-

Kifejezetten hagyományos módon zajlott életem első állásinterjúja. Huszonegy éves koromban az ország legnagyobb kiállításszervező cégének sajtóosztályára jelentkeztem. Postán elküldtem az önéletrajzomat, majd amikor felhívtak telefonon, a százas busszal kizötyögtem Kőbányára a vásárvárosba, és a szoknyám szélét gyűrögetve vártam, hogy a titkárnő beszólítson dr. Bányász, későbbi főnököm irodájába. Csekélyke gyakornoki tapasztalattal és nulla tudatossággal cseverésztem, és azt hiszem, nem annyira a tökéletesre csiszolt interjútechnikámnak köszönhettem, hogy felvettek, sokkal inkább Bányász úr emberismeretének. Ma már nem a legjobb tanács a kezdők szerencséjére hagyatkozni egy pályája elején járó munkakeresőnek. Főleg azért, mert nem is biztos, hogy a főnök a tapasztalataidról fog kérdezgetni! Valószínűbb, hogy az interjú nem az önéletrajzod elolvasásával kezdődik, és nem is a személyes varázsod felvillantásával végződik.

1. Alkalmazkodj, légy rugalmas, és dolgozz felhőben!

A HR-esek teljesen másokat keresnek mostanában, mint korábban; a legnagyobb erény ma az önálló tanulás képessége, a rugalmasság, alkalmazkodás, valamint a csoportmunkában való jó teljesítmény. Az alaptudás, ami szükséges egy munka ellátásához elengedhetetlen, így eleve már csak azokkal tárgyalnak, akiknél ez adott. Amennyiben létrejön az interjú, egészen változatos módszerekkel arra próbálnak választ kapni, hogy a képes vagy-e stresszhelyzet alatt jól reagálni, és különböző információkat beszerezni eltérő helyekről, majd ezeket felhasználni a probléma megoldására. Sokszor speciális, előre nem látható kérdésekkel igyekeznek sarokba szorítani a pályázókat, akár olyanokkal is, amelyek nem illeszkednek az adott témához vagy környezethez, és azt figyelik, hogyan reagál rá az adott személy.

2. Készíts profi profilt a neten!

A toborzók ma már sokkal inkább a közösségi médiában próbálják megtalálni a munkavállalókat. Éppen ezért jóval gyakoribb a direkt megkeresés, az álláshirdetések korának gyakorlatilag vége, ennél jóval kifinomultabb keresési metódusok vannak.

A munkaügyesek legkedveltebb felülete a LinkedIn, de azért itt sem elég csupán létrehozni egy jól kidolgozott profilt, sűrűn érdemes frissíteni is azt. A munkahelyeken kívül meg kell említeni minden olyan dolgot is, ami túlmutat a pusztán szakmai kompetencián vagy szaktudáson. Nagyon fontos az ajánlások és a network-rendszere, amely mutatja, hányan ismerik az adott munkavállalót, hányan támasztják alá, hogy neki valamilyen tudása, képessége van. Nem elég, ha állítasz valamit magadról, az ajánlások is fontosak! Így azt látják, hogy aktív vagy, menedzseled saját magad, és a tudásod a kapcsolataidon keresztül is értékelhető. Azt talán már megemlíteni is közhely, hogy mindezt a magyaron kívül angol nyelven is elvárják, akkor is, ha nem tervezel külföldön dolgozni.

3. Légy egyszerre grafikus és informatikus!

A logikus egymáshoz szervezés, a különböző dolgok együttes használata szintén nagyon fontos. A digitális alapkészségek az alapból elvárt kategóriába tartoznak; ma már nem elég, ha valaki a szövegszerkesztőt vagy a táblázatkezelőt tudja használni. Elvárás, hogy felhőn keresztül is meg tudjon osztani dokumentumokat, alapszinten ellásson jogosultságmenedzsmentet, illetve tudjon használni és készíteni olyan prezentációkat, amelyek látványos, alapvető design- vagy grafikai elvárásoknak megfelelő multimédiás elemeket is tartalmaznak.

Ha valakinek van egy Excel-táblázata, és egy térképen szeretne valamit ábrázolni, akkor fontos, hogy a Google Maps-et úgy tudja használni, hogy beimportálja onnan az adatokat, és közvetlenül megjeleníti. Elvárás az infografikák, grafikai anyagok készítése, ami azt feltételezi, hogy a jelölt alapvető programozási ismeretekkel bír, illetve ismeri az okoseszközök különböző alkalmazásait, és tudja is használni azokat. Biztos befutó egy állásra, aki olyan tudással bír, ami segíti a munkatársakat is, nem kell folyton grafikust, informatikust és egyéb segéderőt hívni a munkavégzéséhez.

4. Így leszel te is gyorsan „kompatibilis”!

Gyakorlati tanács azoknak, akik elolvasva a fentieket azonnal megrettennének amiatt, hogy mennyire nem erre a világra termettek, hiszen a fenti tudás megszerzéséhez némi tudatosság, és havi pár órányi időráfordítás is elegendő. Egy kidolgozott és okos profil szerkesztése egy fél délután alatt elkészül, mintának meg lehet nézni kismillió idegen profilját is. A különböző alkalmazások gyakorlott kezeléséhez pedig a YouTube-tutorialok nyújtanak remek segítséget. Csak a Google-nak van vagy hetven beépített alkalmazása, ha ebből havonta egy-kettőnek megtanulod a használatát a videós segítséggel, akkor nemigen fog semmi megakadályozni abban, hogy a digitális világ ideális munkavállalója légy.

Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/SFIO CRACHO