Fából csokoládé, Szolnokból Toulon – Denis Matyasy, francia cukrászmester története

Denis Matyasy francia cukrász- és csokoládémester 2010 óta több alkalommal is megfordult Magyarországon, hogy képzéseket tartson pályatársainak. Az elmúlt 15 évben nagyban hozzájárult a hazai cukrászat fejlődéséhez, és büszke szívvel követte – követi mind a mai napig – az átalakulást. Nemcsak szakmai, hanem személyes érintettsége révén is, hiszen nagyapja Szolnokon született, majd a két világháború között vándorolt el Grenoble-ba, végül Toulonba. Denis Matyasyval Ihász Nóra beszélgetett.
–
Emlékszem, amikor 2022-ben Dél-Franciaországban éltem, pillanatok alatt kiszúrtam a Matyasy feliratot az egyik cukrászda felett, ami Sanary-sur-Merben illatozott. Macaronjaik finomabbak voltak, mint amit addig bárhol kóstoltam, és a név is azt üzente: itt nemcsak ízeket, hanem egy izgalmas történetet is felfedezhetünk.
Utánajártam, és kiderült: a családi vállalkozást Denis Matyasy cukrász- és csokoládémester alapította Toulonban 1989-ben. Eleinte hárman dolgoztak a kézműves cukrászdában: felesége, Valérie az eladótérben tartotta a frontot, egy régi munkatárs pedig a sós árukért felelt. Mára több mint 80 főre duzzadt a csapat létszáma, a márka pedig a Provence-Alpes-Côte d’Azur régió élvonalába tartozik. Négy üzletük összehangolt munkájában néhány éve már a Matyasy gyerekek, Jessica és Kevin is részt vesznek, méghozzá ugyanazzal a szenvedéllyel, mint szüleik.
Fából lett a csokoládéforgács
„A nagyapám Szolnokon született, fiatal asztalosmesterként indult szakmai gyakorlatra Franciaországba a két világháború között. Úgy döntött, nem tér vissza Magyarországra. Grenoble után Toulon lett az otthona, ahol megismerte francia feleségét. Családot alapítottak, öt gyereket neveltek fel. Édesapám volt a legidősebb testvér, és ő vitte tovább a stafétát, és asztalosként kereste a kenyerét” – meséli Denis Matyasy.
A fa illata hosszú évtizedekig áthatotta a Matyasy-műhelyt, ám egy napon új aromák születtek: cukor, vanília, karamell, csokoládé… Denis Matyasy 15 éves korában határozta el, hogy cukrász szeretne lenni – már akkor is szenvedélye volt az édesség, az alkotás, a kísérletezés.
Az egykori asztalosműhelyt cukrászműhellyé alakították. Filozófiájuk: a desszertek harmóniája ne csak az ízlelőbimbóinkat, hanem a szemünket is csábítsa! A La Crau-ban található, több mint 1200 négyzetméteres műhelyben mindent házilag készítenek, a kenyértől a csokoládékon át a kifinomult desszertekig. A helyi butikon túl a touloni, hyères-i és carqueiranne-i egységben is a hagyományt és az innovációt ötvözik, családi történeteket a francia, magyar és más nemzetközi inspirációkkal.
Új generáció, új ihletforrások
„1978-ban léptem a pályára és 11 évet töltöttem egy mestercukrász mellett Toulonban, mielőtt elindítottam volna a saját vállalkozásomat. Ma már nyugdíjasként veszek részt a cukrászda életében, igyekszem aktívan támogatni a gyerekeinket az átmenetben. Jessica jogásznak készült, de miután egyszer beugrott hozzánk segíteni, többé már nem szeretett volna elmenni. Kevin szintén úgy talált rá erre a hivatásra, hogy kipróbálta magát a családi műhelyben.”
A cukrászmester mindig nyitottan fogadja az új generáció ötleteit, legyen szó például egy Matyasy-stílusban megalkotott dubai csokoládéról, amiből 2500 darab fogyott egyetlen hónap alatt. Ahogy az autentikus, régi történetekkel bíró termékeket (mint a tarte tropézienne-t, calissont, navette-et vagy a brioche des rois-t), úgy az újabb és újabb desszertdivatot is igen lelkesen fogadja a provence-i közönség.
Denis Matyasy 2010-ben kezdett Budapestre járni, hogy képzéseket tartson pályatársainak, és inspirációt merítsen családi gyökereiből, a magyar cukrászat fortélyaiból, illetve alapanyagaiból. A kapcsolatfelvétel és a szervezés Vojtek Éva nevéhez fűződik, aki a Magyar Cukrász Ipartestület által kiadott Cukrászmester Magazin korábbi főszerkesztője volt.
„Meglátogattak, megnézték a műhelyünket, aztán felkértek, hogy utazzak Budapestre oktatni. A válasz egyértelmű volt.
Különleges érzés volt számomra visszatérni a felmenőim szülőföldjére” – emlékszik vissza Denis Matyasy, akinek a fia is járt már Magyarországon, és ha újra meghívást kapnak, szívesen tartanak még kurzusokat.
Az alapító munkáját 2015-ben Pro Turismo oklevéllel ismerték el a Parlamentben, amely a magyar turizmusszakma legmagasabb kitüntetésének számít. A szakmai kapcsolat azóta is él: tavasszal például 14 magyar cukrász érkezett hozzájuk.
A bajban is összefogtak
Megindító, hogy egy néhány évvel ezelőtti tűzeset után – aminek következtében leégett a cukrászműhely – Denis Matyasy magyar cukrásztársai is támogatták az újjáépítést. A segítségnyújtás emlékét azóta is elegáns tábla őrzi a műhely falán. „Nagyon megérintett, hogy a tűzeset után a magyar barátaink is összefogtak” – idézi fel a cukrászmester, akit végezetül a magyar cukrászat fejlődéséről kérdeztem.
„Nagyra tartom a magyar cukrászok munkáját. Eleinte sok klasszikus, magas tortával találkoztam, de fokozatosan megjelentek a modern francia desszertek és az egyedi kreációk az idők során. Szerintem hatalmas fejlődés ment végbe az elmúlt 10-15 évben. A magyar ízek is kifejezetten inspirálnak, például a máké, amit nálunk inkább csak kenyérre szórva szokás használni, de Magyarországon egész sütemények épülnek rá. Bízom benne, hogy hamarosan újra Budapestre látogatunk.”
Kiemelt kép forrása: Matyasy pâtisserie, Unsplash/ Mat, Donald Teel