Bármit is tesz még életében, és bármilyen őrült dolgokat is dob még piacra a cége, a magam részéről mindig kedvelni fogom, az 1996-os Emma című Jane Austen-feldolgozással ugyanis teljesen belopta magát a szívembe.

Bosszúállók Gwyneth Paltrow goop szerelmes shakespeare Glee
Jelenet az Emma című filmből - Forrás: Flamex

Gwyneth Paltrow számára azért is lehetett ikonikus az a szerep ‒ amelyre egyébként máig nagyon büszke, és jó szívvel gondol rá –, mert általa teljességgel kiderült róla: jóval több mint egy törékeny szépség – szabályos arccal és arisztokratikus külsővel.

Nem naivaalkat, sokkal inkább a naivának látszó, belül független és intelligens nő megtestesítője – erre a karakterre pedig több példát is láttunk később a karrierje során.

Mondhatnánk, hogy egyenes út vezetett számára a színpadra és a filmvászonra, hiszen Kaliforniában született, édesanyja Blythe Danner színésznő, apját, Bruce Paltrow-t pedig rendezőként és producerként ismerték. Gwyneth már gyerekként megismerkedett a színészettel, hiszen anyja mellett kisebb szerepeket kapott a színházban, és nem volt még húszéves, amikor szülei barátja, és egyben keresztapja, Steven Spielberg szerepet ajánlott neki a Hook című fantasy-kalandfilmjében.

Bár a közeg, amiben felnőtt, megkönnyítette, hogy lehetőséget kapjon, bizonyítania már Gwynethnek kellett, aki nem is okozott csalódást.

Négy év telt el a Hookot követően, és már a Hetedik című filmet forgatta Brad Pitt, valamint Morgan Freeman oldalán. A következő évben, 1996-ban pedig címszereplő lett az Emmában. Utóbbi alakítása hosszú időre megalapozta a helyét Hollywoodban, néhány évvel később Oscar-díjat nyert, és ezt követően is számos emlékezetes alakítást tudhatott maga mögött.

Bosszúállók Gwyneth Paltrow goop szerelmes shakespeare Glee
Jelenet a Hetedik című filmből - Forrás: Flamex

Nem elég jó helyre születni

Nemrég a Vouge riportere látogatta meg vidéki birtokán, ahol smink nélkül, kedvesen és egyszerűen fogadta őt. Nyilván egészségtudatosságra építő márkájának is jó reklám, ahogy a gyümölcsfái és a zöldségeskertje ölelésében sétál teljes természetességgel, de be kell ismerni: az önazonosság még a kamerán át is sugárzik róla.

Ahogy az interjúban meséli, szüleitől már kisgyerekkorától ezt a fajta útmutatást kapta örökül: anyukája mindig azt tanácsolta, ne bonyolítsa feleslegesen a dolgokat, apja pedig arra nevelte, hogy mindig az igazságot mondja. 18 éve vette vidéki házát, ahova szívesen vonul el a zaj és a csillogás elől, azt pedig, hogy utóbbit hova is helyezi az életben, egy kedves fricskával érzékeltette az említett videóban:

a kertajtót ugyanis a „Szerelmes Shakespeare” című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjjal támasztotta ki, hiszen állítása szerint erre a célra tökéletesen megfelel.

A díj elnyerésekor mondott beszédében egyébként szüleinek fogalmazta meg köszönetét, amiért általuk „értett a hatalmas szerelemhez”, és el tudta játszani a szerepet.

Bosszúállók Gwyneth Paltrow goop szerelmes shakespeare Glee
Jelenet a Szerelmes Shakespeare című filmből - Forrás: UIP-Duna Film

A színésznőnek érezhetően a család határozza meg a viszonyítási pontot az életében: ezért is tartotta természetesnek, hogy amikor lányával, Apple-lel várandós lett, háttérbe vonult. Nem kényszerből: egyszerűen ez esett jól neki.

Egy családi tragédia hozta az új hivatást

Hogy Gwyneth Paltrow miért az egészségmegőrzésben találta meg most már több mint tizenöt éve a második hivatását? Ennek valószínűleg köze van édesapja halálához, aki 59 évesen, 2002-ben hunyt el rákbetegségben.

