Néhány hónapja meguntam a tévét, és úgy döntöttem örökre szakítok az előfizetéssel. Teljesen feleslegesen van 322 csatorna, amikor az ember ötöt néz, néha hatot, ha a sportot is beleveszem, ráadásul agyvérzést kaptam a reklámoktól, amelyek gyanús gyorsasággal és egyre hosszabban ordították az arcomba a hüvelygomba kezelését és a gyorskölcsönt felváltva. Na, ebből lett elegem. Ezért szakítottam a szolgáltatóval, és azóta csak az online térben nézem a filmeket. Legálisan. Reklám nélkül. Mert ma már szerencsére több tévétársaság és szolgáltató is felismerte, hogy egyre többen vannak azok, akik nem igazán néznek tévét, de vágynak arra, hogy valamit bámuljanak. Nekik szól a következő összeállításom.

Netflix

Sokáig trükközni voltak kénytelenek a magyar emberek, ha elő akartak fizetni az amerikai szolgáltató csatornájára, ám tavaly szép új világ nyílt, és bárki legálisan nézheti kis hazánkban a filmeket – ha fizet. A Netflixről azt érdemes tudni, hogy egy nagy amerikai cég, amely streaming szolgáltatását 2007-ben indította el az USA-ban, 2016-ban pedig gyakorlatilag a világ összes országában elérhetővé vált, kivéve Kínában, Észak-Koreában, Szíriában és a Krími-köztársaságban. Az amerikai piacot bevették, aztán elkezdtek nemcsak sugározni, hanem gyártani is. A sikerszéria első darabja a House of Cards volt 2013-ban (Kártyavár), ezt követte a többi. De nem csupán saját gyártású sorozatok érhetők el itt, természetesen számos más filmgyártó vállalat termékét is lehet nézni, és persze nem kizárólag sorozatokat. Ami ellene szól, hogy magyar nyelvű filmek nincsenek, feliratosak viszont igen, és lehet szelektálni ezeket a filmeket. Jelenleg három csomag létezik: 8-10-12 euróért – havonta. Az első hónapot tekintsünk próbának, ami ingyenes, és bármikor lemondható. Ami plusz pont: beállítható, hogy gyerek is nézi-e a csatornát, illetve preferenciákat lehet megadni, és ennek megfelelően ajánl műsorokat. Extrának tekinthető, hogy a stáblista és a bevezetés egy gombnyomással átugorható. A háromféle előfizetés között a készülékek száma, és a felbontás a különbség, ha menő a készüléked, akár ultra HD-ben is nézheted három kütyün, 12 euróért (3680 Ft), de ha nem vágysz semmi extrára, akkor elég havi 2450-et fizetni. 

HBOGO

Az HBO szolgáltat, ugye, tévén keresztül is, de sokan ennek ellenére szeretnének online előfizetést, amitől még mobilabb lehet az élmény. Nekik lehet rossz hír, hogy nemcsak regisztrálunk, kattintunk és fizetünk, hanem kizárólag valamelyik televíziós- és médiaszolgáltatón keresztül lehet előfizetni, igaz, nem kell hozzá feltétlenül tévéelőfizetés. Szerintem – és gondolom, ezzel mások is így vannak – sokkal több előfizetőt tudna szerezni magának a HBO, ha bárki számára megnyitná az előfizetés lehetőségét, de valaki valamiért így döntött. Én most például ajándékba kaptam az internet-előfizetésem mellé egy egy hónapos kódot, mert sikerült vagy 70 órára megbénítani a térség összes településének internethez való hozzájutását, ez viszont gáláns gesztus volt a szolgáltató részéről. A HBOGO külföldön nem használható – pedig nem ez volna a net lényege? Aki okostévén vagy tableten/telefonon nézné a műsort, fussa át, mely termékek támogatottak, és melyek nem. A Linuxosok pedig most intsenek búcsút a szolgáltatásnak. Viszont, ha van Xbox360 a családban, a hiba máris elhárult. Plusz pont, hogy egy előfizetéssel öt készüléken lehet bámulni az Aranyéletet. Az UPC-nél ez havi 2190 forintba kerül, az első három hónapban 1490, a Telekomnál 2490 Ft havonta, ha a Telenor myTV-jét választod, amihez nem kell Telenorosnak lenni, akkor 3190 forintba kerül, ha viszont 20-as vagy, akkor 2490 forintba. És mindehhez jár az összes közszolgálati tévé ingyen. Óh, jeee!

Itt/Ott TV

Az Itt/Ott TV a hagyományos csatornákat kínálja okostévén, táblagépen, tableten – vagyis bármivel fogható, ha van internet a közelben. A televíziókat előfizetés ellenében lehet megnézni, melyek nem megújuló rendszerben – azaz, nem fogják havonta inkasszózni a kártyát – 30-180 napra lehet előfizetni. Látszólag az Alapcsomag a legdrágább (1400 Ft), aztán jön a Plusz, a Prémium és a Válogass. Utóbbinak nagyon megörültem, mert azt gondoltam, hogy meghatározott számú csatornát választhatok ki a sok száz közül, ám kiderült, hogy csak meghatározottakból lehet – ám ha valaki pont ezekre vágyik, akkor 300 forintért kérheti. És itt jön a csavar. Sajnos nem magában, hanem az Alapcsomag mellé kérhetők, ergo nem 300-ból, hanem 1700-ből lesz meg a tökéletes tévéélmény. Fontos, hogy csak az Európai Unió országaiban lehet így nézni a tévét. Ha okostévén néznéd, azt is érdemes tudni, hogy pontosan melyik típusokkal kompatibilis. Ami még fontos lehet, hogy van egy Felfedező csomag, ahol 24 órán át ingyen kipróbálhatod az online tévézést. 

Hetifilm

Különlegesnek tűnik a hetifilm.hu – több szempontból is. Először is egy végtelenül egyszerű weboldaluk van, az ember kicsit bizonytalan is lesz, hogy ha itt megadja az adatait, nem landol-e rögtön a dark weben a kártyaszámunkkal együtt. A leírás szerint filmszerető fiatal magyar vállalkozók és filmkritikusok készítették az oldalt. A havi 990 forintos megújuló előfizetést bankkártyával lehet rendezni, és ezért heti öt új filmet kap a megrendelő, a régiek pedig három hétig elérhetők. Mivel ez viszonylag kevésnek tűnik, erre a GY.I.K-ben is kitérnek: „Választhatnánk mi is a megszokott gyakorlatot, és feltölthetnénk hozzájuk 200 nézhetetlen filmet, csak azért, hogy elmondhassuk, milyen sok filmünk van. A mi célunk viszont az, hogy aki egy jó filmet akar megnézni, pár perc alatt megtalálja. A 20 film pedig folyamatosan változik, tehát, aki nem szokott hetente három-négy filmnél többet nézni, biztosan talál megfelelőt nálunk.” Ezzel engem megvettek. Ezen a héten két thriller, két dráma és egy vígjáték várja a nézőket, amelyek mellé mindig csatolnak egy kritikát. Próbaidő itt is van, egy hétig lehet kísérletezni, de fontos, hogy le kell mondani a szolgáltatást, csakúgy, mint a Netflix esetében, mert különben már viszi is a pénzt.  

Ha hazai csatorna kínálatában keresel valamit, nagy valószínűséggel megtalálod a csatorna weboldalán visszanézhető formában az adás utáni időszakban.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/vadimguzhva