A XX. század neonreklámjai, mindazon felül, hogy a figyelemfelkeltésre voltak hivatottak, a modernitás, a haladó gondolkodás szimbólumaivá váltak, főként keleti blokkban élők számára szerették volna ezt az illúziót kelteni. Bár Budapest utcáin már a két világháború között megjelentek a színes fények, igazán csak a hetvenes években teljesedett ki a főváros fényessége. Amikor a szocialista hatalom azt az illúziót kívánta sugallni, hogy itt nemcsak minden a legnagyobb rendben van, de dübörög a gazdaság – meséli Isabel Val, Budapesten élő katalán fotós, akit olyannyira megragadott Budapest utcáinak neonromantikája, hogy egy egész fotósorozatot szentelt nekik, Budapest Lights néven.

fotó: Isabel Val

„Amikor először jártam Budapesten, azonnal felfigyeltem az épületeken lévő neontáblákra. Barcelonában ugyanis egyáltalán nincsenek ilyenek, éppen ezért nagyon megtetszett a stílusuk, új volt nekem. Mindannyian ismerjük az amerikai neonreklámok jellegzetességit, az itteniek mégis teljesen különböznek azoktól, noha ugyanazt az üzenetet hordozzák.”

Kiragadva a képeket a környezetükből, szaturáltan, amerikai stílusban igyekezett őket ábrázolni, játszva az amerikai-magyar történelmi múlt különbségeivel. 

Pincérnők GIF: Fotó: Isabel Val

Csemegétől a habselyemig
A fotós szerint akkoriban a reklámok egyszerűek voltak, célratörők, őszinték. Az ember fejét nem terhelték túl bonyolultan kódolható, összetett reklámszlogenekkel, nem úgy mint ma. „Süt-főz-fűt” – állt a Deák téri gázlángos roboton is, de volt, hogy csak egy-egy szóval jelölték a boltokat: „Csemege, Női fodrászat, Habselyem”.

Isabel Val

A szocializmus megszűnése egyben a neonreklámok hanyatlását is elindította. Az elmúlt harminc évben erőteljesen megfogyatkoztak a pesti épületek falairól a neonfeliratok az állami cégek magánkézbe kerülésével, és a közterületi reklámokra vonatkozó szabályozásokkal

fotó: Isabel Val

Számomra – aki nem éltem a szocializmusban – valahogy sosem jelentett egyet az egykori hatalom eszméjével. Gyerekként hol a mókásan kanyarított betűket figyeltem, máskor a stílust és eleganciát sugárzó fények ragadtak magukkal, amelyek mind egyet jelentettek nekem Budapesttel.

A neon örök!

A történelmi múlttól eltekintve, a neontáblák sokak szívébe belopták magukat, érezhető ez abból az ellenállásból is, amikor minden alkalommal elsiratunk egy-egy ikonikus feliratot, amit lekapcsolnak.

fotó: Isabel Val

Isabelhez hasonlóan másokat is megihlettek a táblák, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Intézetének kutatói és hallgatói – Fodor János adjunktus vezetésével – „Neon Budapest 2017” néven a főváros még létező, és már eltűnt neonreklámjait gyűjtik össze egy helyen. Az oldalon az elmúlt évek eltűnt neonjait listázzák, ami szerintem ennél is még királyabb, hogy a készítők a Google-térképre is felvitték a neonhagyatékot; az egykori- és még jelenleg is a falakon csüngő reklámtáblákat könnyedén megtalálhatjuk a térkép segítségével. 

Addig is, míg végre méltó helyükre kerülnek a város nyugalmazott neontáblái, gyönyörködjünk a múlt századi Budapest képeiben.

Oktogon, a Hősök tere felé nézve

Fotó: Fortepan/Pesti Brúnó

József körút 37-39. Spolarich kávéház, jobbra a Kis Salétrom utca

Fotó: Fortepan/Farkas Jenő

Oktogon (Mussolini tér) 

Fotó: Fortepan/Saly Noémi

Gundel étterem

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

Budapesti Ipari Vásár

Széchenyi István (Roosevelt) tér 5., Gresham Mackó büfé

Nagymező utca 17. Budapest Táncpalota (Moulin Rouge)

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Nyugati (Marx) tér 6., Imbisz büfé

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

Albertirsai úti vásár területe, Országos Mezőgazdasági Kiállítás- és Vásár

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

Albertirsai úti vásárterülete, Országos Mezőgazdasági Kiállítás- és Vásár

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

Kossuth Lajos/Semmelweis utca sarok, Gourmand eszpresszó

Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10

Oktogon (November 7. tér), Abbázia kávéház

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

Kossuth Lajos utca, az Astoria kereszteződéséből nézve

fotó: Fortepan

Erzsébet (Lenin) körút, a Dohány utca sarkáról a Rákóczi út felé nézve

Fotó: Fortepan

Teréz körút 20. (Lenin körút 78.), „Vajassütemények boltja

Nagymező utca 17. Moulin Rouge lokál

Fotó: Fortepan/Ed Sijmons

Kiemelt kép: Fortepan

Szőcs Lilla