Azt elöljáróban mindenképp le kell szögeznem, hogy sajnos még sohasem jártam Ausztráliában, így tökéletes autentikusságot nem tudok garantálni. De egyet bizton állíthatok: az alábbi recepteket nemcsak teszteltem, hanem a legkritikusabb közönség elé is tártam (nevezetesen, megkóstoltattam őket a gyerekeimmel), akik lelkesen belapátolták az egészet.

Íme, egy fűszeres leves, ami influenzaszezon idején igazi gyógyszer lehet (az oltást persze nem helyettesíti!), és egy gazdag, telt ízű húsos pite, amitől az ember igazán úgy érezheti, érdemes volt megszületnie!

Fűszeres szárnyasgombóc-leves

Elkészítem az alaplevet csirke far-hátból, kacsaszárnyból, teszek hozzá hagymát, fokhagymát, újhagymát, csillagánizst, friss gyömbért, egy kevés fahéjat, szegfűszeget, csilit, és főzöm 2 órán át legalább. De ha előrelátó voltál, és van a mélyhűtőben maradék húsleves, az is jó, ez esetben kis vízzel öntsd fel, és főzd bele a fűszereket. (Mondjuk, én tényleg nagyon szeretek különféle húsleveseket főzni, szinte minden hétvégén kerül az asztalra rámen, pho, maceszgombócleves vagy nyakleves.) 

Egy hagymát, fél hüvelykujjnyi gyömbért, csilit (ízlés szerint), 3 fokhagymagerezdet és egy fél csokor koriandert aprítógépben pasztává darálok, sózom, borsozom. Hozzákeverek 50 gramm zsemlemorzsát, fél kiló darált pulykamellet (csirke is jó!), egy evőkanál kukoricakeményítőt és egy tojást, végül a masszából kisebb gombócokat formázok. Olajon több adagban megsütöm őket.

A tésztát, amit levesbetétnek fogok használni, elkészítem a leírás szerint. Én most kínai tojásos tésztát használtam, ezt 5 percig kell forrásban lévő sós vízben főzni, majd leszűrni.

A leszűrt alaplét felforralom, pár evőkanál szezámolajjal, halszósszal ízesítem, belefőzöm pár perc alatt a gombócokat, két csokor felaprított újhagymát, majd a tésztára szedem. A tetejére friss bazsalikomot, csilit és koriandert teszek.

Nagyon finom, laktató, de mégsem nehéz étel, a húsgombócokat pedig a gyerekek külön nagyon értékelték. 

Sörös marhás pite

Nem tudom, te hogy vagy vele, én egyszerűen rajongok az angolszász húsos pitékért, amikor a gazdag, telt ízű, szaftos hús ropogós, aranyló tésztakéregbe van csomagolva. Mellé egy pohár sör, és az ember hajlamos úgy érezni, aznap az élet napfényes oldalán ébredt!

Én most borjú fekete pecsenyéből dolgoztam, mert volt a hentesnél, és olyan szépen nézett rám, hogy nem bírtam otthagyni, de sima marhafelsállal is jó, azt nyilván tovább kell főzni.

750 gramm marhahúst felszeletelek, a szeleteket sózom, borsozom, megforgatom lisztben, majd felhevített olajon lepirítom minden oldalán. Kiveszem, a visszamaradt olajon megpirítok egy felaprított hagymát, két gerezd fokhagymát, majd felöntöm 300 milliliter barna sörrel. Felkavarom a letapadt szaftot, lisztet, visszateszem a marhaszeleteket, kerülhet melléjük kakukkfű (én azt kihagytam, mert a világ összes fűszere közül ez az egyetlenegy, amit ki nem állhatok, még a szagát sem tudom elviselni), babérlevél, két evőkanál sűrített paradicsom, két sárga- és egy fehérrépa felaprítva, majd lefedem és legalább 2 órán át főzöm alacsony lángon. Közben érdemes ellenőrizni néha, nem kell-e mellé esetleg egy kis sör, nehogy leégjen, illetve érdemes időnként át is kavargatni óvatosan, mert a hússzeleteken lévő liszt miatt hajlamos lehet odakapni. Amíg rotyog, elkészítem a tésztát (lásd lejjebb.)

Amikor a hús megpuhult, leveszem a fedőt, és úgy főzöm még egy darabig, amíg elpárolog a folyadék java része. Ha kell, mert túl leves lett a cumó, akkor a legvégén belekeverhetsz egy evőkanálnyi, némi sörben feloldott kukoricakeményítőt, hogy összefogja a szaftot. A húst két villa segítségével is szálakra tépkedheted, én rámentem egy aprítógéppel, ami nem pépesíti, és pillanatok alatt szép masszát lehet vele kreálni. Visszateszem a zöldséges szószba (ami mostanra jól besűrűsödött), megkóstolom, ha kell, igazítok az ízén még most, sózom, borsozom.

A tésztához összegyúrok 3 bögre lisztet 200 gramm hideg vajjal, fél bögre reszelt parmezánnal, sóval, borssal, két tojással, és egy-két evőkanál hideg vízzel, két részre szedem (körülbelül kétharmad–egyharmad arányban), folpackba csomagolom, és a hűtőben pihentetem fél órát. Előmelegítem a sütőt 200 fokosra. Kinyújtom a két tésztát, a nagyobbik darabbal kibélelek egy kivajazott, kerek pite- vagy kapcsos tortaformát, belekanalazom a húsos ragut, a szélét ráhajtogatom, majd a másik felével befedem. Én úgy szoktam, hogy a kinyújtott tésztára óvatosan ráteszem a formát (amiben már benne van a fél pite), és körbevágom, így pontosan a kívánt méret lesz. Villával a széleket óvatosan összenyomkodom. 

A maradék tésztából kivágok formákat, azzal díszítem a tetejét. Lekenem tojássárgájával, és bedugom a sütőbe 45 percre. Amikor megsült, még fél órát pihentetem, hogy szebben tudjam szeletelni.

Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak