-

Tudod, amit most mondanom kell, az olyan, mintha szadomazo dominaszerkóban berohannék egy óvodáscsoportba azt üvöltözve, hogy nincs is Mikulás, és a gyereket sem a gólya hozza, viszont ebédre kelkáposztafőzelék lesz rántott párizsival, amit muszáj megenni.

Hogy fokozatosan szoktassalak a sokkhoz, ami elkerülhetetlen, először inkább azt mesélem el, mi az, ami Az angol beteg című moziban teljesen megfelel a valóságnak.

Valóban nagyon vakmerő volt

Kalandvágyó, szárnyaló képzeletű fiatalember lehetett Almásy László Ede. Már a középiskolából is egy merész húzása miatt volt kénytelen távozni. Egyszer ugyanis annyira igyekezett, nehogy elkéssen, hogy a biciklijével elütötte az igazgatót. Upsz... 14 éves volt, amikor egy újságcikk alapján épített magának egy saját vitorlázógépet, amivel aztán sikeresen bezuhant egy kőbányába. Szerencsére megúszta pár bordatöréssel és zúzódással. Felnőtt korában is megmaradt a repülés iránti szenvedélye, világrekordot állított fel távolsági vitorlázórepülésben. Egyébként meg marha laza kiskölyök lehetett, tízéves kora óta dohányzott, emiatt persze gyakran betegeskedett a tüdejével.

És jószívű... meg bátor is

A második világháború utolsó éveiben budapesti lakásában több zsidót is bújtatott, többek között Fux Jenő olimpiai bajnok fiát, Fux Györgyöt. Ráadásul német katonai egyenruháját viselve gyakran elkergette a házban razziázó nyilasokat, akik – mivel német tisztnek hitték – nem mertek ágálni ellene.

Tényleg nagyon jól beszélt angolul

Egy ideig ugyanis Angliában diákoskodott, ahol szinte tökéletesen elsajátította a nyelvet, és megszerette a brit kultúrát.

Ami az úszó embereket illeti: az a hír is igaz

Almásy egy szaharai útja során valóban rátalált azokra a régészeti jelentőségű barlangrajzokra, amelyek úszó embereket, pálmafákat, struccokat, teheneket és zsiráfokat ábrázoltak, és le is rajzolta őket. A kalandor hamar felismerte ennek a jelentőségét, hiszen azt bizonyította, hogy a kietlen szárazság birodalma egykor vízben gazdag élőhely lehetett.

Vakmerő volt, bátor, segítőkész, igazi felfedező... És itt kábé véget is érnek a Ralph Fiennes által megformált angol beteg és a valódi Almásy közötti párhuzamok.

Az igazi pasas ugyanis...

Nem is volt gróf

A világhírű pilóta és Afrika-kutató épp 121 éve született, ám az Almásy családnak abból az ágából, ami nem volt jogosult a grófi címre. Még a borostyánkői, vastag kőfallal körbevett vár is, ahol a kis László világra jött, és ami azt az üzenetet sugallta a külvilág felé, hogy elegáns nemesek lakják, bátyja, János nevén volt.

Nem úgy, nem ott, és nem akkor halt meg

Az egyik útja során amőbás vérhas támadta meg. Hiába műtötték meg, sajnos a májában kialakult tályogok végül az életét követelték. 1951. március 22-én hunyt el Ausztriában.

Nem is ő égett össze

Amikor Afrikában élt, egyszer elhívták tolmácsolni egy kanadai pilótához a kórházba, aki egy durva repülőgépbaleset során súlyos égési sérüléseket szenvedett, majd nem sokkal később meg is halt. Végül ez lett az Oscar-díjas film alapsztorija.

Nem volt szerelmi viszonya...

...semmiféle gyönyörűséges angol nőcivel, sőt! A BBC egyik újságírója, John Bierman több éven át kutatta Almásy gróf igazi történetét. Állítása szerint „az angol beteg” nem is eshetett szerelembe házas nőkkel, mivel a férfiakhoz vonzódott. Ezt megerősítik azok a levelek is, melyek nemrégiben kerültek napvilágra Németországban, és amelyekben különböző uraknak vall szerelmet, köztük egy egyiptomi hercegnek és egy német tisztnek is.

Nos, a színes, szélesvásznú Ralph Fiennes után ezek a háromdimenziós tények. Azért remélem, nem kedvtelenedtél el nagyon... Inkább elárulok még egy örömhírt a végére: ha szeretnéd továbbra is imádni Almásyt, az igazit, akkor megteheted a Bartók Béla út 29. alatt, az emléktáblájánál.

Hiszen végül is egész klassz csávó volt, nem igaz?

 Fiala Borcsa

Felhasznált cikkek: ITT, ITT, ITT

Kiemelt képek forrása: Wikipedia/ nyugat.hu; Wikipedia/ Elekes Andor