Igazából nem tudok kedvenc részt megnevezni, ugyanúgy, ahogyan azt sem tudom megmagyarázni, miért sírok mindig a tizedik évad utolsó, dupla részén. Annyi biztos, hogy a tíz év alatt csak jobbak lettek, prímán összecsiszolódtak, és a magánéletükben is valódi barátságot kötöttek egymással. A sorból talán csak a Chandler Binget alakító Matthew Perry lógott ki valamelyest, aki drogproblémái miatt nemegyszer nehezítette meg a forgatást. A listás celebbé, igazi hollywoodi sztárrá pedig Jennifer Aniston vált közülük. Rachel Green karaktere volt mindig is a legnépszerűbb, és Anistonnak sikerült kitörnie a rá osztott karakter skatulyájából.

A sorozat 1994-ben indult az NBC-n, számos rangos díjat besöpört, és 2004 májusában, azaz lassan tizenhat éve ért véget. De vajon mi a helyzet ma a jóbarátainkkal? Hogyan élnek, mit csinálnak, találkoznak-e még? Nem voltam rest, megírtam azt a részt, amiért a színészek, a híresztelések szerint legalábbis, két és fél millió dollárt kapnak fejenként. 

Ha azt írom most, hogy az én generációm ezen a sitcomon szocializálódott, akkor semennyire sem túlzok.

De mit várunk most, amikor újra leül a nagy kanapéra a hat jóbarát, még ha nem is egy évad erejéig, hanem csak egyetlen epizódra? Na, hát én elképzeltem. 

via GIPHY

A tizedik évad azzal fejeződött be, hogy Rachel végül nem ment el Párizsba, hanem ismét összejött Ross-szal, és úgy döntöttek, újra megpróbálják együtt, pláne, hogy van egy közös gyerekük is. Monica és Chandler örökbe fogadott egy ikerpárt, és vásároltak egy házat a városon kívül. Phoebe és a férje, Mike is megállapodott az utolsó évadban, örök hűséget fogadtak egymásnak, Joey pedig maradt Joey. Talán az ő karaktere volt az, amelyik a legkevesebb fejlődést mutatta, de ettől volt annyira szerethető. 

Íme, a Jóbarátok tizenhat évvel később:

Ross és Rachel lánya, Emma már tizennyolc éves. A pár egyébként még akkor összeházasodott egy fényes esküvőn, úgy mondták ki a boldogító igent, hogy hetedhét országra szóló lakodalmat rendeztek, amelyről ezúttal nem szökött el a menyasszony. Aztán Rachel megint terhes lett, és született egy fiuk is, akit Mattnek neveztek el.

Ross első felesége, Carol szakított a barátnőjével, Susannel, és összejött Ellen Degeneresszel, aki miatta hagyta ott a párját, és közös gyereket is vállaltak. Rachel sokáig otthon maradt a gyerekekkel, emiatt a karrierje kicsit megfeneklett, és nem is érezte igazán jól magát, amíg nem dolgozott, majd hosszas tárgyalások után felvették a Louis Vuittonhoz.

Rosst pedig kinevezték az egyetemen dékánná, és felterjesztették az egyik tanulmánya miatt Nobel-díjra is – amit végül nem kapott meg. Ezen természetesen kiborult, mert hosszasan tervezgette, milyen beszédet fog majd mondani. 

Monica és Chandler gyerekei, Erica és Jack már tinédzserek, a család a kertvárosban él, a szép nagy házban, ahol Joey-nak is fenntartanak egy szobát. Monica saját cukrászdát nyitott a környéken, és ő gyártja a legjobb süteményeket, nagyon jól megy a bolt. Persze ő semmiből sem eszik egy falatot sem. Chandler viszont eléggé meghízott, ám ez a feleségét semennyire sem zavarja. 

Joey összejött Phoebe nővérével, Ursulával, ám közös megegyezés alapján nem született gyerekük, mindketten túlságosan önzőnek tartják magukat ahhoz, hogy feláldozzák a szabadságukat és a függetlenségüket. Joey közben letett a színészetről, és nyitott egy autókereskedést, ami nagyon jövedelmezőnek bizonyul. Ursula nem dolgozik. Ők is azon a környéken élnek, ahol Monicáék. Gyakran összejárnak, de Chandler és Monica nem igazán kedveli Ursulát.

Phoebe és Mike úgy határoztak, hogy egész életükben utazgatni fognak, és elmennek a föld összes pontjára. Ezt az elhatározásukat prímán teljesítik is. Mike szülei meghaltak egy repülőgép-szerencsétlenségben, így a megörökölt vagyonból élnek, ha úgy tartja kedvük, életük végéig nem kell dolgozniuk.

Rachel és Ross néha azért veszekednek, de mindig képesek arra, hogy leüljenek és megbeszéljék egymással a gondjaikat. Jelenleg a legfőbb problémájuk, hogy Emma piercinget szúratott az alsó ajkába és szövegkiemelő-zöldre festette a haját, mert Billie Eilish a kedvence, ám a szülei ezt finoman szólva is nehezen képesek tolerálni. 

Phoebe-nek és Mike-nak nem született gyereke. Sokáig próbálkoztak a lombikkal, de mindannyiszor sikertelennek bizonyult a beültetés. Az örökbefogadást egyelőre elvetik. Phoebe kibékült a testvérével, és örül Ursula Joey-val való kapcsolatának. 

Ross és Monica anyukája sajnálatos módon néhány évvel ezelőtt elhunyt egy hosszú és fájdalmas betegségben. Jack Geller pedig egy évvel a felesége halála után összejött Janice-szel. Monicáék szomszédságában vettek házat. Gyakran vannak náluk. 

Tetszik nektek? Ti mit gondoltok, milyen most a jóbarátok élete?

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Hulton Archive