-

Bármennyire is hihetetlen, de Marilyn Monroe sem úgy született, hogy ő Marilyn Monroe. És én se születtem Szentesinek. Le kellett tenni nekem is valamit az asztalra, hogy az legyek, aki ma vagyok. Méghozzá a vörös rúzst. A legendás színésznő és köztem ezzel körülbelül véget is ér a párhuzam.

Nehogy azt higgyétek, hogy véletlenül lett a blogom neve az, hogy Rúzs és Tükör. Tizennégy éves korom óta használom ezt a színt, vörös rúzs nélkül úgy érzem, meztelen vagyok.

A vörös rúzs legenda. A vörös rúzs félelmetes. Kizárólag tűpontosan érvényes. A vörös rúzzsal nem lehet mellélőni, ráadásul öltöztet is.

Képzeld el, hogy semmi más nincs rajtad, csak egy tökéletesen megrajzolt, vérvörös rúzs! Máris úgy érezheted magad, mintha egy pazarul szabott kosztümben lennél. A vörös rúzst tudni kell viselni. Nőnek kell lenni benne, és szép szavakat illik kimondani a pirosra festett ajkaiddal. Mert ilyenkor a figyelem duplán rád szegeződik. A piros rúzs alatt nem lehet füttyögni, ciccogni, káromkodni. De a nevetés, a szavalás, a csók, a puszi és a szerelem is felerősödik, ha kifested az ajkaidat.

A vörös rúzs történelem, benne van az ókor. Magán viselte Kleopátra és az iszlám reneszánsz. Beleivódott az arisztokrácia rizsporos parókás nőibe, és bátor asszonyok vértezték fel magukat vele a háborúban. A vörös rúzs: bátorság, élet, erő, önbizalom, pimaszság, előny, hit és tartás.

Sosem akartam olyan nő lenni, akit nem ismernek fel akkor, ha smink nélkül megy ki az utcára. De ma ott tartunk, hogy ha nem öltöm magamra a piros rúzst, akkor megkérdezik, mi a bajom…

Voltak olyan napok a betegségem alatt, amikor még az első fázisában éltünk, hogy szépen kifestettem magam a kórházban a kedvenc rúzsommal, és úgy feküdtem be a kemoterápiára. Erőt adott, biztonságot. Azokon a napokon a piros rúzs az életet jelentette, az életbe való kapaszkodást. Piros lámpát gyújtottam a halál előtt: „Állj meg, ide nem jöhetsz be, te rút!”

Vörös rúzs nélkül nem lenne Rúzs és Tükör, nem volnának csóknyomos poharak és férfinyakak. Kevesebbszer fordulna meg a férfifejekben az, hogy „megkívántam a szádat, és arra vágyom, hogy megcsókoljalak".

A vörös rúzs örök divat, olyan örök érvényű, mint „a kis fekete ruha", vagy a Chanel N°5. Ha eltemetnek egyszer, vörös rúzsban tegyetek a koporsóba, hófehér ruhában. Úgy akarok elmenni a világból, ahogy jöttem... de azért legyen rajtam valami kis plusz is…

És most, hogy alaposan felkészítettelek benneteket, nézzétek meg a különbséget a rúzsos és rúzsmentes Szentesi között. Nektek melyik tetszik jobban?

A Max Factor sminkakadémia standjait megtalálhatjátok országosan tíz helyszínen, ma és holnap például az Alleeban.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Alina Cardiae Photography