Ez az újítás, amire most mindenki rá van kattanva a tengerentúlon, egyfajta arcelemző program, aminek segítségével a múzeumok festménytárából kikutatja, hogy melyik festményre hasonlítasz a legjobban. Ez igazán jó ötlet arra, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a művészetet. 

A Google Arts&Culture nevű alkalmazása, amelyikben található ez a frissítés, alapvetően amúgy egy online tárlatvezetés a világ különböző múzeumaiba. Minden, amit a művészetről szeretnél tudni, az itt biztos, hogy fellelhető. Cikkeket kínál a témában, festmények között böngészhetsz, és így tovább. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy egy ügyes trükkel az imént említett funkciót Magyarországon is elérheted, noha hivatalosan nálunk még nem lehet használni. 

Az alkalmazás iPhone- és Androidos felhasználóknak is egyaránt elérhető. Mivel nem bírtam kivárni a hazai debütálását a fejlesztésnek, ezért kerestem egy kiskaput. Megmutatom, hogy szerezheted meg az év legkúlabb alkalmazását most rögtön!

1. Tölts le egy VPN-(virtual private network/virtuális magánhálózat) alkalmazást
A VPN-alkalmazás elvileg biztonságot kínál nyílt wifi hálózatnál, titkosítja, elrejti a forgalmat a kíváncsi szemek elől, kikerülhető egy potenciális adatlopás. Így tehát, ha például utazást foglalnál, webshopban vásárolnál a telefonodon stb... akkor kéne benyomnod a VPN-t. Számomra ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, úgyhogy azért érdemes fenntartásokkal kezelni, mert a szakmán belül is megoszlanak a vélemények arról, mennyire biztonságos. A VPN szűrőjét kihasználva viszont nyílik egy kiskapu, amivel például a Google új frissítése elérhetővé válik mindenki számára.

Én a „Tunnel bear” alkalmazását használtam, ennek a programnak a segítségével átutaztam abba az országba, ahol az új frissítés már elérhető, Új-Zélandra például. Amerikába ne menjetek, mert nem érhető el az egész országban a Google új frissítése.

2. Töltsd le a Google Arts&Culture alkalmazását

Amikor megvagy a VPN-nel, akkor menj fel a Google Arts&Culture alkalmazásába, és ott a Face match-et már meg is találod. Ha pedig már rajta van a telefonodon, akkor csak a VPN-es alkalmazást kell letöltened, és bekapcsolnod. Voilá! Indulhat is a móka. 

Nekünk ők lettek a hasonmásaink.

1. Fiala Borcsa – Ella Fitzgerald ikertestvére (Stanley Chow illusztrációja)

2.  Olvasószerkesztőnk, Both Gabi a koreai festő Seo Sang-ik önarcképével matchelt 

3. DTK (balra) egy BToy utcaművész graffitijén találta meg magát, és Rex Woods festményén (jobbra). Szerintetek melyikre hasonlít jobban? 

4. Gyárfás Dorka Elin Danielson-Gambogi finn festőnő önarcképén köszönt vissza

Szerintem több mint 53 százalékos az egyezés. Noha a program több lehetőséget is felkínál, manuálisan magunk is kiválaszthatjuk, hogy melyik az „igazi”

6. Erika, irodavezetőnk a face match nyertese

7. Pásztory Dórinak egyszerre két hasonmása is lett

8. Zimre Zsuzsának nem Vajna Timi jött ki – nagy sajnálatára

9.  Kormos Anettet egyenesen imádja ez az alkalmazás

De talán ez a legjobb a három közül: 

10. Kurucz Adri, a.k.a. Madame Fregoli helyében én ezt a festményt használnám profilképnek

 

11. Jómagam egy olasz származású reneszánsz festő, Sofonosiba Anguissola képén ücsörgök, meg Tetsu Katsudáén is – király

12. Csiszér Goti, a WMN fotósa, az ő arca William Francis Vandeveer Kughler festményével 54 százalékban egyezik

13. Szentesi Éváról a Facebook-profilképét fotóztam le, az alkalmazás tökéletesen levette a stílusát. Őrület!

Akárhogy mozog, pózol és sminkeli magát az ember, az alkalmazás hellyel-közzel mindig ugyanazokat a fotókat fogja kidobni. Csak szelfit lehet vele készíteni, nem lehet régi fotót betölteni. Amit lehet még, ha monitort, plakátot, képet fotózunk le. Háziállaton pedig nagy sajnálatomra nem működik az alakalmazás. 

Fotók: Szőcs Lilla/WMN és Google Arts&Culture

Szőcs Lilla