IV. Arszinoé – Kleopátra tizenöt éves lázadó kishúga, aki majdnem letaszította a trónról Cézárt

(i.e. 68 – i.e. 41)

Arszinoé felszabadítása - Forrás: Wikipedia/Gemäldegalerie Alte Meister festménye

Kevesen tudják, hogy a csábító fáraónőnek, Kleopátrának négy testvére volt, és a köztük kialakuló trónviszály majdnem teljesen átalakította Egyiptom történelmét. Amikor az apjuk által közösen trónra emelt XII. Ptoleimaiosz és Kleopátra képtelenek voltak együtt uralkodni, a testvérei elhúzódó konfliktusát kihasználva az akkor kiskamasz Arszinoé sereget toborzott, amivel a hatalmi harcban felemelkedő Kleopátra és Cézár ellen vonult. A lány és mentora, Ganümédész hónapokig sakkban tartották a párt, azonban a Rómából erősítésként érkező sereg erejével még a cseles Arszinoé sem vehette fel a versenyt.

Az egyiptomi királylányt végül elfogatták, és Rómába hurcolták azzal a szándékkal, hogy az árulóknak járó büntetésként kivégezzék.

A gyermek Arszinoé megölése viszont rossz fényt vetett volna Cézárra, így kénytelenek voltak más megoldást keresni. Végül Artemisz templomába vitették a lányt, hogy ott papnőként élje le az életét, ám Arszinoé még a templom falai mögül is komoly veszélyt jelentett Kleopátrára nézve. Ha a fáraónő biztosítani akarta, hogy halála után az ő gyermekei uralkodjanak, el kellett tennie láb alól a húgát, így parancsot adott Arszinoé meggyilkolására. Arszinoé holttestét a templom kapuja előtt találták meg, és ott is helyezték örök nyugalomra. Szarkofágja ma is látható Epheszoszban. 

Ping-jang – a tizenhét éves hadvezér, aki nélkül nem létezne a Tang-dinasztia

(600–623)

Forrás: Wikipedia

Ping-jang egy tábornok gyermekeként került a kínai császári udvarba, ami épp a Kína egyik legkegyetlenebb uralkodójának tartott Jang-tit vezetése alatt állt. A császár felelőtlen költekezése miatt az ország szegényebb lakosai között éhínség pusztított, és a nép egyre elégedetlenebbé vált. Amikor a lázadás szele a felsőbb köröket is elérte, Jang-tit félelmében börtönbe vetett vagy kivégeztetett mindenkit, akiről azt gyanította, hogy elárulhatja őt. Ping-jang apja, Liu-pang (aki a helyőrség parancsnoka volt) nem akart erre a sorsra jutni, ezért fiával hadsereget toborzott, amivel az ellenállók oldalán küzdött. Szerencsére ebben a harcban támogatta őt a kiváló stratéga Ping-jang is, aki apja megsegítésére fáradhatatlanul rótta a vidéket, újabb és újabb harcosokat olvasztva a seregbe, amit hamarosan úgy neveztek: „Az úrnő serege”.

A lány összefogta a lázadó csapatokat, és még a császár néhány szövetségesét is sikerült maga mellé állítania, ami Jang-titet is kezdte megrémiszteni.

Azonban hiába küldte Ping-jangra a legnagyobb hadseregeit, Ping-jang legyőzhetetlennek bizonyult. Az apjával szétverték a császár fő haderejét, és az uralkodó menekülni kényszerült. Helyére Liu-pangot ültették, ezzel megalapítva a Tang-dinasztiát, melynek uralkodását ma is a Kínai Birodalom aranykorának tekintik. Ping-jang hercegnőként és tábornokként szolgált apja mellett, egészen a huszonhárom évesen ismeretlen okokból bekövetkezett haláláig. A hős hadvezért egy egész ország gyászolta.

Sacagawea, a tizenhat éves indián rabszolgalány, aki feltérképezte Nyugat-Amerikát

(1788–1812)

Lewis, Clark és Sacagawea - Forrás: Wikipedia/Montana House of Representatives

Meriwether Lewis és William Clark későbbi kísérője a soson indián törzs tagjaként született, és velük is élt egészen addig, amíg egy ellenséges törzs harcosai fel nem dúlták a lakhelyüket, és magukkal nem vitték az akkor tizenkét éves Sacagaweát. Négy évvel később rabszolgaként eladták egy francia-kanadai kereskedőnek, Toussaint Charbonne-nak, aki feleségül vette a lányt, és egy közös gyermekük is született. A kisfiuk még csecsemő volt, amikor az amerikai elnök által a kontinens nyugati részének feltérképezésével megbízott Meriwether Lewis és William Clarke azzal kereste fel a házaspárt, hogy kísérjék el őket tolmácsként és „idegenvezetőként” az expedíciójukon. Sacagawea igent mondott, és a fiát a hátán, egy kendőben hordozva vágott neki a vadonnak.

