Kedvenc sikerklisém, amit az emberbe oltanak a motivációs trénerek, life coach-ok és coelhók, hogy: „Élj úgy, mint egy sikeres ember, és bevonzod a sikert!” című opusz. 
Kopogtat, francokat!, dörömbölni fog az ajtódon a nagybetűs siker. Nem rossz kiindulási pont, de azért lássuk be, ennél több kell. Nekem még annak idején azt tanították, hogy jó eredmények kellenek, jó iskola, jó egyetem, jó pontszámok, protokoll és a többi… Szóval csupa olyan dolog, ami baromira megfoghatatlan. Az egymillió jól öltözött, jó retorikájú, jól tanuló ember között valahogy mégis ki kell tűnni a tömegből, és ezeknél a tanácsoknál, azért sokkal kézzelfoghatóbb dolgok kellenek.
Számomra a siker definíciója az, amikor az ember a bazinagy versenyben emelkedik a legjobbak közé, olyan életet, célokat álmodik meg magának, amelyekről a társadalmi normák szerint, „normálisan” nem álmodozunk. A siker több annál, mint hogy milyen lapokat osztott nekünk az élet. Ami matematikailag kiszámítható lenne akár az egyetemi átlagból, a felvételi pontszámokból, a jegyeinkből, a génjeinkből, az aktuálpolitikából, illetve abból, hogy hová, milyen körülmények közé születtünk…

Y generációsként nálunk már nem válnak be azok a szabályok, amelyek jók voltak az előző generációnak, és itt van az internet is egy bazinagy mankónak. Felgyorsult a világ, változott a társadalom, változott a protokoll.

Úgyhogy íme, a saját unortodox sikerlistám pályakezdőknek, újrakezdőknek.

1. Ne válassz olyan területet, ami nem érdekel!
Még mielőtt az önmegvalósítás rögös útjára lépnél, nézz le jó mélyen magadba. Mi az, ami igazán érdekel, legyen bármilyen totál esélytelen, túltelített terület. Az, hogy belülről jön az érdeklődésed, belső motivációd valami iránt, sokkal jövedelmezőbb, mint egy magadra erőltetett sikerszakma. Szerintem. Ne mondj fel, ne lépj ki, ne tegyél hirtelen dolgokat, csak légy magadhoz őszinte, és gondold át, mi az, ami valóban örömet okoz. Érlelgesd magadban ezt az elképzelést, és gondold végig a lépéseket, hogy mit kéne még hozzá megtenned.

2. Kérj visszajelzést!
Kérdezd meg a családod, barátaid, kollégáid, tanáraid, hogy melyek azok a tulajdonságok, képességek, amelyeket az erősségeidnek tartanak, és mi az, amiben erősítened kéne magad. Majd próbáld meg eltűrni a kritikát.

3. Köss kompromisszumot!
Ha kitaláltad az elképesztően király terved, hogy hol szeretnél kikötni, akkor jöhetnek a lemondások és a kompromisszumok. Ha tényleg megvan a belülről jövő érdeklődésed, akkor a lemondások sem érintenek rosszul.

A cél valóban szentesíti az eszközt, így ha átmenetileg olyan területen kell tanulnod, dolgoznod, amiről a következő szintre léphetsz, ez nem lesz akkora teher számodra.

4. Használd az internetet
A mai korban szinte minden szükséges információ fent van a neten, ismerd meg a piac szereplőit, készülj fel belőlük, olvass róluk. Tanulj a tapasztalataikból. Ha pedig az életben találkoznál velük, ne szalaszd el a lehetőséget, hogy beszélj velük.

via GIPHY

5. Kérj segítséget!
Miután már tökéletesen tudod, hogy mit szeretnél elérni, kérj segítséget, mert szükséged lesz rá. Egyedül elérni dolgokat, családi háttér, támogatás és segítség nélkül – szerintem gyakorlatilag lehetetlen. Ne félj szakmai tanácsot kérni a céljaid elérésének érdekében. Viszont csak akkor kérj, ha már megvan a fejedben ez az ideálkép.

6. Merj bénázni!
Elcseszni dolgokat, bénázni, hülyén kinézni, ügyetlennek lenni… teljesen természetes. Még akkor is, ha nem győznek meg a mai tizenéves videóbloggerek, akik nem várnak arra, hogy legyen egy fővilágosítójuk, hangmérnökük, illetve felvegyék őket a „színműre”. Megcsinálják a maguk szerencséjét, mielőtt kettőt pislognál.

7. Építsd fel magad!
Alakítsd ki a saját megjelenésed. Ne pepecselj napi húsz kiegészítővel, kiskosztümmel, ékszerrel és húszféle márkás cuccal. Alakíts ki saját ruhatárat, amiről felismerhető leszel, és nem okoz napi dilemmát, hogy mit mivel párosíts.

8. Gyúrj a rekeszizmokra!

Legyen humorod. A férfiak által dominált szakmákban egyetlen dolog tudja eltüntetni a tudatalatti szexizmust a kollégákban: ha van humorod.

Ha pasi vagy, hát… akkor már eggyel előrébb léptél.

9. Szegd meg az elvárásokat!
Minden szabály arra van, hogy megszegd… blablabla. Az elvárások is pont erre vannak. Nők felé, férfiak felé, mindenki felé vannak előítéletek, elvárások, protokollok. Légy önazonos, és szegd meg ezeket az elvárásokat, ne akarj beolvadni!

10. Őszinteség
Sokan rálicitálnak másokra, hogy megkapjanak egy munkát. Ezért olyan képességeket, olyan tudást nagyítanak fel ilyenkor, ami nincs is meg bennük. Légy őszinte magadhoz és a veled szemben ülőhöz. Inkább maradj határozott és ambiciózus, és csak azt ígérd meg, amit teljesíteni tudsz. Ehhez tartsd magad ahelyett, hogy valami totál elérhetetlen után kapkodj – csak azért, hogy fenntarthasd ezt a látszatot.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Halfpoint