó filmje, aminek a forgatását már nem tudta befejezni halála miatt. Helyét Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell vette át, a forgatókönyvet gyorsan átírták úgy, hogy Ledger karaktere képes legyen külsejének megváltoztatására. 

Terry Gilliam filmje egyébként szintúgy a zseniális látványvilága miatt emlékezetes. Na meg amiatt, hogy ezt a filmet forgatta utoljára ez a nagyszerű színész. Sajnos ennek tudása nélkül nem teljesen értelmezhető ez a film, és amikor a vásznon megjelenik először az a színész, aki átvette az akkor már elhunyt kolléga helyét, akkor nem tud a szív nem összeszorulni. 

Az igazságot a tragédiáról nem tudjuk már meg soha, vagy hogy egy X-aktás aforizmával éljek: az már örökre odaát marad. Viszont a Dr. Parnasszus és a képzelet birodalmát vedd elő bármikor, amikor eszedbe jut, de különösen Ledger születésének az évfordulójára ajánlom. 

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Heath Ledger, Torontói Filmfesztivál, 2006 (Forrás: Getty Images/ Carlo Allegri)