Te is nevetgélsz a salátádra? – Három recept, amit ha kipróbálsz, garantáltan fogsz
Az megvan, amikor Stock-fotókon a modellek atom módon bazsalyognak a salátájukra? Pedig egy saláta nem mond semmi vicceset. Számtalan esetben mégis úgy tűnik, indokolatlanul örülünk neki. Na, ezzel a három recepttel most nem így lesz. Ha kipróbálod őket, nyugodtan lőhetsz vele vigyorogva egy szelfit, mert egyikben sem fogsz csalódni. Sőt, még azt is megmondom, mikor vagy miként edd! Szentesi Éva írása.
–
Előételként fogyasztható saláta:
Dijonis-áfonyás bébispenót-saláta fetával
Ez a saláta annyira szép, hogy hozzá is mennék feleségül. Hahaha. (Nem.) De tényleg szép, és vallj színt, soha életedben nem raktad volna össze egy tálba a spenótot, az áfonyát, a fetát és a mustárt, ugye? Pedig majd meglátod, micsoda örömet fog neked okozni, ha elkészíted nagyjából hat perc alatt ezt a receptet.
Hozzávalók:
– 3 bögre bébi spenót
– fél bögre áfonya
– 10 szem pekán dió
– 100 gramm feta sajt
Az öntethez:
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 evőkanál dijoni mustár
– fél citrom leve
– 1 evőkanál agave szirup
– fél evőkanál szezámmag
– só és bors
Elkészítése:
1. A spenótleveleket és az áfonyát megmosom, majd egy nagy tálba halmozom.
2. A pekán diót egy serpenyőben megpirítom (vigyázz, ne égesd meg), majd egy éles késsel felszeletelem őket, és a spenótos alap tetejére teszem.
3. A fetát rámorzsolom a salátára.
4. Egy kis tálba öntöm az olívát, belefacsarom a fél citrom levét, az agavét, a mustárt és a szezámmagot is hozzáadom, majd sózom, borsozom és alaposan összekeverem, amíg világos sárga árnyalatot nem kapok.
5. Ha megvan a szósz, egy kiöntőtálból a salátámra öntöm, és már kész is!
Ebédre is akár – saláta
Kiadós saláta tojással, spenóttal és avokádóval
Na, igen, már megint a spenót. De mit csináljak, ha egyszer annyira szeretem? Frissen is, párolva is. Ehhez a kiadós salátához pedig szépen összerottyantom fokhagymával, így lesz tulajdonképpen belőle nem is saláta, hanem egy igazi, fullos ebédrevaló.
Hozzávalók:
– 1 termetesebb édesburgonya
– két marék spenót
– 10 szem koktélparadicsom
– 2 db közepes méretű tojás
– 1 érettebb avokádó
– olívaolaj
– fokhagymapor
– füstölt paprikapor
– majoranna
– só, bors
Elkészítése:
1. A krumplit meghámozom, felkockázom és egy tepsibe szétterítem. Egy kisebb tálba öntöm az olívaolajat, hozzáadom a fokhagymaport, a füstölt paprikaport és a majorannát, majd sózom, borsozom, és alaposan elkeverem, hogy egy gusztusos öntetet kapjak. Ezzel az öntettel pedig meglocsolom a krumplit, és alaposan összeforgatom benne, hogy minden területére jusson. Ezután előremelegített sütőbe teszem 180 fokra.
2. Egy másik edényben odateszem főni a tojásokat nagyjából hat percre, én úgy szeretem, ha a közepe folyós marad egy kicsit.
3. Majd fokhagymát aprítok, és kevés olajon elkezdem hevíteni, közben vigyázok rá, meg ne égjen.
4. Ha megvan a fokhagyma, rádobom a spenótot, és szépen összefonnyasztom a tepsiben. Aztán ha kész van, félreteszem.
5. Mielőtt a krumpli készre sül, az utolsó tíz percre hozzáteszem a koktélparadicsomokat. Én nem szedem le a száráról, hanem egyben berakom a krumplikra a sütőbe.
6. Ha készen vannak a hozzávalók, minden megsült és megfőtt, egy szép kis tálba pakolok mindent egymás mellé, és már kész is.
Ezen a tányéron van minden tápanyagból bőven: szénhidrát is, fehérje is és zsiradék is. Edzés után brutál jó energialöket a testemnek-lelkemnek.
Vacsorára bőven elég ennyi – saláta
Fűszeres lencsesaláta citrusos dresszinggel
Ez a saláta is fehérjedús, épp elég vacsorára, és nagy ördöngösség sem kell hozzá. Pikk-pakk készen van, amíg kettőt pislogsz, már az asztalon egy „pont elég lesz vacsira” kaja.
Hozzávalók:
– fél bögre klasszik barna lencse
– két szép szál sárgarépa
– 5-6 szem koktélparadicsom
– fél fej lila hagyma
– fél deci olíva
– 1 citrom leve
– 1 evőkanál méz
– 2 teáskanál őrölt római kömény
– 1 teáskanál füstölt piros paprika
– 1 csipet fahéj
– kis csokor friss menta
– só, bors
Elkészítése:
1. A répákat megpucolom, csinos hasábokra vágom, és egy tepsibe helyezem.
2. A répához elkészítem az öntetet: 2 evőkanál olívát öntök egy kis tálba, hozzáadok 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál római köményt, 1 teáskanál füstölt paprikát, egy csipet fahéjat, majd sózom, borsozom, és alaposan összekeverem. Ha ez megvan, akkor beleforgatom a répákat, és mehet nagyjából húsz percre, 200 fokra a sütőbe.
3. Egy lábosban odateszem a lencsét főni, aminek kábé 15 perc elég, ha előáztatod.
4. Elkészítem a dresszinget: a lila hagymát nagyon vékony szeletekre vágom, közben 3 evőkanál olívához facsarom a citrom levét, adok hozzá 1 teáskanál őrölt római köményt, sót és borsot is, beleteszem a hagymát. Majd alaposan összekeverem. És hagyom kicsit marinálódni.
5. Ha kész a lencsém, leszűröm, és egy keverőtálba helyezem.
6. Felvágom a koktélparadicsomot és a mentát, azt is hozzáadom a lencséhez.
7. Majd kiveszem a répát a sütőből, és ugyanúgy az alaphoz adom.
8. Végül ráöntöm a dresszinget, alaposan összekeverem, és már kész is.
Jó étvágyat kívánok ezekhez a fantasztikusan szuper, minden ízérzéket kielégítő, frenetikus salátákhoz.
Szentesi Éva
A képek a szerző tulajdonában vannak! (Kivéve a kiemelt kép, mert az egy hamisítatlan, vigyorgós Stock-fotó - Forrás: Getty Images/Happycity21)