Kivételes jelenség

Annak idején különleges hangja – és operaénekesektől eltérő – vékony alkata fogott meg, amikor először láttam a Salzburgi Ünnepi Játékok felvételét. Anyám megesküdött rá, hogy élvezni fogom, én pedig leesett állal hallgattam és bámultam az énekeseket. Anna Netrebko akkor volt 33 éves, az opera fenegyerekével, Rolando Villazonnal énekelte el Verdi operáját. A díszlet csöppet sem idézte az opera avítt világát, modern ruhák, egy kanapé és egy óra állt a színpadon mindössze. De ami ott történt, az elmondhatatlan. Tessék meghallgatni a Bécsi Filmharmonikusokkal és Carlo Rizzivel közös fellépését. 

De ki ez a nő, akit 700 ezer ember követ a közösségi médiában, akinek minden lefogyott vagy felszedett kilóját ezrek kommentelik, akinek a cipőiért megőrülnek?

Anna kisasszony az egykori Szovjetunióban, Krasznodarban született, kubányi kozák eredetű családban. Szentpétervárra utazott, hogy az ottani zeneiskolában tanuljon, mindeközben takarított a Marijinszkij színházban, annak fejében, hogy ingyen nézhesse meg az operákat. A 156 éves színház a világ egyik legismertebb operaháza, többek közt itt lépett fel Anna Pavlova, a híres sütemény ihletője is.

De vissza Netrebkóhoz, aki szerencsére találkozott Valerij Gergijevvel, aki az operaház direktora és világhírű karmester is. Első szerepét huszonkét évesen, Wolfgang Amadeus Mozart Figaro házasságában kapta meg. Sikert sikerre halmozott, hamarosan meghódította a világ színpadait a Metropolitantől a Carnegie Hallig, és a legnagyobb presztízsű színpadokon lép fel a mai napig. 2004-ben különleges szerepet vállal el a Neveletlen hercegnő 2.: Eljegyzés a kastélyban című filmben önmagát alakította, amikor a Traviátából énekelt el egy részletet. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@anna_netrebko_yusi_tiago által megosztott bejegyzés

Mindeközben megjelent a színen a Férfi

Meglepő vagy sem, „az opera Marlon Brandója”-ként titulált uruguayi Erwin Schrott lett az élettársa. Együtt még ütősebbé váltak, az egész világ rajongott értük.

2005-ben Putyin is kitüntette Annát, aki ezt azzal köszönte meg, hogy osztrák állampolgárságot igényelt, amit meg is kapott.

Három év telt el, amikor megszületett fia, Tiago. 

2013-ban azonban vége szakadt a kapcsolatnak, Anna az orosz tévében jelentette be szakítását Schrott-tal, és életének egy fájdalmas részéről is beszélt. Kiderült, hogy a fiuk, Tiago autista.

„Azt gondoltam, hogy oké, nem beszél, mert négy nyelvet hall maga körül. Aztán észrevettem, hogy beszélek hozzá, de nem reagál. Sokkot kaptam. Féltem, de az orvosok megnyugtattak, hogy ez fejleszthető, és »Tisha« néhány év múlva olyan lesz, mint a többi gyerek, csak több figyelmet kell rá fordítani” – mesélte az interjúban.

Hozzá kell tenni, hogy a legjobbnak tartott terapeuták kezelték a fiút, aki azóta normál iskolába jár – és vélhetően az autizmus egy enyhébb formájában érintett. Netrebko úgy vélte, az apai figyelem hiánya is okozott nála problémákat, hiszen az apja bejárta a világot, és színpadról színpadra lépdelt, így alig vett részt a család életében. 

Szakításukról nem sokat árult el, csak a magánélet és a munka egyensúlyának elbillenésével indokolta a dolgot. És természetesen barátok maradtak az exével, ami érthető, sok helyen léptek fel együtt. 

Anna, a cipők és az új szerelem

Anna cipővásárlásait – bevallottan ez az egyik szenvedélye – és áriáit egy újabb férfi törte meg, ő azonban Azerbajdzsánból érkezett. És mily meglepő, operaénekes. Yusif Eyvazov ugyan hat évvel fiatalabb szerelménél, de ez nem okozott zavart a kapcsolatban, 2015 decemberében mondott igen párjának Bécsben, fényűző esküvő keretében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@anna_netrebko_yusi_tiago által megosztott bejegyzés

A szertartás a Coburg-palotában zajlott, szűk körben, Anna az orosz Irina Vitjaz ruháját viselte, férjével együtt fiákeren tették meg az utat a  Liechtenstein-palotába, ahol 180 vendég jelenlétében ünnepeltek tovább. A jegygyűrűk a Chopardtól származtak, akárcsak Anna fülbevalói. És hogy a bulvárénem is érvényesülni tudjon: Anna pont olyan gyémántokkal kirakott tiarát viselt, mint Kate Middleton 2011-ben, és amelynek az értéke nagyságrendileg egymillió euró. A parti egészen hajnalig tartott, számos világsztár, mint például Placido Domingo részvételével.

 

Mindeközben Netrebko ügyesen építette az imázsát, az Austrian Airlines arca lett, bár ennek 2014-ben vége szakadt, mert elkövette azt a hibát, hogy ukrán szeparatistákkal pózolt néhány fotón. 

De nem kell a financiális gondok miatt aggódnia, a Forbes orosz listáján 7,5 millió dolláros bevételével az első helyen végzett, bár ezt az Interfax hírügynökségnek cáfolta, és egyszerűen lehazugozta a Forbest.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@anna_netrebko_yusi_tiago által megosztott bejegyzés

Ennek ellenére bőven telik neki Versace és D&G szettekre, ugyanis az előszeretettel szelfiző, és családi képeket megosztó énekesnő számtalanszor hordja az egyesek szerint kicsit közönséges, nagy mintás ruhákat csakúgy, mint Balenciaga, Prada, Louboutin és Jimmy Choo-cipőit. Mindezekről videóblogjában lehet faggatni ahol a nézők kérdéseire is válaszol. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@anna_netrebko_yusi_tiago által megosztott bejegyzés

Közvetlen világsztár

Ebből is látszik, hogy a dívaként vonuló, de állítólag roppant közvetlen Netrebko, akivel simán össze lehet futni Bécsben vagy Salzburgban (az ünnepi játékok idején) egészen másmilyen, mint kolléganői, akik zártabban kezelik az életüket és a személyiségüket.

Ha el akarod kapni őt, akkor hozzánk legközelebb Grazban és Prágában lép fel novemberben, de nem garantálom, hogy nem kapkodnak el minden jegyet az első nap.

Az elmúlt két évben Budapesten is megfordult egy-egy estére (a férjével közösen léptek fel), de ezekre is időben kell jegyet váltani (úgy a kasszanyitás utáni első órában). Érdemes mindig résen lenni, mert ugyan lehet őt követni az Instagramon is – és az is remek szórakozás –, de azért az az igazi, ha hallod, hogyan énekel. Minden külsőség ellenére még mindig a hangja teszi őt igazi klasszissá.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt kép: Getty Images/Thomas Niedermueller/Life Ball 2015