Ti tudtátok, hogy az ország egyik legismertebb színésznője, Für Anikó soha nem akart színművész lenni, helyette tízéves korától az Iparművészeti Egyetemre készült, ahova fel is vették? Rettegett a színpadtól, esze ágában sem volt a színészi pályára lépni, a Jelmezkészítő és Kölcsönző Vállalattól azonban mégis valahogy a Színművészetire vezetett az útja. De ezt érdemes inkább az ő hangján meghallgatni. Mindenesetre annyit még elárulok elöljáróban, hogy amikor felvették, az volt az első kérdése, hogy „a fehér vagy a sötét hajú osztályába került-e”. A fehér hajú Békés András volt, a sötét Szirtes Tamás.

A Moszva tér című film Petyáját alakító Karalyos Gábor szintén iparművésznek készült, ahogy ő fogalmaz:

„Teljesen véletlenül fajzottam el én is.”

Na de nemcsak az alkotás és a vizualizáció közös a két művészben, hanem a végtelen alázat és elhivatottság a fenntarthatóság, a környezet és a jövőnk irányába. Nekünk, embereknek, jócskán lenne dolgunk ebben az ügyben. Anikó szerint például nagyon jó lenne, ha megengednénk magunknak a gondolkodás luxusát, és ideje lenne a saját érdekünkben azt is megérteni, hogy egyetlen viszonyrendszer sem működik úgy, hogy csak elvenni akarunk, adni viszont nem. Voltak pillanatok, amikor egyáltalán nem festettek derűs képet a következő évekről, Anikó egy ponton át is adta a szót Gábornak, ahogy fogalmazott, a higgadtabb félnek, noha kezdetben, Gábor saját bevallása szerint kifejezetten „véresszájú vegán” volt, aki mindenkit meg akart téríteni. Apropó, vegánság. Itt viszont megvolt az első ellentét, Anikó ugyanis három évig vegetáriánus volt, az orvos pedig éppen csak azt nem kérdezte meg, hogy hogyan lehet még életben. 

Ha valaki esetleg nem tudná, mi az az alomszék, azaz a száraz toalett, ebből az adásból ezt is megtudhatja. Meg azt is, mi lehet az egyik legnagyobb buktatója az életmódváltásnak. De meséljen el inkább mindent Für Anikó és Karalyos Gábor a saját hangján, mert két ilyen gyönyörű orgánumú embert öröm hallgatni, legyen szó bármiről is. Meg egyébként is, annyira egy hullámhosszra kerültek, hogy nekem szinte nem is volt dolgom. 

Hallgassátok csak!

Krajnyik Cintia

A Közös hang további epizódjait itt találod: