Miért hazudik a gyerek?

1. Fél a büntetéstől

Ez a leggyakoribb ok. Azért teszi, hogy mentséget találjon a viselkedésére, nem akar büntetésben lenni, és azt sem szeretné, ha megszidnák. A gyerekek nagyon meggyőzőek tudnak lenni, mintha tényleg elhinnék, hogy az asztalon felejtett szerződésen a filcemberke egyszer csak úgy odakerült, és az ő maszatos kezünknek ehhez semmi köze. Ártatlanságukat azért is tudják ilyen őszintén bizonyítgatni, mert nem akartak rosszat tenni nekünk, csak valahogy mégis úgy alakultak a dolgok.

2. Szeretne a kedvedben járni

A félénk Marci, akitől azt várja a családja, hogy megvédje magát a közösségben, arról mesélt az anyukájának, hogy délelőtt nagyon bátran viselkedett, amikor a többiek kötekedtek vele. A testvérek hevesen győzködnek minket, hogy a másik törte össze a játékot, csak hogy ők ne okozzanak csalódást nekünk. Ha biztosítod, hogy úgy szereted, ahogy van, a hibáival, ügyetlenségeivel együtt, akkor kevesebbszer fog hazudni, mert biztos lesz abban, hogy nem vesztheti el a szeretetedet vagy a figyelmedet.

3. A társait utánozza. Vagy téged?

Talán konkrét elképzelésed is van, ki lehetett rá rossz hatással. De az az igazság, hogy te is mutathatsz neki rossz példát. Például amikor egy kedves rokon a látogatását azzal próbálod elodázni, hogy rosszul vagy, miközben csak sok az otthoni tennivaló. Amikor a szülő a gyerek előtt hazudik, akkor elveszti a bizalmát és tisztelni is kevésbé fogja. Ugyanilyen rombolóak a kegyes hazugságok is, amikor eltitkolunk egy rossz hírt a gyermek elől. Érdemes a nehéz helyzetekben is elmondani az igazat, bár nem kell mindent elmesélni neki. Csak foglald össze pár szóban, hogy mi történt.

Mit NE csinálj, ha hazudik a gyerek?

1. Ne adj szigorú büntetést és ne reagáld túl a helyzetet!

Emlékszem, Vekerdy Tamás beszélt egyszer a hazugságról. Azt mondta, nem azzal van a gond, aki hazudik, hanem azzal a helyzettel, amikor valakinek nem lehet elmondani az igazat. Bár nagyon dühítő tud lenni a gondolat, hogy a gyerek talán azért hazudik, mert megpróbál téged becsapni, nem segít, ha dühbe gurulsz és elkezdesz kiabálni. A gyerek viszont félni kezdhet tőled, és nem lesz bátorsága megmondani az igazat. Inkább azt éreztesd vele, hogy ha igazat mond, bármi is lesz, nem fordulsz el tőle, és segítesz elrendezni a dolgokat.

2. Ne kényszerítsd vallomásra!

„Azt akarom, hogy most már mondd meg az igazat, te tetted ezt?” Ha elkezdünk követelőzni, akkor félni fog a számonkéréstől, a büntetéstől és inkább újra hazudik majd. Elég annyit mondanunk: „Tudom, hogy te törted össze a képet. Szeretném, ha most segítenél összetakarítani a romokat.”

3. Ne mondd, hogy „hazug vagy!"

„Te is tudod, hogy hazudozol!" „Már megint hazudik őfelsége.” Semmiképp se mondjuk ehhez hasonlót a gyermekünknek, mert az épülő önbizalmát törjük össze. Azt fogja érezni, hogy nem bízunk benne. Ráadásul, ha mi hazugnak tartjuk, ő is ezt fogja gondolni magáról, és legközelebb is így viselkedik majd.

+1

Ne ijedj meg, nem jellemhiba, ha a gyerek hazudik, ettől még nem fog beteges hazudozóvá válni! Annál kevesebbet hazudik, minél jobban érezteted vele, hogy nyíltan és őszintén beszélhet veled. Próbáld meg kideríteni, hogy miért hazudik és igyekezz erősíteni az önbizalmát.

Mit csinálj, ha hazudik a gyerek?

1. Fogalmazd meg, hogy mit látsz, kérj jóvátételt tőle!

Lehet, hogy a gyereked kérdezés nélkül veszi el más biciklijét a játszótéren, és azt állítja, hogy a másik kislány megengedte neki. Ilyenkor mondd el neki: te nem láttad, hogy beszéltek volna. Hívd félre, hogy át tudja ezt gondolni, és kérd meg, hogy tegye jóvá, a viselkedését. Vigye vissza a biciklit, és kérjen elnézést!

2. Vedd komolyan!

Nem véded meg a gyerekedet, ha jó szándékból vagy akár kényelmességből ráhagyod a hazudozást. A gyereknek tudnia kell, hogy nincs rendjén, ha hazudik, ezért semmiképp se tégy úgy, mintha elhinnéd a hazugságot!

3. Dicsérd meg, ha mégis bevallja az igazat!

Mindenképpen dicsérd meg, mert nagy bátorság kell ahhoz, hogy visszakozzon, és felvállalja a valóságot. Próbáld meg értékelni, hogy miattad mondott igazat, mert erre kérted, és bízott abban, hogy őszinte lehet veled.

4. Dicsérd meg, ha őszinte!

A pozitív megerősítés óriási hatással bír. Gyerekeid meg fogják tanulni, hogy akkor tudnak a kedvedben járni, ha igazat mondanak, és nem kell tartaniuk a túlzó büntetéstől sem.

Daruné Oláh Dorottya

gyermekterapeuta

további írásait a pszichoszoba blogon olvashatjátok

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Maria_Usp