Ecet és szódabikarbóna, a verhetetlen páros

Kislány koromban volt egy takarító néni, aki járt hozzánk. Amint beléptem az ajtón, tudtam, hogy Erzsike volt nálunk. Ecet és dohányfüst szag lengte be a házat. Nem szerettem ezt a szagkoktélt, de az tény, hogy patyolattisztaság volt mindenhol! Mindenesetre felnőtt koromra inkább maradtam a drogériás kemikáliáknál. Elteltek évek, sőt, évtizedek, és egy nap a konyhámban találtam magam, kétgyerekes anyukaként, aki ecetes keveréket készít éppen a takarításhoz. A dohányfüst elmaradt ugyan, de az ecet szépen beépült az életünkbe, és az oldalbordája is, ami nem más, mint a szódabikarbóna.

Az a helyzet, hogy

ha szódabikarbóna és ecet van otthon, akkor minden van.

És azért az, hogy univerzális tisztítószerünk legyen mindössze pár száz forintból, az nem akármi, főleg, ha azt is bekalkuláljuk, hogy a csomagolásukat leszámítva teljesen környezetbarát szerekről beszélünk.

Azt hiszem, nagyjából másfél perc leforgás alatt dobtam össze a kedvenc tisztítószeremet a WMN konyhájában.
Fogtam egy szórófejes flakont, a feléig öntöttem vízzel, aztán felöntöttem ecettel. Ez így már tökéletes, de én azért még csepegtettem a keverékbe nyolc-nyolc csepp százszázalékos indiai citromfű és narancs illóolajat, hogy ne domináljon mindent az ecet, összeráztam, és már el is készült.
Ezt használom nagyjából mindenre évek óta (gránit és márvány felület kivétel, annak az ecet nagyon nem tesz jót). Fürdőszobai csapok vízkőtlenítésére, de zuhanyzófülke üvegére is tökéletes ez a pofonegyszerű keverék, pillanatok alatt minden csillog-villog.  

Ha nem akarjuk hígítani, akkor nagyon népszerű és szuper megoldás az is, hogy tisztán ecetet öntünk a flakonba, narancshéjat, rozmaringot vagy akár zsályát teszünk bele, majd hagyjuk állni egy-két hétig, leszűrjük, és illatos, brutálisan hatékony felülettisztítót kapunk!

Visszatérve a vizes-ecetes tisztítószerre, ezt használom a tűzhely takarítására is, annyival megspékelve, hogy a durvábban szennyezett részekre először szórok egy kis szódabikarbónát, aztán ráfújok ebből a mixből, hagyom pezsegni pár percet, és utána szinte csak letörölni kell, súrolni szinte alig. 

 

A sütő tisztításához ugyanúgy elég az ecet és a szódabikarbóna, csak olyan arányban keverjük össze őket, hogy paszta állagot kapjunk, és már lehet is felkenni a sütőre, hagyni úgy húsz percet, utána pedig letöröljük, és kész.

Újabb, nevetségesen egyszerű trükk a mikró tisztán tartásához, hogy egy tálkába öntünk vizet, teszünk bele egy-két evőkanál szódabikarbónát, elindítjuk öt percre a mikrót, aztán egy ronggyal kitöröljük. Ugyanez a trükk sütővel is hatékony, ha nincs benne olyan durván makacs szennyeződés, csak indítsuk el úgy hatvan fokon a sütőt, egy nagyobb tálkába öntsünk vizet, két-három evőkanál szódabikarbónát, majd félóra múlva töröljük ki.  

Ruhaöblítésre is gyakran használjuk az 1:1-es arányú ecet és vízkombót illóolajjal, minden szép puha lesz, és az ecetszag is elillan, amint megszárad. Tudom, ez sokaknak nem jön be annyira (a férjem se szereti), de szerintem minden csak a jó illóolajon múlik, nekem a narancs és citromfű kombinációval tökéletesen bejön, de mostanában elkezdtek az édesebb illatok is tetszeni, úgyhogy fogok még ezzel kísérletezni.

Ám van még élet az eceten és szódabikarbónán túl is!

Ott van például

a citromsav, ami sok esetben kiválóan helyettesíti az ecetet, ez az ecetfóbiásoknak jó hír lehet, ugyanis teljesen szagtalan.

