Az egyéjszakás kalandok sosem voltak (és valószínűleg soha nem is lesznek) a kedvenceim. Elfogadom és tiszteletben tartom, hogy vannak esetek, amikor mindkét fél nagyjából érzelmek és kötöttség nélküli együttlétre vágyik (vagy – ahogy az angol mondja: fair enough, tök rendben van), sőt azt is tudom, hogy akadhatnak az életben olyan periódusok, amikor az ember nem is képes érzelmileg többet adni vagy befogadni – de számomra ez akkor sem járható út.

Igazat kell adnom Woody Allennek, aki azt mondja: „A szex mocskos dolog… Persze, ha jól csinálják. Ugyanis a szex szerelem nélkül csak üres szenvedély. Viszont az üres szenvedélyek között az egyik legjobb.”

Futó kaland, üresség másnap

A negyvenhez közeledve (jesszus!), megtanultam magamról egy alapvető igazságot: a futó kaland másnap még nagyobb ürességet hagy bennem, mint előtte, ezért most már nagy ívben kerülöm is ezeket az élményeket. A szexualitás (is) sokkal tartalmasabb és élvezetesebb, ha valakivel mentálisan is egymásra kapcsolódunk, sőt, ebben az esetben még egy olyan férfi is meg tud szépülni a szememben, aki amúgy nem volna álmaim pasija.

Ha lenyűgöz az agya, azt is elfelejtem, hogy esetleg kacskák a fogai, túlsúlyos, vagy épp görbe a lába. A mentális kapcsolat és az izgalom miatt pedig tökéletesen beindul a kémia.

De ez fordítva is igaz. Lehet egy pasi maga Adonisz, ha a személyisége nem vonz, a kémia sem fog működni. Volt olyan férfi az életemben, akinél fizikailag szebbet, vonzóbbat el sem tudtam volna képzelni, és ha a kidolgozott izomzat, a szép arc lenne a minden, valószínűleg hozzá is megyek feleségül. De valahogy sosem beszéltünk azonos nyelvet, és teljesen megölte bennem a vágyat fizikailag is.

A szex a lelkek tánca

A szexualitásban az a legcsodálatosabb, amikor – a másik testét megérintve  – valójában a lelkéig érsz el. Ezt az állapotot azonban csak úgy lehet elérni, ha valakinek a közelsége annyira komfortos, hogy teljesen bele tudsz lazulni a helyzetbe. Ilyenkor lehetsz igazán önmagad, és ilyenkor azt adhatod, amire igazán képes vagy. Ebben az esetben sokkal érzékenyebb és kreatívabb szeretővé válsz, mint enélkül az extra kapcsolódás nélkül, épp ezért hiszem, hogy az, milyen szerető vagy, legalább annyira a partnereden is múlik.

Ha a páromtól odafigyelést kapok, ha érzem, hogy a lelkemre is figyel, nem csak a testemre, teljesen más lesz a szex közöttünk.

Persze, nagyon szerencsés esetben két ember kapásból is ennyire fantasztikusan egymásra találhat, de én sokkal inkább hiszek abban, hogy minél jobban megismerik egymást, annál tartalmasabbá válik köztük a szexualitás is. Én például sokkal jobb vagyok az ágyban egy hosszú távú kapcsolatban, mert ott idővel egyre jobban elmélyül az egymásról szerzett tudás, és ez nagymértékben hozzáad a szexualitáshoz is. A közösen megteremtett bizalomban ugyanis sokkal bátrabban lehet erotikus kalandokat felfedezni is.

Bízni magadban, a másikban

Tudjátok, mint abban a bizalmi játékban, amiben vakon kell hátradőlni más karjaiba. Ilyennek látom ezt a fajta szexualitást: kitárulkozhatsz, és őszintén felvállalhatod a vágyaidat meg a félelmeidet is. Nem ítélkezés vagy megvetés vár rád, hanem megértés, és ebből fakadóan egyre mélyebb lesz az összetartozás. 

Az a fajta összekacsintás, amit az egész világon csak ti ketten értetek. Nem is kell, hogy bárki más megértse, hiszen az értéke épp abban rejlik, hogy csakis a kettőtöké.

Hogy ez a felismerés nálam a korral jött-e el? Nem hiszem. Én mindig kapcsolatban akartam élni, sosem vágytam a szingli létre. Mégis a szingliséget dobta a gép az utóbbi öt évben, és ebben akarva-akaratlanul megtapasztaltam a rövid kalandokat is.

Talán nem is baj. Így ha újra eljön a mély egymásra hangolódás valakivel az életemben, valószínűleg még jobban, és még magasabb szinten meg tudom majd élni és becsülni, mint valaha.

Kégl Ágnes

A kiemelt kép illusztráció – Forrás: Getty Images