A lázadó

Legelőször bakfis éveim hajnalán, nagyjából a kilencvenes évek második felében találkoztam vele az Ifjúsági Magazin hasábjain, ami úgy mutatta be őt – tisztán emlékszem a felütésre – mint fiatal, feltörekvő tehetséget, akire érdemes lesz odafigyelni. A cikkben hosszan taglalták, hogy John Voight lányában, Angelina Jolie-ban minden adottság megvan ahhoz, hogy valódi világsztár legyen. Hogy mennyire igaza volt akkor az IM-nek, az pedig nem sokkal később ki is derült. 

Hat évesen édesapjával, John Voight-tal - Forrás: Getty Images/ Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection

Én ettől a cikktől fogva ellenállhatatlan vonzalmat érzek Jolie iránt, szenvedélyesen rajongtam érte, bár a rajongásomban voltak hullámvölgyek, mert ahogyan egy tinilány ízlése és személyisége változik, úgy változnak az idoljai is. Ugyanúgy, ahogyan én, Angelina is egy mélyrepülésekkel, és szárnyaló magasságokkal övezett életutat járt be. Kezdve azzal, hogy apjának alig (vagy teljesen talán soha) nem volt képes megbocsájtani azt, hogy elhagyta őket, amikor ő még gyerek volt. 

A családi házból tizenhat évesen költözött el. Én is tizenéves voltam, amikor elköltöztem otthonról, először kollégiumba, aztán albérletbe Nyíregyházára, persze a szülői kötelék némileg még megvolt az önállóság anyagi részét illetően, de máskülönben pedig tökéletesen szabad voltam. Jolie egy abszolút lázadó lélek, az életrajzi könyve szerint is haragudott az egész világra fiatal éveiben, késeket gyűjtött, vagdosta magát, temetkezési vállalkozó akart lenni. Aztán modellkedett is, készültek róla olyan kihívó sorozatok, ahol alig visel ruhát, feltűnt Lenny Kravitz, Meatloaf és Rolling Stones klipekben is. Tökéletesen érzem és értem a mai napig, milyen volt egy egész háborúra elegendő daccal és haraggal elindulni a felnőtt életnek. Ráadásul őt rendesen csúfolták is az osztálytársai karakteres vonási miatt.

A tizenhat éves Jolie egy fotózáson - Forrás: Getty Images/Harry Langdon

Méltó beharangozás és valódi sikerek

Legelőször a AIDS-betegségben elhunyt, drogfüggő modell életét feldolgozó filmben láttam. A Gia – Kifutó a semmibe című mozi konkrétan beszippantott, mondjuk, nem tagadom, hogy nagyon bírom a tragédiákkal és mélységekkel átitatott, valós női sorsokat, és Gia Carangi élete bizony ilyen volt. Jolie pedig jött, és bravúrosan hozta az egekig emelt, aztán a pokolba dobott manöken karakterét, és az alakításáért Golden Globe-díjat kapott. 

Ezután nem volt nehéz Jolie-ra rákapni. Egy évvel később rögtön a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták az Észvesztőben való alakítása miatt. Sajnos vagy nem sajnos, szegény Winona Rydert lemosta az alakításával a vászonról, pedig mindenki Winona ragyogását várta, de Jolie olyan hitelesen alakította az őrült Lisát, hogy kolléganőjének esélye sem volt. 

Az igazi áttörést, amivel már világra szóló ismertségre tett szert, Lara Croft alakja hozta el neki. Innentől fogva számít A-listás sztárnak, és nagyjából innentől kíséri figyelemmel a világsajtó minden mozdulatát, még azt is, hogyan vásárol, vagy miben utazik külföldre. Igaz, annak idején valóságos téboly volt a Tomb Raider nevű számítógépes játék körül, emlékszem, én is fél napokat voltam képes végigjátszani az arisztokrata, brit származású, ám annál keményebb, szívósabb és szexibb figurával. Amikor pedig napvilágra került, hogy nagy kedvencem fogja filmen életre kelteni, rendesen megörültem. A film azonban ettől még nem lett jó. A kritikusok szerint, és szerintem sem, rajongás ide, játékfüggés oda. Viszont a kasszáknál robbantott, és forgattak belőle egy második részt is 2003-ban.

Nézd meg a képgalériánkat Jolie legmeghatározóbb szerepeiről:

Élet a Tomb Raider után

A világraszóló ismertség elérése óta szinte már csak olyan filmek találták meg, amik rendes nagyméretű hollywoodi produkcióknak számítanak. Viszont a kritika egy-két esetet leszámítva nem igazán méltatta a színészi munkáját. Az Eredendő bűntől kezdve (amiben Banderas női partnere, és én amúgy szerettem), az Életeken áton, és a Nagy Sándor, a hódítón át, egészen az ominózus Mr. és Mrs. Smith-ig sorra húzták le alakításait a szakavatott szemek. Ebbe a sorba tartozik a Wanted című akciófilm és Az utazó is, amiben Johnny Depp-pel vekengenek a velencei csatornákban (borzalmas volt nézni is). 

2008-ban viszont újra Oscar-díjra jelölik az Elcserélt életekben nyújtott alakításáért. (Úgy látszik, Jolienak az őrület határán álló nők megformálása megy a leghitelesebben.) Ez a film szintúgy megtörtént esetet dolgoz fel: egy olyan nő harcát és meghasonulását, akinek elrabolták a kisfiát az 1920-as évek végén, és sosem került elő.

Bár Jolie színészi alakításait többször nem szeretik a kritikus szemek, mint igen, én azért imádom őt nézni a vásznon. Még a rossz filmekben is imádtam, és attól is el tudtam tekinteni, hogy például a Tomb Raider vagy Az utazó rendesen pocsék volt. Ennek a nőnek lenyűgöz a karaktere és a jelenléte, és a mozikasszákat elnézve, így van azzal a filmrajongók nagyobbik része is.

A gaz, ördögi csábító és az irgalmas szamaritánus

Jolie-ra már nagyon korán rásütötték azt a bélyeget (vagy éppen ő billogozta meg magát), hogy elszereti az asszonyok férjeit. Nagyanyám erre azt mondaná, hogy „csak azt lehet elvinni, amelyik akarja”, de ezen most ne kezdjünk el vitatkozni… Tény, hogy mindenhez két ember kell. A pletykalapok szerint Angelina tizenéves korában még a saját anyjától is elszedte a pasiját, de ezt nem tudhatjuk, hiszen nem voltunk ott. Viszont ami a nagy nyilvánosság előtt zajlott, azt már nem lehet letagadni: 1999-ben, egy forgatáson ismerkedett meg apja barátjával, Billie Bob Thorntonnal, aki akkor Laura Dernnel járt jegyességben. Hat évvel később pedig a Mr. és Mrs. Pitt Smith-affér még annál is nagyobbat szólt… A Jóbarátok édes, kedves színésznőjének, Jennifer Anistonnak a férjét szerette el, és a világ végleg kettészakadt Jolie-ügyben. Team-Jennifer, és Team-Jolie pólókat árultak az utcán, szemét ribancot kiabáltak rá (persze Bradre semmit), és évtizedekig (egészen a 2016-os szakításukig) soha egy eseményen nem jelent meg a két színésznő egyazon időben.

Jolie számtalanszor szerepelt a világ legszebb nőinek listáin, és tagadhatatlanul gyönyörű, bár szép számmal vannak olyanok, akik csúnyának találják (ez ízlés dolga). Emlékszem, mennyire szerettem volna úgy kinézni tinikoromban, mint ő, még a kozmetikusomhoz is elvittem a fotóját, hogy olyanra szedje ki a szemöldököm, mint ahogyan neki volt akkor (ez nem jött össze amúgy). A stílusa is nagyon közel áll hozzám, főleg az a korszaka, amikor még bőrgatyában krúzolt, és második férjének a vérét hordta a nyakában. Egyébként pedig a vörös szőnyegen mindig kifogástalan istennő. Az utóbbi években főleg azzal voltak elfoglalva vele kapcsolatban, hogy mennyire nagyon vékony, ami tény, viszont a nyilvánosság előtt vállalta, milyen beavatkozásokon és lelki problémákon ment keresztül a válása és a masztektómiája, valamint a méheltávolítása miatt.

Nézd meg a képgalériát Jolie stílusáról:

Forrás: Getty Images/ Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection

A vad és elképesztően izgalmas, betörhetetlen nő úgy látszik, mára teljességgel lenyugodott, az életét az örökbefogadott és a saját gyerekeinek szenteli. Kiterjesztette jószolgálati munkáját, a színészi karriert pedig felcserélte a rendezéssel. (Már négy saját filmen van túl, amiből hármat itthon is láthattunk, sőt, egyet nálunk forgatott.) A vagyonából rengeteget adományoz a rászorulóknak, és nemcsak egy ügyet képvisel, hanem kicsit úgy tűnik, hogy Angelina mindenütt megjelenik, ahol baj van a világban.

Az utóbbi időben minden szerepléstől visszalépett: csak a társadalmi ügyek, illetve a saját rendezései miatt jelenik meg a nyilvánosság előtt, egyébként visszahúzódó életet él. A kritika nem illette nagy lelkesedéssel a rendezéseit sem, bár nem is bántják túlságosan. Jelenleg ritka színészi munkáinak egyikét, a Demóna című Walt Disney-produkció második részét forgatja. 

Néhányan úgy vélik, hogy karitatív munkája is csak a felépített imázs része, amit Jolie kiválóan kézben tart – minden mozdulata és szereplése megtervezett, semmit sem tesz véletlenül. 2013-ban kettős masztektómiát, és méh- illetve petefészek eltávolítást hajtottak végre rajta, ezzel is felhívva a figyelmet a nőket érintő rákos megbetegedések veszélyeire. (Hogy mindezzel – mármint az egészséges szervek csonkításával – egyet kell-e érteni, az már egy másik cikk témája.) 

Angelina Jolie mindenesetre cselekszik, tesz, felvállal, és lehet, hogy szerepet játszik, de akkor a saját életében nyújtja a világ leghitelesebb alakítását.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images