Van nekem egy másik apukám is az édesen kívül, akit titulusa szerint mostohaapámnak kellene hívnom, de olyan csúnya ez a szó, meg igazából nem is mostoha. Ő KisAnya élete párja immáron 18 éve, nevezzük tehát KisApának, már csak azért is, mert Kiss a családneve.

Nem volt mindig felhőtlen a viszonyunk. Anyámék akkor váltak, mikor nálam beütött a kamasz-láz. Saját magamat sem voltam képes elfogadni, hát még azt, hogy szétbomlik a családunk. Nehéz időszak volt mindenki számára, mindenkinek más miatt. A húgaim és én a harmóniát gyászoltuk, anyám őrlődött a gyermekei és az új szerelem között, KisApának pedig... hát neki nagyon sok mindent el kellett viselnie ebben az áldatlan helyzetben. Birkatürelemmel csinálta végig a legnehezebb éveket anyám mellett, és amikor már minden kedély lecsillapodott, akkor én megbetegedtem. És ő ahhoz is hősiesen asszisztált, KisAnyának erős hátországa maradt.

Sokat gondolkodtam azon, hányszor állhatott volna fel és fordíthatott volna hátat ennek az egésznek, hiszen egy olyan nőt választott élete párjául, akinek van három csöppet sem problémamentes leánygyermeke. És ezekben a lányokban csak úgy tombolt az ellenállás irányába. Ritkán beszélgettem vele erről, de sejtem, milyen lehetett ezt az egészet elviselni.

KisApa nagyon szeret főzni. Bocs, Anya, de sokkal jobban ért hozzá nálad, ezek a makacs tények, nincs mit szépíteni rajta. De azért téged szeretlek a legjobban a világon, már ha ez vigasztal. (És a sütijeid nagyon finomak!)

KisApa töltött káposztája pedig nemcsak azért isteni, mert megbolondítja egy kis füstölt, kolozsvári szalonnával, hanem azért is, mert a szabolcsi verziót készíti, nem azt a lucskos, tocsogós savanyú káposztából főzöttet, amit a legtöbben ismernek.

A szabolcsi töltött káposzta első és legfontosabb alapszabálya, hogy édes káposztából készül. Fél kiló darált sertéshúshoz daráltassunk a hentesnél 10 dkg füstölt, jó húsos kolozsvári szalonnát. Ehhez alaposan mossunk és áztassunk be 10 dkg rizst, majd ha kiázott (körülbelül egy óra), akkor adjuk hozzá a húsmasszához. Egy kisebb konzerv sűrített paradicsomot rakjunk még bele, két gerezd kinyomott fokhagymát, és egy kisebb fej vöröshagymát reszeljünk mellé. Ezekhez jönnek a fűszerek, azaz só, bors, pici pirospaprika, majoranna és jó bőven tárkony. Ha mindezt összegyúrtuk egy szép egységes színű alappá, rakjuk el a hűtőbe egy délelőttön keresztül állni.

KisApa szerint az a legjobb, ha előző este bekészítjük, és egy éjjelen keresztül engedjük összeölelkezni az ízeket.

Aztán egy nagyobb lábosban vizet forralunk. A káposzta torzsáját kúp alakban kivágjuk, majd úgy egészben beledobjuk a fejet főni, és amilyen ritmusban fő, úgy választjuk le fokozatosan a leveleket róla. Ha elértünk a belsejéhez, akkor vágjuk ki az erős, eres részét, majd kezdhetjük tölteni a finom ízűre érett húsmasszánkkal. Tölcsér alakúra formázzuk, és becsomagoljuk a káposzta-pólyásbabákat. Alul kipárnázzuk káposztalevelekkel a lábost, ez azért jó, mert én imádom a káposztaleveleket külön is enni, és belehelyezhetjük a csini kis darabokat. Mikor tele van, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és keverünk bele egy nagy sűrített paradicsomkonzervet is, illetve sózzuk, tárkonyozzuk még utólag is. Végül levelekkel fedjük le, plusz a fedővel, és negyven percig főzzük. Amikor kész, hagyjuk még állni egy fél órát, mert KisApa szerint így lesz finomabb.

Mondanom sem kell hogy egy rahedli tejföllel kell tálalni, no meg szigorúan ropogós héjú fehér kenyérrel. Nem is tudom elképzelni, hogy valaki tejföl nélkül fogyasztja. Ha nincs otthon tejföl, én neki se kezdek, de hát ahány ház, annyi szokás. Neked pedig köszi a receptet, KisApa!

Szentesi Éva

Vigyázat, az adagok az egyszemélyes konyha mértéke szerint értendőek! Ha családnak főzünk, akkor csak simán duplázzuk meg őket, mivel én alapból két adagot eszem belőle!