-

Nem kell ahhoz olyan fiatalnak lenni, hogy az ember folyamatosan vadásszon arra a bizonyos univerzális szettre, ami egyszerre mutat vagánynak, dögösnek, érzékenynek és gondoskodónak. Létezik ilyen szett? Persze hogy nem. De azért próbálkozni lehet. Egészen addig, amíg egy szép napon kinyitod a gardróbszekrényt, és rájössz, hogy tele van látszólag fölösleges dolgokkal.

Lassan tíz éve, hogy ruhákat gyűjtök. Nem szenvedélyből, nem céltudatosan, egyszerűen csak képtelen vagyok megválni egyes daraboktól, mert mindegyik jelent valamit számomra; például egy lehetőséget, hogy egy párhuzamos univerzumban vezérigazgató leszek, és az ehhez passzoló tökéletes szövetkabátot. Esetleg egy másik univerzumot, amiben mindenki úgy öltözik, mintha Fellini valamelyik filmjéből jött volna elő, és persze mindig ott van a dédelgetett remény, hogy egyszer végre valaki tematikus beöltözős bulit csinál.

A vágyott, és a valóban hordott darabokból álló dupla gardróbom történetének megszületése valahol ott kezdődött, amikor az első stratégiai fekete pontot megszereztem saját magam pozicionálásában. Ugyanis voltam olyan hülye húszévesen, hogy könnyelműen besétáltam életem első munkahelyére feszes combokkal egy rövid farmer sortban. A következményeket nem is tudnám jobban összefoglalni, mint ahogy korábban Kormos Anett tette, röviden: nem a szakmaiságot látták bennem.

Így lettek a ruhatáram alapdarabjai a Gordon Gekkó ingek

img_0327

Télen fűt, nyáron hűt, másodlagos nemi jelleg tökéletes takarásban. Olyan profizmust sugárzol magadról, mint Cameron Diaz a Minden héten háborúban. A halszálkás ingek evolúciós fejlődésének következő állomása: a kockás ingek. Érezhető a finom átmenet a business casual piros-kék-fehér kockás minta és a hanyag eleganciát hozó favágó kockás között, ami már inkább azt üzeni, hogy mennyire laza vagy.

Volt belőlük még skót kockás, és egy türkizkék kockás is, csak azokat már elajándékoztam

Ugyanis miután végre beilleszkedsz a munkahelyeden, akkor jön a következő kihívás: találj olyan szettet, amiben egy megbeszélésen is részt vehetsz, és munka után megihatsz egy sört anélkül, hogy átöltözz otthon. Ezeknek a vágyaknak a szerelemgyereke a favágó ing.

Mindeközben természetesen a szülőknek is megvan a saját elképzelésük az alábbi darabokról, amelyeket gondosan elpakolsz a szekrény legmélyére, mert nincs szíved elpusztítani őket.

[caption id="" align="alignnone" width="4032"]img_0325 Mindezekhez tartozik még egy élére vasalt rózsaszín cserkésznadrág is...[/caption]

Miután a munkaidő utáni bulizások meghozzák a maguk gyümölcsét, és végre sikerül párra találnod, akkor a tökéletes randiszett és a munkahelyi viselet közötti arany középút megtalálása a cél. Ekkor már felvállalhatod újra a másodlagos nemi jelleged, hiszen a többiek szemében is foglalt vagy. Tökéletes kompromisszum az ingruha magas sarkúval.

Ezzel párhuzamosan egy másik univerzumban, ahol az ember a saját őrült vágyálmait rejtegeti, megvesz mindenféle baromságot, amire vágyik, hogy fennálló szabadidejében hordhassa, de nyilvánvalóan erre nem fog sor kerülni. Olyanok, mint:

A nagy Gatsby-korszakod

img_0355

A csillogó ruhák

img_0338

A keleti minták és a kimonó

img_0341

A hetvenes évek

img_0339

A dzsungelmintás ruhák

img_0342

Ebből függönyöm is van ám!

img_8549

Amikor sikerül megtalálnod magad a bohém lelked és a munkahelyi szett között, akkor jelennek meg az életedben a kék-fehér csíkos ruhadarabok.

img_0335

Miközben lassan eltelik tíz év, és ha megvan végre a kompromisszum az önkifejezés és a protokoll között, akkor elkezdenek a barátaid megházasodni. Így megjelennek a szekrényedben a legfeleslegesebb és leggyönyörűbb darabok: az alkalmi ruhák. Azoknak is egy speciális alfaja: a koszorúslány ruha.

img_0351

Végül pedig, amikor eljön a diadalittas pillanat, hogy újra divatba jöttek a ruhák, amelyeket gondosan megtartottál, sőt fellazultak a koncvenciók, és szabad út áll az önkifejezés előtt, akkor ráébredsz, hogy már rég túlléptél ezeken a korszakaidon.

Úgyhogy a sok színes, elegáns, sikkes darab helyett előveszed a régi farmer sortod, és azt gondolod, hogy mindenki bekaphatja.

Szőcs Lilla

 A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.