Az indián lány helyismerete és nyelvtudása azonnal hasznára vált a két kalandornak. Sokszor nem is csak az utat mutatta, de főzött, ruhákat varrt és sebeket látott el. A csapat megbecsült tagja volt, mert a hosszú utazás alatt nemegyszer rajta múlott a sorsuk, és a felfedezők megszerették a fiatal lányt.

Hazatérésük után is barátságot ápoltak Clarkkal, aki, amikor Sacageawea pár év múlva belehalt második gyermeke születésébe, adoptálta a gyerekeit és sajátjaként nevelte fel őket. Bár igazságtalanul rövid ideje volt ezen a földön, a sikeres expedíció örökre megőrizte a hányatott sorsú soson nő nevét a történelemkönyvekben.

Freddie és Truus Oversteegen (tizennégy és tizenhat évesek) – a tizenéves holland testvérpár, akiktől rettegtek a nácik

(1925–2018) (1923–2016)

Freddie Dekker-Oversteegen és Truus Menger-Oversteegen 2014-ben - Forrás: Wikipedia/Ministerie van Defensie

Amikor 1940-ben a nácik megszállták Hollandiát, az elvált, kommunista édesanyjuk által egyedül felnevelt Freddie és Truus mindössze tizennégy és tizenhat évesek voltak. Ahogy sok más gyerek a háború alatt, a nővérek a saját szemükkel látták az országukban bekövetkező szörnyűségeket, és készen álltak tenni valamit ellene.

A lehetőség a holland ellenállás egyik vezetője személyében kopogtatott be az ajtajukon, aki a lányok fiatal korát és ártatlan kinézetét kihasználva megkérte őket, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz.

Anyjuk áldását adta a dologra, és a testvérpár hamarosan erdőkben és föld alatti bunkerekben tanult lőni, németül beszélni, és elsajátították az embercsempészet fortélyait is. Eleinte szórólapokat osztogattak, zsidókat bújtattak, vagy hidakat és vasútvonalakat robbantottak fel, hogy megbénítsák a német haderőt. Idővel aztán egyre nehezebb feladatokat kaptak, és a háború vége felé már rangos náci tisztek elcsábításával és kivégzésével segítették a lázadókat. Ugyan a testvéreket életük végéig nyomasztották a gyilkosságok, amiket el kellett követniük, a munkájuk nagyon fontos volt az ellenállók számára, és a háborút követően sem bánták meg a tetteiket.

Mindketten kilencvenkét éves korukig éltek, elég ideig ahhoz, hogy az egész világ megismerhesse a történetüket. 2014-ben egy-egy utcát neveztek el róluk és megkapták a holland háborús hősöknek járó keresztet is. 

Kavya Kopparapu – a diáklány, aki nekiment egy három évtizede gyógyíthatatlan betegségnek

(2000–)

Kavya Kopparapu 2018-ban - Forrás: Getty Images/Kris Connor

2017-ben a gimnazista Kaviya elolvasott egy cikket, ami végérvényesen megváltoztatta az életét: a cikk az amerikai szenátor John McCain glioblastómával való harcáról szólt, ami az agydaganatok egyik legagresszívebb formája, és az orvosok már harminc éve sikertelenek a gyógyításában. Az indiai-amerikai lányt megdöbbentette ez az adat, és elhatározta: mindent megtud a témáról, hogy segíthessen a betegség áldozatain.

Informatikai tudását felhasználva kifejlesztett egy olyan számítógépes rendszert, ami képes megvizsgálni az agydaganatos betegek szöveteit, sűrűségben, színben, textúrában és a sejtek helyzetében mutatkozó különbségeket keresve, melyek egyedien az adott betegre jellemzők.

Ennek segítségével kidolgozhatók olyan személyre szabott gyógymódok és kezelések, amelyek egy-egy beteg sajátos igényeit is figyelembe tudják venni, így hatékonyabbak az agydaganat gyógyításában. Kaviya rendszerét átmenetileg szabadalmaztatták, és idén a Georgetown Egyetem ideggyógyászaival karöltve meg is kezdik a klinikai vizsgálatokat. A tizenéves zseni a rákkutatás mellett a Harvard Egyetem elsőéves tanulója, és egy Girls Computing League nevű nonprofit szervezet vezetője, ami fiatal lányoknak ad lehetőségeket, hogy számítástechnikát tanulhassanak. 

Nyáry Luca