„Apámnál rákot diagnosztizáltak, amikor még csak 54 éves volt, és anyukám is küzdött ezzel a betegséggel. Éppen emiatt támogatom nagyon a vérvizsgálatok elvégzését – a tumormarkerek keresését –, és mindent a megelőzéssel kapcsolatban”mesélt arról, miért buzdít mindenkit a genetikai tesztelésre, a méregtelenítésre, valamint az egészséges életmódra.

Ő maga nagyon szigorú szabályok szerint él, étkezik, és mivel eredeti szakmájának köszönhetően egy életre megteremthette magának az anyagi biztonságot, ennek is tudja szentelni a mindennapjait.

Miközben üzletasszonynak sem utolsó, hiszen Amerika-szerte népszerű márkát épített, akadtak botrányai is. Ilyen volt például a vaginaillatú gyertya árusítása, amely kapcsán még egy perrel is szembenézett, amikor a texasi Colby Watson a bírósághoz fordult, amiért a Goop (Paltrow cége) által gyártott gyertya felrobbant az éjjeliszekrényén.

Nem ez volt a színésznő egyetlen hasonló ügye: egy síelést követően a 76 éves Terry Sanderson állította, hogy elgázolta őt, és cserben hagyta. Paltrow valószínűleg elsősorban a becsülete miatt perelt vissza, hiszen a hölgy csupán egydolláros kártérítést követelt. A bíróság végül ártatlannak találta, viszont az esetnek világszerte híre ment. Londonban még színdarab is született a történetből, amelyet azóta is nagy sikerrel játszanak.

Bosszúállók Gwyneth Paltrow goop szerelmes shakespeare Glee
Gwyneth Paltrow - Kép forrása: Getty Images/ Stephane Cardinale - Corbis / Contributor

Békés válás és megkapó őszinteség

Ma már Gwyneth Paltrow, ha lehet, kihagyja a hasonló sztorikat: ez utóbbiak talán csak egy őrültebb korszakot jelenthettek az életében, hiszen egyébként sosem voltak jellemzők rá a médiabotrányok.

Magánéletét is zárt ajtók mögött intézte, még úgyis, hogy olyan férfiakkal járt, mint Brad Pitt vagy Ben Affleck, első férje pedig a Coldplay frontembere, Chris Martin volt. Martinnal két gyerekük született, és hosszú évek után teljes békében, szeretetben váltak el, sőt azóta is jóban vannak. Gwyneth a válást követően, évekkel később, a brit Vouge hasábjain megjelent írásában idézte fel a pillanatot, amikor rájött: a házasságának vége.

A 38. születésnapom volt. A férjemmel a toszkán vidéken bújtunk el egy dombon, egy gyönyörű nyaralóban, ahonnan kilátás nyílik az erdőre… Belül a nyaraló tökéletesen úgy volt berendezve, ahogyan azt egy születésnapi kirándulásra álmodja az ember: hangulatos nappali kandallóval, a konyhaasztal tele a közeli tanya terméseivel. Nem emlékszem pontosan, mikor történt.

Nem emlékszem, a hétvége melyik napján vagy melyik napszakban, de tudtam – a hosszú séták, a pihenés, a nagy pohár Barolo, és az összekulcsolt keze ellenére – a házasságomnak vége… Megpróbáltam elfojtani ezt a tudatot, messze lenyomni. Megpróbáltam elhitetni magammal, hogy ez egy röpke gondolat volt, hogy a házasság bonyolult, fogyatkozó. De tudtam. A csontjaimban volt” – írta.

Nem csoda, hogy a fent említett beszélgetésben arra a kérdésre, mi volt az élete egyik sorsfordító pillanata, úgy válaszolt: amikor elvállalta a Glee ‒ Sztárok leszünk! című sorozat epizódszerepét. Hiszen ennek a munkának köszönhetően ismerte meg második férjét.

