Ismerd meg gyógyító növényeinket!

Fogfájásra szegfűszeg, gyulladt sebre körömvirág, fáradt szemre szemvidítófű, fülfájásra kövirózsa – nem kuruzslás, hanem olyan ősi tudás, amelynek alkalmazása az előttünk lévő generációk számára alapvetés volt.

Ők jól tudták, hogy a természetben szinte minden bajra találhatunk gyógyírt, csak ismerni kell, mit és hol keressünk. Ebben segít Engel Rita gyógynövény és növénykémiai kutató, aki Vácrátótón, Magyarország leggazdagabb növénygyűjteményével rendelkező botanikus kertjében ismerteti meg a látogatókkal a kertben található gyógynövényeket.

A leggyakrabban használt „klasszikusoktól” (például levendula, citromfű, hársfa) az „egzotikus” fajokig (aloé, mirha, füge) megtudhatod, miben rejlik gyógyítóerejük, és hogy milyen betegségek kezelésére, megelőzésére alkalmasak.

programajánló Kimenő Radival szabadtéri programok ősszel (4)
Kép forrása: Facebook/ Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Mindeközben pedig kellemes sétát tehetsz a Nemzeti Botanikus Kertben, ami minden évszakban más és más gyönyörű arcát mutatja. A Budapesttől karnyújtásnyira lévő egykori grófi kastélykert helyén létrehozott „élő múzeum” 27 hektáros területén 13 ezer faj és fajta található. Az üvegházak mellett romantikus vízimalom, műrom, vízesés, szigetek, vadregényes ösvények és egy gyönyörű tó kápráztatja el a látogatókat. Így ha a tematikus sétára esetleg most nem tudsz is elmenni, amint időd engedi, mindenképp látogass el a botanikus kertbe, ami ősszel, ha lehet, még szebb, mint máskor.

Bővebb információkat itt találsz a programról.

Sombreróval fel, tequilával le!

Imádom a mexikói konyhát (jó, igazából nincs olyan konyha, amit ne szeretnék), és kevés helyen szeretek jobban hódolni ennek a szenvedélyemnek, mint a Terezában, ahol a hangulat forró, a koktélok bódítóak, a tequila vérpezsdítő, az ételek pedig ínycsiklandók – de kivétel nélkül! Higgyetek nekem, már jó néhány fogásukat teszteltem, hamarosan szentélyt is nyitnak a bekeretezett portrémmal.

Ha még nem voltál, szeptember 26. és 29. között mindenképp érdemes arra venni az irányt, a hangulatos teraszukon ugyanis egy igazi mexikói fiesta vár. 

Jön ismét a népszerű Tex Mex Fesztivál, ahol a fűszeres pácolt húsok, az elmaradhatatlan tortillák és a friss zöldségek veszik át a főszerepet. Az autentikus ízek mellett pedig élőzene is lesz, igazi karneváli hangulat.

programajánló Kimenő Radival szabadtéri programok ősszel (4)
Kép forrása: Facebook/ Tereza

Bővebb információkat itt találsz az eseményről.

A jókedv a pátyi Pincehegyen lakik

Hódoljunk még egy kicsit a hedonista élvezeteknek – persze szigorúan szabadtéren!

Semmi sem melenget jobban az őszi időben, mint egy (két, három, négy – aztán meg ki számolja) pohár jó bor. Ha te is így gondolod, akkor jól figyelj, mert egy igazán testhezálló programot ajánlok a figyelmedbe: 

finom borokkal, ízletes tárcsán sült ételekkel, irodalmi és zenés programokkal búcsúztatják a szeptembert a Zsámbéki-medence egységben megmaradt pincesorán, amelyhez fogható nincs több a környéken.

Mert bár a mai Etyek–Budai borvidék területén korábban számos ilyen pincefalu volt, a többségük mostanra elpusztult. A földbe vájt pincékből álló pátyi pincefaluba viszont időről időre élet költözik; szeptember 28-án ismét kinyitnak a Pincehegy présházai, és ha nem akarsz lemaradni erről a remek élményről, neked is ott a helyed Páty legnagyobb közösségi eseményén, a CivilÍZáción. 

programajánló Kimenő Radival szabadtéri programok ősszel (4)
Kép forrása: Facebook/ Pátyi Művelődési Ház

Bővebb információkat itt találsz az eseményről.

Itt a termálfürdőzés ideje!

Nincs is annál jobb, mint amikor a sódomb tetején, a termálvíz meleg ölelésében, egy pohár borral a kezedben nézheted végig, ahogyan az őszi Nap lebukik a horizonton. Kevés dolog van, ami jobban kisimítaná a megfáradt idegeket – higgy a médiában sokat látott, tapasztalt rókának (a pontosság kedvéért: nekem).  

A Demjéni Termáltó Fürdő pedig kitűnő erre a célra! Budapesttől nagyjából egyórányi autóútra, hatalmas kültéri medencékkel – van köztük fedett is –, szaunával és meleg vizes sódombbal (ahonnan csodás a már említett kilátás) várja a látogatókat.

A budapesti fürdőkhöz képest itt nincs kényelmetlen tömegnyomor, sorban állás, és elszállt árak sem: a felnőtt belépő hétvégén 3690, a hétvégi családi jegy pedig 13 500 forint. Ha a fürdőköpenyt otthon hagytad, ne aggódj, ott még azt is bérelhetsz. Barátokkal remek program.

programajánló Kimenő Radival szabadtéri programok ősszel (4)
Kép forrása: demjentermalto.hu

Bővebb információkat a fürdőről itt találsz.  

Vonatozz bele az októberbe!

Bár ami a vonatszenvedélyemet illeti, messze vagyok még Sheldon Coopertől, de annyi biztos, hogy a Királyréti Erdei Vasúton a sok gyerek között az én szám ért fülig, ahogy kis hátitatyómmal – benne a kétdecis szívószálas almalével – felslattyogva végigültem a fél órás utat Kismarostól Királyrétig. 

programajánló Kimenő Radival szabadtéri programok ősszel (4)
Kép forrása: www.kiralyreti-erdei-vasut.hu

A felnőtt retúrjegy ára a vonatra 3500 forint személyenként, a menetidő egy irányba pedig – ahogy már említettem – 30 perc. De micsoda tartalmas 30 perc ez: településekről a tanyák közé, majd be az erdőbe, megannyi látnivalóval, szépséggel az úton! 

Királyrétre érve pedig számos kikapcsolódási lehetőség közül választhattok: körbesétálhatjátok például a Bajdázó-tavat, de van kilátó, hajtánypálya, Hiúz Ház, tanösvény és kiállítótér is, amelyben Királyrét környékének geológiáját és ipartörténetét mutatják be működő modellek segítségével. És persze túraútvonalak is kanyarognak szép számmal. Kisgyerekkel is felejthetetlen program!

Bővebb információkat és a menetrendet itt találod. 

Filákovity Radojka