Nem szeretem azokat a magukat reformnak tartó recepteket, amik egészségesnek és zöldségesnek hívják magukat ugyan, de az ételbe kerülő növényi alap mennyiségben teljesen elhanyagolható. Az én szememben nem lesz valami szuperegészséges, ha jóval több benne a cukor, mint, mondjuk, a répa, és a cukormázas muffint sem javítja fel dietetikai szempontból, ha a tetejére odabiggyesztünk egy koktélcseresznyét. Szóval kifejezetten olyan recepteket kerestem, amikbe tetemes mennyiségű zöldség beleszuszakolható. Nem állítom, hogy az amúgy finnyás totyogó épp ettől fogja majd fehérrépát követelve verni otthon az asztalt, de nem is ez a cél. 

Céklás csokoládétorta

Fél bögre puha vajat habosra kevertem háromnegyed bögre cukorral, majd egyenként hozzákevertem három tojást, 100 gramm olvasztott keserű csokoládét, két bögre lereszelt vagy apróra darált nyers céklát, negyed bögre kakaóport, másfél bögre lisztet, egy evőkanál sütőport. Én még belereszeltem egy tonkababot is (imádom az illatát!), de ha nincs otthon éppen, hidd el, nem dől össze a világ. Kapcsos tortaformába sütőpapírt tettem (úgy szoktam, hogy először nedves kézzel összegyűröm a papírt, és utána simítom bele a formába, sokkal kevésbé akar ellenállni úgy a feladatnak), majd 180 fokon 45 perc alatt készre sütöttem – érdemes nézegetni a végén, átsült-e. Erre a célra én egy fa saslikpálcikát szurkálok bele, ha maszatosan jön ki, még maradhat bent a torta. Amikor kész, kiszedtem, hűlni hagytam. Közben 250 gramm mascarponét két evőkanál cukorral habosra kevertem, ezt kentem a torta tetejére, majd az egészet megszórtam céklaporral – ezt is nyugodtan el lehet hagyni.

A tortában amúgy egyáltalán nem érződik a földes céklaíz, viszont a cirka negyed kiló zöldségnek hála nemcsak egészségesebb, mint a hagyományos csokitorták java része, de a kész torta tésztája is könnyű, és kellemesen nedves tőle – azaz messze van a fűrészporszerű érzéstől.

A cékla egyébként praktikusan az örök élet elixírje, alacsony kalóriaértékű, de telis-tele van vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal, segít helyén tartani a vérnyomást, javítja a sportteljesítményt, gyulladáscsökkentő hatású, és sokat tesz az emésztőrendszer egészségéért, ami pedig a jól működő immunrendszer alapja.

Mindezen előnyök pedig ezúttal egy szelet csokoládétortával elérhetők! Bingó!

Fehérrépás sticky toffee pudding

Nálunk a karácsonyi menü része szokott lenni a sticky toffee puddingnak hívott klasszikus angol édesség, amibe olyan parádésan simul bele a fehérrépa, hogy magam is meglepődtem! 

Kimagoztam 200 gramm datolyát, majd forró vizet öntöttem rá egy kiskanál szódabikarbónával elkeverve, hogy 10 perc alatt megpuhuljon. Közben meghámoztam 350 gramm fehérrépát (de paszternákot is lehet használni, nem lesz nagy különbség a végére), és aprítógépben ledaráltam. Habosra kevertem 125 gramm puha vajat 120 gramm barna cukorral, majd ment bele két-három evőkanál nádmelasz, másfél evőkanál sütőpor, csipet só, három tojás, 200 gramm liszt. Sütőpapírral kibélelt formába tettem, és 170 fokon 40 perc alatt (tűpróbázz azért) készre sütöttem. Felolvasztottam 150 gramm vajkaramellát 100 ml tejszínnel, és azt öntöttem a tetejére, amikor kihűlt.

Az eredeti angol édesség répát ugyan nem, de datolyát tartalmaz bőséggel, amit jól is tesz, az édes csemege ugyanis igazi vitaminbomba: B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat is tartalmaz a temérdek rost mellett. Egyes források szerint a légzőszervekre is jótékony hatású – szóval Covid idején kifejezetten kötelezővé tenném az ebéd utáni alapos bepudingozást!

És egy őszinte vallomás a végére: bár valóban nem vagyok édesszájú, de ebből egy ültő helyemben betoltam három szeletet, annyira finom. 

Citromos cukkinikenyér

Míg a cékla nem áztatja el a süteményt, a magasabb víztartalmú cukkinivel óvatosabbnak kell lenni, ezért először lereszeltem másfél bögrényi cukkinit, icipicit besóztam, majd kézzel alaposan kinyomkodtam a levét. Egy nagy tálban összekevertem két tojással, hat evőkanál extra szűz olívaolajjal, két bögre liszttel, egy kisebb citrom kifacsart levével, egy teáskanál sütőporral és a citrom lereszelt héjával. 180 fokon 50 percet sütöm – szintén körülbelüli a szám, érdemes csekkolni tűpróbával a végefelé. Amikor kihűlt, készíthetsz rá cukormázat, így: háromnegyed bögre porcukorba keverj bele egy-két evőkanál citromot, majd ezt a cukormázat csorgasd a kenyér tetejére. Nekem így is elég édes volt, úgyhogy ezt a lépést kihagytam.

A cukkini egyébként Közép-Amerikából származik, nem tolakodó ízű, bőségesen tartalmaz vitaminokat, de alacsony kalóriatartalma miatt is érdemes fogyasztani. Egyes kutatások azt állítják, segít megelőzni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást, ilyen formában pedig gondolom, mindenki boldogabban fogyasztja.

Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak