Régen, ha valakivel szakítottál, akkor az rendes szakítás volt. Ha mégis visszatáncoltál volna, akkor vagy felvetted a telefont, vagy kénytelen voltál személyesen találkozni vele. A Facebook előtti eszköztelenség konkrét tettekre sarkallta az embereket, de minimum gondolkodásra. Ma csillió lehetőséget nyújt a social media a passzív agresszív viselkedésre; böködésen keresztül, profilképcserén át az exem exének a dédnagyapja adatlapjának nézegetéséig.
Nem osztottad meg a figyelmed ennyi beszélgetésben, nem jött feléd ennyi uszító kampány, nem tudtál meg ötpercenként mindenkiről mindent, és persze, ha valakivel egész egyszerűen nem akartál úgy igazán ismerkedni, akkor többé nem láttad. Ma ez baromira nem így van. Az egész utca ott van a hírfolyamodban, akár akarod, akár nem. Jaj annak, aki nem fogadja el a felkérést, törölne, tiltana vagy ignorálna. Szerintem viszont az életed olyanná válik, amilyen emberekkel körülveszed magad, és ez igaz a virtuális életedre is, főként akkor, ha te is folyton a Facebookon/Instagramon lógsz (ami egyáltalán nem baj).

Íme, 8 energiavámpír-típus, akiket, ha megtanulsz kezelni, fix, hogy boldogabb emberré válsz:

1. Álságosan tökéletes emberek, akiknek a tökéletes életén jó volt mozizni
A három legfőbb ismertetőjegye, hogy felületes, felszínes és minden képe csupa-csupa filter. Fancy dolgok, magas élet, pózok és szelfik tömkelegével árasztja el a világot, kijelölve a mércét, hogy milyen egy átlagos hétfő. Bármilyen tökéletesnek tűnik az élete a képeken keresztül, sosem lesz a valóság olyan perfekt, mint a rommá szerkesztett képein. Ne dőlj be a látszatnak!

2. Helyi hülyék
Emberek azon csoportja, akikkel köszönésen kívül több szót nem váltottál (eddig), mégis bombáznak lájkokkal, bökésekkel, eseménymeghívókkal, közös költség elmaradással. Jelezvén, hogy a virtuális kényszerkapcsolatot a valós életbe is átültetné, legközelebb már olyan mélyen áskálódik az életedben – mindenre rárepül, amit Facebookon keresztül tud rólad –, mintha legalábbis egy közeli rokon lenne. Kiadó a lakásod? – „Milyen szép bútoraid vannak!” Kapcsolatban vagy? – „Mikor láthatjuk a környéken?!” Voltál nyaralni? – „Milyen jól kereshetsz!”

3. A felnőtt bully
Mindenkinek van legalább egy bully ismerőse, aki felnőttkorára is ugyanaz a kis pöcs zsarnok maradt, aki volt. Akármennyire is szeretsz mozizni az életén, és drukkolsz neki, hogy szarabb legyen, mint neked, szakadj le róla. Holnap, ha felkel a nap, ő ugyanaz a kis pöcs marad, nem változik semmi, maximum a te lelki békéd. Az viszont meg fog inogni minden kattintásnál, amikor elolvasod a bölcsességeit.

4. Az örök ellenzéki, akinek a szar is büdös
Az örök ellenzéki, aki minden apró-cseprő közéleti eseményt megragad, és fontosnak érzi, hogy megossza, mennyire szar minden. Mennyire szar volt régen, mennyire szar lesz, és persze te is egy rakás szar vagy, mert nem változtatsz. Kivéve ő, azon ritka emberek egyike, aki mindent átlát, és már azzal, hogy kiposztolta a véleményét – amiben mindent csak szaroz –, szerinte igen sokat tett a közösségért.

5. Ex... meg az exe... meg az ő exe
Az élet egy nagy Barátok közt, tudjuk jól, mióta van Facebook. A legrosszabb dolog, amit tehetsz magaddal és a magánéleteddel, ha az elhalt kapcsolatodat a virtuális térben sem zárod le. Se vele, se a családjával... sőt, még az éppen aktuális párjával is kebelbarátok maradtok, hogy mindenkinek bebizonyítsd, mennyire túl vagy rajta, hogy aztán a csapból is az ő életük folyjon.

6. Fitnesznáciknárcisz
Nem minden sportszerető ember fitnesznárcisz, de minden fitnesznáci megszállottan imádja a sportot... mert az tette azzá, aki. Tökéletessé. Hálája jeléül kötelességének érzi, hogy mindennap megossza népével, mit evett, hol gyúr, motiváló bölcsességeket arról, mit kéne tenned, hogy te is olyan tökéletes legyél, mint ő. Hiszen van élet a zsírpárnákon és a telített zsírsavakon túl is.

7. Életmódváltók, szevasztok!
Egyértelműen az életmódváltás az új méregtelenítés. Annak idején a csapból is az folyt, hogy méregtelenítsünk. Felnőtt, egészséges embereket próbáltak meggyőzni arról, hogy ha lenyomnak egy sajtbucit, végigeszik a vasárnapi ebédet, akkor utána méregtelenítsenek. Kérdem én, de minek? Minek váltsak életmódot, ha tök fasza az életem? Minek féljek a gluténtól laktózól, cukortól, ha egyikre sem vagyok érzékeny? Persze az élet mindig lehet jobb, egészségesebb, kevésbé stresszes, de attól még nem feltétlenül kell váltanod. Viszont garantáltan szarul fogod érezni magad, ha folyton olyan motiváló bölcsességeket kapsz, amelyek az életmódváltást nyomatják.

8. A megszállott social media-guru

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki kötelességének érzi, hogy élete minden egyes pillanatát kiposztolja. Épp félórája ült le reggelizni, de már készül az új kép egy vicces szöveggel. A szívás, hogy ő igenis fejben tartja, ki követte ki- meg be, és képes addig ki-be követni téged, amíg el nem fogadod a felkérést. Ne legyél szívbajos, aki ilyen megszállott, azt tiltsd le a picsába!

Kiemelt kép: Bridget Jones naplója (2001), Miramax

Szőcs Lilla