Önmagában már az is a véletlenek figyelemreméltó sorozata, hogy ilyen „kalandos” módon kerül elő egy szerencsétlenül járt ember karja, de ha az elsőre logikusnak tűnő magyarázat lenne a befutó, miszerint a kisebb cápa ölte meg és fogyasztotta el – az akkor még ismeretlen – szerencsétlent, valószínűleg nem kavart volna akkora port a történet. A harmincas évek Ausztráliájában ugyanis sajnos nem számított kirívó esetnek, ha valaki cápatámadás következtében vesztette életét.

Csakhogy a rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy az alkart nem a fenevad harapta le egykori tulajdonosáról, hanem azt egy éles vágással távolították el a testről.

Így lett a cápahányásban felbukkanó alkar szürreális sztorijából gyilkossági nyomozás.

Alvilági ügyletek

Mivel a rendőrségnek a megkönnyebbült ragadozón és a csonka végtagon kívül nem volt más nyoma, amin elindulhatott volna, ezért a helyi újságban közzétettek egy részletes leírást és egy fényképet az alkar tetoválásáról – remélve, hogy a lakosság segít majd a tulajdonos felkutatásában.

A számításuk bejött, hamarosan jelentkezett is egy Edward Smith nevű férfi, aki azt állította, a megtalált alkar a néhány hete eltűnt öccséhez, James Smith-hez tartozik. Ezt később az áldozat felesége is megerősítette, így már „csak” azt kellett kideríteniük a nyomozóknak, hogy milyen események vezettek odáig, hogy Smith levágott végtagja egy cápa gyomrában végezte.

A brutalitást tekintve talán nem meglepő, hogy a történet kulcsszereplői alvilági figurák – akárcsak az áldozat. James Smith ugyanis pitiáner bűnöző hírében állt, aki nem vetette meg az italt és a szerencsejátékot.

Utolsó estéjén is e két szenvedélyének hódolt hamisító barátja, Patrick Brady társaságában.

A nyomozás során egy taxisofőr vallomásából kiderült, hogy az este valószínűleg rossz véget ért: a sofőr az igencsak ideges Bradyt másnap egy bizonyos Reginald Lloyd Holmes házához fuvarozta. Holmes egy hajóépítő cég tulajdonosa volt – a felszínen, ő is kivette ugyanis a részét mindenféle sötét ügyekből, csempészettel egészítette ki a keresetét. Ebbe a „maszek” melóba segített be Brady és az áldozat is, aki a gyanú szerint egy rosszul sikerült biztosítási csalás után kezdte zsarolni partnerét. Brady nem sokkal Smith eltűnése után feltűnően hirtelen hagyta hátra otthonát, és ez, meg a zsarolás már elég indíték volt a nyomozóknak, hogy letartóztassák. Természetesen tagadott mindent, ahogy Holmes is, akit időközben szintén kihallgattak a rendőrök. 

 

Túl kicsi kaliber

Visszatérve a sorozatos párhuzamra, ezen a ponton a Döglött akták csapata vehette volna át a sztorit, ugyanis úgy tűnt, a nyomozás holtpontra jutott. Igen ám, de Holmes néhány nappal a rendőrségi látogatás után motorcsónakkal kihajózott az egyik öbölbe, ahol fejbe lőtte magát. A kiskaliberű fegyver lövedéke azonban nem hatolt át a koponyáján, az üzletember csak eszméletét vesztette, majd a vízbe zuhant, amitől rögtön magához is tért. Ekkorra már a rendőrök is megjelentek a helyszínen, mert az arra járók riasztották a hatóságokat a lövés hallatára, Holmes pedig menekülőre fogta, de néhány óra nyílt vízi kergetőzés után feladta magát.

Miután kórházba szállították és ellátták a sérülését, Holmesnak megeredt a nyelve:

elmondta, hogy Brady a vízparti házában megölte, majd feldarabolta Smith-t, a maradványait pedig egy bőröndbe csomagolva behajította a tengerbe. A már említett alkart viszont megtartotta azért, hogy Holmes házához menve megfenyegesse egykori megbízóját, ha nem fizet neki egy jelentős összeget, ő is erre sorsa jut.

Végül Brady az ominózus végtagot is a tengerbe hajította. Állítása szerint pedig Holmes azért akart végezni magával, mert a történtek hatására idegösszeomlást kapott.

A teljes igazság sosem derült ki

Hogy mentse a bőrét, Holmes megegyezett a nyomozókkal, hogy a bíróságon is terhelő vallomást tesz Bradyre, ám a tárgyalás előtti estén a férfit lelőtték. Az autójában találtak rá, és az egyik lehetséges magyarázat szerint Holmes felfogadott egy bérgyilkost, hogy ölje meg – így a családja megkaphatta az életbiztosítását, amit öngyilkosság esetén nem vehettek volna fel.

A koronatanú halálával pedig minden, amit a nyomozók addig elértek, odaveszett. Brady ellen a vallomáson kívül csak közvetett bizonyítékai voltak a hatóságoknak, ráadásul az ügyvédje azzal érvelt, hogy a holttest sosem került elő, a megtalált alkar pedig akár jelentheti azt is, hogy Smith még mindig életben van – csak hiányzik egy végtagja.

A bíró sem látta eléggé megalapozottnak a vádat, így Bradyt elengedték.

A büntetést azonban nem úszta meg, csak éppen hamisítás miatt tartóztatták le nem sokkal ezután.

Időközben felmerült, hogy Bradyn kívül egy bizonyos Eddie Wayman nevű bankrablónak is volt indítéka eltenni Smith-t láb alól, aki miatta került börtönbe, de ez a szál sem vezetett eredményre.

James Smith eltűnéséről és haláláról sosem derült ki a teljes igazság, Patrick Brady 1965-ben bekövetkezett halálig ártatlannak vallotta magát.

Dián Dóri

Forrás ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/lindsay_imagery