A kereskedelmi televíziók igazán próbára teszik az emberek diétáját azzal, hogy esti főműsoridőben rendre ínycsiklandó főzőműsorokat sugároznak. Ember legyen a talpán, akinek nem fut össze a szájában a nyál a csodás fogások láttán, majd megállja, hogy ne fossza ki rögtön a hűtőt. A bikini body-projektemnek mindenesetre az utolsó taszajtást is megadta a Viasat3 az Ide süss! néven futó gasztrorealityjével. Kimondhatatlan nevű francia fánktorony, cup cake-csokrok, csokoládé mousse, minden van itt, mi szem szájnak ingere. 

Az eredeti brit licenc alapján (ami az egyik legnézettebb műsor a szigetországban, amin egy kicsit sem csodálkozom) egy amatőr cukrászversenyt láthatunk, ahol technikai és kreatív kihívások elé állítják a versenyzőket. A magyar adásban a kéttagú zsűri műsoronként minden körben két-két kihívás elé állította a 12 versenyzőt. (A brit adásban három feladat szokott rájuk várni.) Adásra adásra pedig a leggyengébben teljesítő amatőr cukrásztól elbúcsúznak. A műsor első részében egy technikai feladat vár rájuk, ahol az eredeti receptúrát a lehető legpontosabban kell kivitelezniük. Itt a zsűri vakon kóstol, értékeli a teljesítményüket, az ízvilágot, az állagot, a tálalást, összességében a versenyzők technikai tudását. 

Ezt követően kapnak egy szabad feladatot, ahol saját recept, saját ötlet is szerepelhet, a zsűri elmondja, hogy melyek azok a pontok, ahol a kreativitásukat is belevihetik az ételkészítésbe. Itt bármilyen tálalást választhatnak, a díszítésé, az önkifejezésé, a játéké a terep. Adásonként a feladatok fokozatosan nehezednek, így a legvégére marad a legjobb amatőr cukrász, aki majd hazaviheti az ötmillió forintos főnyereményt.

jó zsaru rossz zsaru – rossz zsaru taktika

A brit gasztroreality sokkal diszkrétebb, egyszerűbb, a műsorvezetők nem harsányak, nem osztják két kézzel a poénokat, a desszertek kapják a főszerepet.

Egyelőre kérdéses, hogy a magyar nézők, akik az ingergazdag, megosztó személyekre épülő műsorokon szocializálódtak, mennyire fogják bírni a britek diszkrét báját?

Merthogy ugyanez a visszafogottság tapasztalható a magyar műsorban is.  

A műsort Hajós András és a Konyhafőnök harmadik szériájának döntőse, Sass Dani vezeti. (Szerintem Gianni például nagyon jó választás lehetett volna Hajós mellé, de a Konyhafőnök VIP legutóbbi nyertesét, Dobó Ágit is el tudnám képzelni a háziasszony szerepében.) Hajós számomra abszolút húzónév volt, szeretem, amit a képernyőn csinál, és azt vártam tőle, hogy majd szétbombázza poénokkal a műsort – sajnos ebből csak ritkán kaphat a néző, de amikor megkapja a humorbonbont, az mindig üt. A kémia egyelőre nem nagyon működik a két műsorvezető között, de hát, még csak az elején járunk, később talán összecsiszolódnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

VIASAT3 (@viasat3.official) által megosztott bejegyzés

Két igazán rutinos szakember kóstolja a versenyzők sütijeit: Baracskay Angéla profi cukrász, aki több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott, valamint Szabadfi Szabolcs, aki „az ország pékje” címmel büszkélkedhet. A bemutatkozó kisfilmjük alapján mindketten nagyon szimpatikusak, jó végre friss arcokat látni a képernyőn. Mindkettejük elkötelezetten szereti a szakmáját, ezért ugyanazzal a komolysággal szemlélik a desszerteket is. Emiatt sajnos nem nagyon jön át, hogy kettejük között végül is ki játssza a jó zsarut, és ki a rosszat, mert mindketten elég szigorúak. Mindkét zsűritag pont annyira kritikus csak, hogy azért szerethetők maradjanak, mégis hiányzik belőlük egy kis lazaság. 

Működhet-e a brit formátum magyar képernyőn? 

Számomra a brit formátum legszimpatikusabb eleme, hogy megjelenik az a kulturális sokszínűség, ami a szigetországot jellemzi: második generációs indiai bevándorlótól kezdve a konzervatív brit nagymamáig, mindenféle karaktert felsorakoztatnak a műsorban. Emiatt igazán izgalmas az, ahogy az egészen egyszerű klasszikus süteményrecepteket átalakítják, és lényegében teljesen új fogások születnek a kreatív feladat során.

Nagyon inspiráló annak, aki szeret sütni. És persze minden családnak megvan a maga hitvallása, tuti receptúrája, trükkje. Ki ne ismerne olyan rokont, kollégát, barátot, aki folyamatosan kioktat, hogy valójában, hogy készül az „igazi” valamiből. Itt most ezek a különböző konyhai hitvallások, fogások megküzdenek egymással, és a szakma mesterei döntik el, hogy az eredmény valóban jó-e.

A magyar megvalósítás mindkét pontot jól hozza, a székelyudvarhelyi és az örmény-magyar versenyzőtől kezdve fiatal, de a konyhában nagyon profin mozgó lányon keresztül magabiztosan és lazán dolgozó háziasszonyokon át amatőr cukrász férfiakig mindenféle gasztromániás figurát láthatunk. Ennek ellenére én hiányoltam egy-egy olyan karaktert a műsorból, akik a tradicionális magyar konyhában jártasak, mert ha valamiben, hát tésztákban nagyon erősek vagyunk.

Noha az első rész annyira nem fogott meg, a hét további adásait nézve egyre jobban vitt magával a műsor, a harmadik adásra már teljesen berántott, és az örmény származású játékosnak – Biegónak –, aki szerintem valami hatalmas fazon – úgy drukkoltam, mintha az én jövőm múlna rajta. Röviden, nálam a formátum tökéletesen működik.

Ez nem az a fajta műsor, ahol a játékosok szemét módon versengenek egymással, és ott hátráltatják a másikat, ahol csak tudják. Abszolút családias a hangulat, kooperatívak, segítőkészek egymással.

Fel is merül az emberben a kérdés: milyen verseny az, ahol, ha valaki elront valamit, a versenytársa odarohan hozzá, hogy segítsen neki? Na, ezt hívják fair play-nek.

Ide süss! Minden hétköznap 20:00, Viasat3

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Viasat 3/Ide süss! előzetes