Bosszúállók Gwyneth Paltrow goop szerelmes shakespeare Glee
Jelenet a Glee – Sztárok leszünk! című sorozatból - Kép forrása: FOX

Az anyaság és a mostohaanyaság is nagy feladat

De a Glee amiatt is emlékezes számára, mert az volt az első tévés munkája, ráadásul énekelnie kellett a szerepben: a közönség előtt való hasonló szereplésre pedig egyszerre vágyott, de félt is tőle.

Elsőként a sorozat második évadában tűnt fel, ekkor még csak barátok lettek Brad Falchukkal, aki szintén házasember volt. Válásaik után, évekkel később azonban szorosabbra fűzték a kapcsolatukat, majd össze is házasodtak.

Paltrow nem csupán az anyaságról vallott őszintén, amely állítása szerint mindent újra definiált számára, és teljesen egyértelművé tette, hogy hátrébb kell lépnie a filmezéstől. Hanem a mostohaanyaságról is, hiszen férje szintén két gyerekkel érkezett a kapcsolatba.

Eleinte nagyon nehéznek találtam… Tudod, erről nincs könyv; senki sem mondja meg nekünk, hogy mit tegyünk. Valójában a mostohaanyákkal kapcsolatos összes történet rossz fényt vet ránk” – fogalmazott. Végül úgy határozott: „Ugyanúgy szeretem őket, mint a saját gyerekeimet, ugyanazokat a szabályokat, és határokat fogalmazom meg feléjük, és teljes szívemből csinálom. Így az egész könnyebbé vált – foglalta össze. 

Saját gyerekei kapcsán elmondta, Moses a fia a megfontoltságot, Apple, a lánya a humorát örökölte tőle. Nagyon élvezi, hogy a gyerekei már fiatal felnőttek, és sokat tanul tőlük. Ha pedig ő maga visszamehetne a 19 éves énjéhez, amikor elképesztően elveszettnek érezte magát, csak egy dologra figyelmeztetné: „Azt mondanám, kerüljön nagyon-nagyon közel magához, mert így az élet sokkal kevésbé lesz fájdalmas számára” – mondta szintén a Vouge riporterének.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) által megosztott bejegyzés

Talán közeleg a nagy visszatérés

Jelenleg az életét a gyerekei és a márkaépítés mellett a sok jóga, a hosszú séták, az egészséges ételek, valamint a szaunázás teszi ki, de ahogy hallani, mostanában újra kacérkodni kezdett a filmezés gondolatával is.

Legutóbb 2019-ben forgatott a „Bosszúállók: Végjáték” című filmben, de bevallása szerint, utoljára akkor vett részt egy mozi szinte összes jelentében, amikor első gyerekét várta.

Nemrég úgy nyilatkozott, barátja, Robert Downey Jr. az egyetlen, aki képes lenne rávenni őt a visszatérésre. Miközben olyan hírek is napvilágot láttak, hogy mivel lánya, Apple nagy rajongója Timothée Chalamet színésznek, Gwyneth hamarosan feltűnik majd fiatal pályatársa következő projektjében.

A magam részéről örülnék, ha újra főszerepben látnám a színésznőt, aki bizonyára óriási izgalommal állna neki egy újabb nagy munkának, és a kritikáktól sem félne már annyira.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) által megosztott bejegyzés

Próbálom elkülöníteni azt, ami szakmai és ami személyes: azaz szétválasztani, ami csak fáj attól, amiből tanulhatok is – mondja. Ebben nyilván segítségére van a harmónia, amelyet az egészségtudatosságával naponta megteremt magának. Utóbbi pedig nemcsak a fizikai jóllétet és fittséget hozza el, de a szellemi frissességet, illetve a mások felé való nyitottságot is. 

Nagy a megosztottság a világban, az emberek meg vannak győződve arról, hogy igazuk van, és nehezen hallgatják meg egymást. Engem egy-egy meditációs gyakorlat kapcsol össze az egység érzésével – hogy végső soron mindannyian emberek vagyunk, és mindannyian minden tőlünk telhetőt megteszünk a boldogulásértvallja.

Széles-Horváth Anna

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Steven Ferdman / Contributor