-

 1. Habó

„Én csak amolyan elfucserált óriás vagyok. Egy jó és gyámbor óriás. Én vagyok az egyetlen jó és gyámbor óriás egész Óriásországban. Én vagyok a HATALMAGOS AZONÁLTAL BARÁTSÁGOS ÓRIÁS. Én vagyok a HABÓ."

Nemrégiben jelent meg frissült kiadásban a könyv, a mozik pedig nyár végén kezdték el vetíteni Roald Dahl kedves óriásának történetét. Habó nem olyan, mint testvérei, a félelmetes, ostoba és kegyetlen emberevők. Ő ugyanis csak orrborkát eszik, a gyerekek fülébe pedig gyönyörű álmokat csempész. Kedvességét már csak nyelvi leleménye múlja felül, végtelenül szórakoztatóvá téve figuráját.

Szofi és a Habó
Jelenet A barátságos óriás című filmből - Forrás: Freeman Film

2. Hagrid

„Hagrid, a busafejű vadóc, aki minden héten valami rossz fát tett a tűzre, vérfarkaskölyköket nevelt az ágya alatt, és a Tiltott Rengetegbe járt trollokkal birkózni."

„Az életemet is rábíznám Hagridra!” – vallja Albus Dumbledore hűséges kulcs- és háztájőrzőjéről, és valóban, a varázsló apától és óriás anyától származó behemót sohasem hagyja cserben barátait. A böhöm szőrmók amilyen félelmetes külsővel rendelkezik, annyira ártatlan. Naivitása olykor bajba sodorja szegényt, akárcsak cserfes szája, a kelleténél sűrűbben meghúzott söröskorsók, illetve a félelmetes vadállatok iránti rajongása. Az aranyszívű Hagrid ugyanis nem csak Harryn és barátain segít, ha úgy hozza a sors, de szívesen pátyolgat sárkánybébiket, óriáspókot, hippogriffet, durrfarkú szurcsókokat, és természetesen kedves házőrzőjét, Agyart is.

hagrid-2
Jelenet a Harry Potter és a bölcsek köve című filmből - Forrás: Warner Bros.
 

3. Frankenstein

„Én jót akartam, és jó voltam. A nyomorúság faragott belőlem démont. Tégy boldoggá, s megint erényes leszek."

Elismerem, Frankenstein figurája tragikus sorsával és fordított személyiségfejlődésével kissé kilóg a sorból. Életrehívója, Viktor szépnek szerette volna megalkotni, de mivel alapanyagként hullákat használt fel, az eredmény egy félelmetes külsejű szörnyeteg lett. A kinézete olyan iszonyatos, hogy még szülőatyja is elhagyja. A kívül visszataszító, belül azonban érzékeny, érző lény a környezete viszolygása miatt magára marad, sorsát tragédiák árnyékolják. Nincs helye ebben a világban, magányos és elutasított, a gyermeki lelkületű óriásból végül ezért válik belőle bosszúszomjas, gyilkos lény.

Toldozott, foldozott.
Jelenet a Frankenstein című filmből - Forrás: Universal Pictures
 

4. Shrek

„– Neked csak az számít, hogy Én. Én. Én. Tudod mit? Most én jövök. Úgyhogy fogd be, és figyelj rám! Undok vagy velem, sértegetsz, és lefitymálod, bármit is teszek, és mindig leszúrsz engem, vagy kiszúrsz velem.

– Tényleg? Hogyha ilyen rossz vagyok hozzád, akkor miért jössz mindig vissza?

– Mert ilyen egy barát, hogy mindig mindent megbocsát."

Akárcsak Frankensteintől, úgy a testes, zöld ogrétől is viszolyognak az emberek, azonban ő ezt egy cseppet sem bánja. Remekül elvan magányos erdei viskójában, ahol senkit sem zavar, ha csúnyán eszik vagy hangosakat szellent. És társaihoz hasonlóan az ő félelmetes, ormótlan külseje és mogorva modora mögött is kedves, érzékeny személyiség áll, aki azért csak elviseli a kotnyeleskedő szamárhaverját, és szerelemre lobban a lángolóan vörös hajú Fiona iránt.

shrek
Jelenet a Shrek című animációs filmből - Forrás: DreamWorks

5. Szilszakáll

„– Hm, azt látom, hogy hamari népek vagytok – mondta Szilszakáll. – Megtisztel a bizalmatok; de nem szabad mindenkiben mindjárt megbízni. Tudjátok, az egyik ent ilyen, a másik ent olyan; meg aztán vannak entek, akik olyanok, mintha entek lennének, pedig, hogy úgy mondjam, nem is azok."

A Gyűrűk ura Középföldjén élő népének, az enteknek egyik tagja. Ha nem vagy elég szemfüles, észre sem veszed, hogy nem egy hatalmas fa, hanem egy ent áll előtted. Nem is csoda, hiszen eredetileg az entek fák voltak, csak a tündék megtanították őket énekelni, majd járni. Társaihoz hasonlóan Szilszakáll is nagyon lassan mozog, és még lassabban hoz meg fontos döntéseket, ahogy ezt Pippin és Trufa a sajt bőrén is megtapasztalja. Az igazságérzete azonban hatalmas, úgyhogy amikor megtudja, hogy szarumán fákat pusztít ki, felbőszült társaival együtt megtámadja a tornyát.

szilszakall
Jelenet a A Gyűrűk Ura: A két torony című filmből - Forrás: New Line Cinema

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk forrása: Freeman Film