Már gyerekként elvarázsolt a bolondos művész világa, csak néztem, hogyan tudja valaki úgy hajlítani a teret, használni a színeket, mint ő. Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasserről (nevének szó szerinti jelentése: békés esőnap sötéttarka százvíz) mindenkinek Bécs ugrik be, nem véletlenül, leghíresebb épületei itt találhatók. A furcsa nevű művész, akit a legtöbbször Antoni Gaudíval állítanak párhuzamba, Friedrich Stowasser néven látta meg a napvilágot. És nemcsak nevének megváltozatása izgalmas, hanem az egész élete. 

Jöjjön tizenkét dolog, nem biztos, hogy ezeket tudtad róla:

1. Nem is volt építész

Bár házai a legismertebbek, nem is építész, sőt főiskolai tanulmányai mindössze három hónapra és egy napra rúgtak Bécsben és Párizsban. 

2. Zsidó származású, de áttért a katolikus hitre

Egyéves és három hónapos volt, amikor katolikus édesapja meghalt. Ezután zsidó származású anyja nevelte, ám a második világháború felforgatta a család életét. A családja 69 tagját, köztük nagybátyját és nagymamáját is megölték a nácik.

Hundertwasser a stúdiójában 1952-ben - Forrás: Getty Images/Helmut Baar/Imagno
  

3. Egyetlen házat sem tervezett, inkább újradizájnolt

Hundertwasser soha nem tervezett az alapoktól házat. A máig látható alkotásai mind meglévő házakhoz készültek, azok átalakításával, újragondolásával. 

4. Az első megbízását 1977-ben kapta meg Bécs polgármesterétől

Az átalakítás több éven át tartott, de a mester gyakran már reggel hattól a helyszínen volt. Az önkormányzati tulajdonban lévő Hundertwasser Hausban ma is bérlők laknak, a lakások nem látogathatók, ami érthető, hisz ez az egyik legismertebb épülete. A házat Josef Krawina és Peter Pelikan álmodta meg, ehhez passzította a jellegzetes külsőt Hundertwasser. 

Hundertwasser Haus - Forrás: Getty Images/Werner OTTO\ullstein bild

5. Templomot is tervezett

Egy kisvárosban, Bärnbachban áll a templom. A városka lakóinak elsöprő többsége szavazott arra, hogy Hundertwasser újítsa fel a renoválásra szoruló épületet. A templom másik különlegessége az Erwin Talker által készített oltár, ami valójában egy akvárium, amit 12 különböző földdel töltöttek fel, és amely Izrael 12 törzsét szimbolizálja. A templomépítéshez szükséges pénz nem könnyen jött össze, a tervező le is mondott a honoráriumáról, sőt egy rézkarcát is felajánlotta egy aukcióra, hogy sikerüljön összeszedni a hiányzó hatmillió schillinget az építkezéshez. 

6. Aki akar, alhat is Hundertwasserben

Magdeburgban található a Grüne Zitadelle, ami nem csupán szállást kínál éjszakára: színház, óvoda, japán étterem, cukrászda, orvosi rendelő, irodák találhatók benne. A tetején pedig egy fantasztikus zöld tető, fákkal és virágokkal, ahol akár házasodni is lehet. Ez volt az utolsó épület, amit Hundertwasser tervezett. De nem is ez a leghíresebb vagy legismertebb szállodája, hanem a Rogner Bad Blumauban, amely igazi élményfürdő és hotel, a szó minden értelmében.

Grüne Zitadelle - Forrás: Getty Images/ Popow/ullstein bild

7. 61 éves korában emigrált Új-Zélandra

Igyekezett minél messzebb kerülni Ausztriától, ezért Kawakawába költözött, ahol 455 hektáros birtokán több ezer fát ültetett, humuszvécét épített, növényi víztisztítót tervezett, és igyekezett teljesen környezetbarát módon élni.

8. Magyarországon is lett majdnem egy épülete

Legalábbis Demszky Gábor nagyon szerette volna elérni, hogy Budapest Főváros Levéltárához köze legyen a tervezőnek, amit Péterfia Borbála álmodott meg. A feladat a még nem létező épület redizájnolása lett volna, ám egyrészt Péterfia tiltakozott ellene, valamint az állam nem kívánt pénzt áldozni a fővárossal közös projektre. A sors fintoraként végül a Péterfia-féle épület sem készült el, hanem Koris János és Németh Tamás építészek tervei alapján a Teve utcában nyílt meg a levéltár 2004-ben.

1997-ben - Forrás: Getty Images/Knippertz/ullstein bild

9. A bélyegtervezés sem állt messze tőle

Az ENSZ-nek, a Zöld-foki-szigeteknek, Lichteinsteinnek, Luxemburgnak, Franciaországnak és természetesen Ausztriának is tervezett bélyeget, sőt Új-Zéland másodlagos zászlaját is ő tervezte, melyben több maori utalás is van. 

10. Nyilvános vécéje zarándokhely lett Új-Zélandon

A világ talán legvidámabb mellékhelyiségét évente sok ezren keresik fel, pedig Kawakawa nem a látnivalók mekkája – na, jó, Hundertwasser birtokán kívül –, mégis sokan zarándokolnak el oda, hogy kipróbálják, milyen a bohókás épületben elvégezni a dolgukat. 

11. Bár épületei a legismertebbek, papírsárkányt, falikárpitot és számos képet is festett

Sőt, egész életében képzőművésznek tekintette magát, kiállításokat szerveztek neki világszerte. Képei meg is vásárolhatók, a Kieselbach decemberi aukcióján például pont van egy eladó darab (L'automobiliste, 1958), ami bekerülhet a fa alá, ha van minimum 5,5 millió forintod.

+1. Hundertwasser stílusosan, a Csendes-óceánon halt meg

Mindössze 72 évesen a Queen Elisabeth II. fedélzetén, infarktus következtében hunyt el. Sírja – végakaratának megfelelően – egy tulipánfa alatt található a birtokán. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt kép: Getty Images/ Wallocha/ ullstein bild