András végzettsége szerint szociológus, aki nem mellesleg jól bánik a fényképezőgéppel. 2013-ban járt New Yorkban, és tavaly készített egy fotósorozatot Londonban. Az ő szubjektív tapasztalatait mutatjuk be a két világvároson keresztül. Bár mindkét hely kozmopolita kikötőnek számít, mégis teljesen másképp szólítja meg a várost a mára már fesztivállá duzzadt ünnepi sorozat. Megnyugtatok mindenkit: továbbra is él az amerikai filmekből megismert trick or treating, magyarul „csokit vagy csalunk” hagyománya. Viszont az idilli kertvárosi kép mellé társul egy valósabb másik; New Yorkban és Londonban egy sokkal nagyobb szabású bulisorozat mozgatja meg a városlakókat: kevesebb cukormázzal, és sokkal több realitással. 

London 2015

A halloween és a mindenszentek jól megférnek itthon egymás mellett. Nem járunk ugyan házról házra „csokit vagy csalunk" felkiáltással, de a beöltözős bulik és a tökfaragás azért egyre inkább meghonosodott nálunk is. András szerint azonban a jelmezek terén még bátorságra szorulunk. A hazai jelmezkultúra legerősebb résztvevői a brit legénybúcsús társaságok, persze ez nem baj, hiszen míg nagy általánosságban a britek minden alkalmat megragadnak arra, hogy jelmezes bulit csináljanak, addig itthon elvétve találunk tematikus estéket. 

London két arca. Így néz ki nappal: 

Így pedig kora este. Míg New York minden körzetét átmozgatja a fesztiválhangulat, Londonban ez városrészenként változik.

A briteknél a klasszikus horror dominál, mint például Frankenstein. Sokkal szigorúbban értelmezik a horrort, mint az amerikaiak.  Ami mégis közös bennük, hogy mindkét helyen megjelenik a „banánnak vagy sörösüvegnek öltözöm be" típusú direkt humor. Teljesen klasszikus brit sajátosság a „vérfarkas vagyok, de emberként öltözöm" típusú jelmez; zakóban és olvasószemüvegben – teszi hozzá András. 

Londonban viszont nem mindenkire terjed ki a buli. Sokkal kevesebben öltöznek be, kevesebb a spontán utcai interakció, nincs az a karneváli hangulat, mint New Yorkban. A pubok kedvezményt adnak, ha jelmezben vagy – persze ezzel is jól megmozgatják a várost, úgyhogy az utcán meghonososdott a jelmezben való ivás. 

Londonban társadalmi rétegtől és korosztálytól függetlenül szinte mindenki jelmezben van az adott negyedben.

New York 2013

Ezzel szemben Amerikában lezárják az utakat, és mindenki bemegy a külvárosokból a központba, gyakorlatilag egész város megmozdul.

Manhattenben a külső kerületekből is bejöttek, és teljesen vegyes volt a karneválozó népség. Az emberek egy része kijön a szegregált részekből, és láthatóvá válik, míg ez Londonban élesebben, szinte zónánként elválik egymástól, ott nincs egyetlen nagy megmozdulás. 

Mindenki meg van őrülve, nagyon-nagyon sokan beöltöznek. Mindenki összevissza mászkál, örül a másiknak, gratulál a jelmezedhez. Sokkal átfogóbb élményt nyújt New York, az egész város él ilyenkor. Az autókból kilógnak az emberek, akik mind be vannak öltözve, közben iszonyatos hangerővel szól a zene, Darth Vader néz ki rád, és Csubakka is bulizik. Ennek pedig mindenki hihetetlenül örül. 

Jártam egyszer San Fransiscoban egy PRIDE-on, amin elképesztően sokan voltak. Utána viszont nyugalom volt az utcákon, nem úgy, mint New Yorkban halloweenkor, ahol mindenki tombolt.

Óriási csontvázaktól kezdve a sátán kutyájáig mindenki próbál a saját portáján halloweent csinálni, elképesztően ki vannak dekorálva a házak – ezt például Londonban nem tapasztaltuk. Lehet, hogy ott is van ilyen a külső zónákban, viszont itt a belvárosban is nagyon népszerű. Valószínűnek tartom, hogy New Yorkban egy cég üzletszerűen vállal ilyesmit, majd utána le is bontja ezeket. 

A trick or treat hagyomány mellett itt ilyenkor karneváloznak is. Van egy elég széles út, amit lezárnak, és kordonokkal elkerítenek. Mivel nincs pódium, így csak az első pár sor látja a karnevált, persze ez senkit nem zavar. A beöltözöttek voltak abban a sávban, ami le volt zárva, de ott is ugyanúgy beöltözött emberek voltak, úgyhogy egymást néztük. Én az előttem álló tarkóját láttam a leginkább, de nem bántam, mert remek volt a hangulat.

Nem Yorkban lényegesen durvább jelmezek vannak, mint Londonban. „Abszolút horroros”, Marvel-hősökre referál. A kulturális utalások is eltérnek a két városban: Londonban Sherlock, Frankenstein és vérfarkasok a hősök, Nem Yorkban pedig Batmanek, X-menek, Supermenek és Wonder Womenek járnak-kelnek. Ami viszont közös a két kultúrában: a direkt humorú jelmezek, ezeken a képen is banánnak és sörösüvegnek öltöztek be a srácok. 

Persze nem biztos, hogy Amerika más városaiban is ilyen óriás partihangulat van, New Yorkban híresen nagy feneket kerítenek a halloweennek. Ha valaki szeretné a halloweenezést teljes valójában megtapasztalni, akkor mindenképp menjen oda. 

Szőcs Lilla és Balogh András

Fotók: Balogh András