Az energiavilág „Oscarja”

A kétezres éveket megelőzően a fenntarthatóság kifejezés még viszonylag ritkán bukkant fel a hazai közbeszédben, és akkor is sokan úgy gondoltak rá, mint valamire, ami őket nem igazán érinti.

Pedig az energiavilág „Oscarjaként” emlegetett Energy Globe Award-ot a szomszédos Ausztriában élő mérnök kezdeményezésére alapították még 1999-ben. Mára ez a világ legrangosabb, immár kikerülhetetlen nemzetközi energiahatékonysági eseményévé vált 177 ország részvételével. Tavaly óta pedig Magyarország is részt vesz a versenyben. A díjra három kategóriában lehetett pályázni december közepéig; önkormányzatok, vállalkozások, valamint olyan civil-, oktatási- és diákszervezetek adhattak be anyagot, akik a fiatalokat is bevonták a munkájukba. A döntőbe került, kategóriánként három-három pályaművet az energetikában és a fenntarthatóság területén dolgozó szaktekintélyek bírálták el, így ti is szavazhattok közülük a legjobbakra, és végső soron a közönség dönti el, ki utazik a világdöntőre Magyarország színeiben.

Ők a legmenőbb cégek

A „Vállalat kategória” legjobbjai három merőben különböző projekttel pályáztak; az egyik legnagyobb élelmiszer-áruházlánc holisztikus fenntarthatósági szempontok szerint építette fel a telephelyét. Az épület hűtés, fűtés,- és világítástechnikai megoldásai korszerűek és energiatakarékosak, a LED-világítás például rögtön 25 százalékkal alacsonyabb fogyasztást eredményez. De a hűtőpultok és fagyasztók szintén csakis a legjobb energiatakarékosság jegyében működhetnek úgy, hogy nem jelentenek veszélyt a légkörre. Bevallom, másként tekintek rájuk ezentúl, ha valamelyik boltjukban vásárolok.

Egy cég olyan energiahatékony – és a vízfogyasztás szempontjából is előnyös, a vízpárologtatást hasznosító – tetőhűtési megoldást fejlesztett, ami miatt nem kell légkondit használni a nyáron tűzforróvá melegedő üzemcsarnokban, ahol sok-sok ember dolgozik.

Nem biztos, hogy sokan gondolnak arra, amikor étteremben esznek, hogy vajon az adott hely, mennyire terheli a környezetet, pedig ez is lehetne egy szempont, amikor választ az ember. Egy alapítvány fenntartható étterem minősítő programot dolgozott ki erre, és segítenek is a vendéglátóhelyeknek abban, hogy az általuk felállított kritériumrendszernek meg tudjanak felelni, a kiadott minősítés pedig már a vendégnek szolgál pazar referenciaként.

Magukért dolgoznak

A „Jövő generációja” kategória jelöltjei nem állítják könnyű döntés elé a szavazót, mert annyira klassz mindhárom projekt, hogy részemről szavazókat fogok toborozni az ismerőseim közül. Kapjanak minél több figyelmet azok, akik ilyen szuper dolgokat csinálnak, és érezzék, hogy mennyien állnak melléjük! A környezettudatosság jegyében kitalált országos interaktív vetélkedősorozat, az ökoházzá alakított erdei iskola vagy a méhészetet létrehozó iskola közül nemigen lehet választani, de talán mégis könnyebb, ha elolvassátok mindhárom történetet a szavazás oldalán.

A projektek létrehozóinak munkája azért is felbecsülhetetlen, mert ezek segítségével a gyerekek önmagukért, a saját felnőttkorukért tehetnek.

Élhető falvak, városok

Képzeljétek el, milyen egy olyan városban élni, ahol a teljes tömegközlekedési járműpark fenntartható gépjárművekből áll! Az a város, amelyik odafigyel arra, hogy megtanítsa az ott élő gyerekeknek, miben áll a környezet védelme, oktatásokat, programokat szervez, és részt vesz minden lehetséges kapcsolódó országos programon, magának tesz szívességet. Mire tanítja az az iskola a gyerekeket, ahol egy végiggondolt döntés nyomán venyigebálákat összegyűjtve, biomasszával fűtenek? Csupa olyan ügy, aminek követőkre kell találnia, és mindegyiknek elkél a szavazat, valamint az esetleges győzelem esetén odaítélt hárommillió forint a vállalkozások és a jövő generációját képviselő kategória esetén, csakúgy, mint a győztes önkormányzat városában a zöld koncepciójú okosjátszótér, amelyet az E.ON alakít majd ki.

Hideg és szmog ide vagy oda, a pályázatok végigböngészése eleve jó kis időtöltés egy januári estén, ráadásul otthon a melegből nem túl nagy áldozat egy-egy szavazat leadása. Így máris jobban érezheted magad attól, hogy legalább ennyivel teszel valamit azért, hogy ezek az emberek, közösségek, települések megérdemelt figyelemhez jussanak.

Itt olvashatsz a pályázatokról, és adhatod le a szavazataidat.

Kárpáti Judit

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Riccardo Piccinini