Előző írásomban azzal foglalkoztam, milyen egészségügyi paramétereket mérő eszközök vannak a piacon, amelyek a várandós nőket segítik abban, hogy figyelemmel követhessék az egészségi állapotukat. Azért írtam erről, mert tőlük kapom a legtöbb kérdést ezekkel az eszközökkel kapcsolatban.

És persze arról is kérdeznek, hogy a babájuk egészségi állapotát lehet-e valahogyan mérni. A bölcsőhaláltól, a hirtelen csecsemőhaláltól való félelem is sokszor ott motoszkál az újszülött szüleinek fejében. Ezért vesszük a légzésfigyelőket, hátha azok időben jeleznek. De az igazi megoldás az lenne, ha közvetlenül a baba paramétereit tudnánk mérni, és akár hozzá is férhetnénk az adatokhoz az okostelefonunkon. Az eszközök új generációja ezt igyekszik eljuttatni a mindennapokba.

Az egyszerű alvás- és légzésfigyelőkre ki sem térek, mert azokból Dunát lehetne rekeszteni és nem sokat változott a minőségük az elmúlt években... Itt van viszont néhány nagyon izgalmas új eszköz, amelyek megváltoztathatják a szülők életét:

1. A maci, aki egy őrangyal (Teddy, the Guardian)

A Teddy, The Guardian egy olyan terméknek az ötlete, ami plüssmackóként vigyázna a gyermekre. A játékmackó tappancsát megfogva, azonnal megméri és továbbítja a szülő telefonjára a gyermek testhőmérsékletét, véroxigénszintjét és pulzusát. Olyan értékeket, melyeket nem mindig egyszerű megmérni más eszközökkel. Így viszont játék közben is sikerül.

2. A csat, ami mindenre figyel (My Sensible Baby)

A MySensibleBaby csatja a pelenkára vagy ruhára kapcsolva a baba mozgását, tartását és testhőmérsékletét méri. Azt tervezik, hogy okostelefonon keresztül küldi majd a riasztást, ha az algoritmusa a normálistól eltérő mintázatokat észlel.

3. A zokni, ami nem csak melegít (Owlet Baby Care)

Az OwletCare egy okoszokni, ami az újszülött lábára húzva jelzi ugyanezeket a paramétereket, kiegészítve még a pulzussal és véroxigénszinttel. Azt állítja a cég, hogy az eszköz tízszer kevesebb hamis riasztást ad, mint a mozgásérzékelők, és százhússzor kevesebbet, mint a kórházakban használatos véroxigénszint-monitorok. Azt szeretnék, ha az alvásminőséget is meg lehetne vele határozni és javítani.

4. A bokaszíj, ami mindent tud, amit a zokni, csak még annál is kényelmesebb (Sproutling)

Ennek egy méretben még kisebb versenytársa a Sproutling, ami úgy néz ki, mint egy bokapánt. Minden  eddig felsorolt paramétert mér, vezeték nélküli módon tölthető, és a babával együtt nő, hogy ne kelljen lecserélni. A  cég minden eszköze elkelt és várólistára (!) kell feliratkozni, hogy egyáltalán lehetőséget kapjon a szülő a megvásárlására.

5. A pelenka, ami „szól", ha valami nem stimmel (Pixie Scientific)

A Pixie Scientific pedig olyan eldobható pelenkákat gyárt, melyek élőben monitorozzák vékony microchipekkel a baba egészségét. Az esetleges fertőzések is időben kiszűrhetők a segítségével.

Az látszik, hogy az újszülöttek egészségi állapotának felmérésére soha nem látott lehetőségek vannak, így a szülők is nyugodtabban alhatnak, de azt is bátran kijelenthetjük, hogy hamarosan nevetni fogunk ezeken a kezdetleges eszközökön, mivel egy japán professzor találmányára alapozva jönnek a digitális tetoválások, melyek minden lehetséges értéket mérnek, ami csak egészségügyi jelentőséggel bír, és akkor jeleznek az okostelefonra, amikor valóban szükség van rá. Ha csak annyi eredménye lesz ennek a forradalomnak, hogy megszűnik a bölcsőhalál, már megérte a cégeket az egyre jobb eszközök fejlesztése felé tolni.

Dr. Meskó Bertalan

orvosi jövőkutató

My Health: Upgraded című könyv szerzője