A citromsavas megoldások után azonban alaposabban le kell törölni a felületeket, mert ragadhatnak!

Olyat is szoktam csinálni, hogy fele-fele arányban összekeverek citromsavat és szódabikarbónát, rászórom, mondjuk. a tűzhelyre, ráspriccelek jó meleg vizet, és máris úgy pezseg, hogy öröm nézni!

Aztán ott van még a fehérítő, folttisztító natúr szuperhősöm, a nátrium-perkarbonát. Még a mosható pelusos korszakban ismerkedtem meg vele, és te jó ég, imádtam! Tökéletes választás a világos, fehér ruhák beáztatására, segít kiszívni a foltokat, és mélytisztít, fehérít, szagtalanít! Világos ruhák mosásakor egy púpos evőkanállal szoktam szórni a mosószerhez. Apropó, mosás! Már régóta szemezek a házi mosószer gondolatával, csak még nem jutottam el odáig, de több barátom is esküszik rá! Mosószappant kell lereszelni és felfőzni vízzel, ennyi. Ez tutira a listámon van!

A nátrium-perkarbonát amúgy szuper fúga fehérítésre is, csak pici víz és szódabikarbóna kell mellé, és opcionálisan illóolaj, keverjünk belőle pasztát, és már mehet is a fehérítendő felületre!

Üvegtisztításra, ahogy fentebb is írtam, pompás az ecetes-vizes duó, de ha szeretnénk még extra szupererőt hozzá, akkor adjunk hozzá egy kis vodkát is! Kerepeczki Anna és Dián Dóri a kísérletünk alatt ezt a receptet próbálták ki először: fél liter felforralt, majd lehűtött víz, két-két evőkanál ecet és vodka, plusz öt csepp borsmenta illóolaj kell hozzá, összerázva egy szórófejes flakonban, így nemcsak csillogóvá válik minden üvegfelület, de az illat is isteni lesz!

Még egy tipp: ha garantáltan csíkmentes ablakokat, tükröket szeretnénk az otthonunkban, akkor kulcsfontosságú, milyen rongyot választunk a törlésre! Én a tetrapelusra esküszöm, komolyan mondom, hogy ha sima „pucér” vízzel tisztítanám a tükröt, ezzel a kendővel letörölve még az sem lenne vészes egyáltalán.

Anna a múltkor már nagy sikert aratott a házi fürdőbombával is, így most muszáj volt kipróbálnia a vécébomba receptet, amihez 280 gramm szódabikarbóna kell, 70 gramm citromsav, száraz virágszirmok, ez persze opcionális, és összesen 25 csepp illóolaj, tetszőleges arányokban, mi a mosdóba a citromfű, borsmenta, eukaliptusz triumvirátusra szavaztunk, és nem bántuk meg! A keveréket szilikon formában hagyjuk megdermedni (de simán golyóvá is formálhatjuk a kezünkkel), és dobhatjuk is a vécébe, hadd dolgozzon csak!

Mi szól ellene? Semmi!

Mostanra talán már bebizonyítottam, hogy ezekkel az egyszerű hozzávalókkal milyen sokoldalúan lehet megoldani megannyi háztartási feladatot, és ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, mert gyakorlatilag nincs, amit ne lehetne káros összetevők nélkül kivitelezni, csak kreativitás és lelkesedés kell hozzá! Egészen más így takarítani!

Én még soha nem mosolyogtam a drogériás, kemikáliás zsíroldóra, de olyan már volt, hogy ránéztem a saját magam által kevert tisztítószerre, és mosolyogva vettem a kezembe.

Ha nem hiszitek el, hogy ez a kísérletezés veszélyesen jó hatással van a hangulatra is, akkor ITT megnézhetitek, ahogy Kerepeczki Annával erről beszélgetünk egy Insta-élőzésünk során, sőt, a saját szemetekkel láthatjátok, Anna milyen könnyen és hamar kikeveri a vécébombát! 

Csak ismételni tudom magam: ne féljetek kísérletezni, tanulni! Jót tesztek a pénztárcátokkal, a környezettel, hát mi szól ellene? Ugye, hogy semmi?

Szabó Anna Eszter  

A kísérleteinkhez Munkácsi Brigitta Levendula és ecet című könyvéből inspirálódtunk.