Néhány évvel ezelőtt nyáron, rekkenő hőségben sétáltunk este egy haverommal a Zrínyi utcában. Lenge, rövid ruha volt rajtam, magas sarkú cipő. Elhaladtunk három részeg srác előtt, akik közül az egyik alám nyúlt, de úgy izomból.

Hirtelen felocsúdni sem tudtam, így el kellett telnie legalább öt másodpercnek, amikor felfogtam, hogy mi történt.

Úgy nyargaltam vissza hozzájuk magas sarkúban, hogy bármelyik gazella megirigyelt volna a mutatványomért, és egy isteneset lekevertem a gyökérnek. A haverjai és az én barátom választottak szét bennünket, mert a kis köcsög nem kért bocsánatot, hanem leöntött piával és elkezdett gyalázni, hogy „mi a fasz bajod van, te hülye kurva". A barátja aztán elnézést kért, mi pedig továbbmentünk. Ma azt gondolom, hogy nem ez volt a helyes reakció, mert legalább két nagy maflást kellett volna neki adni, nem egyet, de jóval fiatalabb voltam, és jóval védtelenebb. Ma már simán letépném az arcát annak, aki ilyet csinál, majd jól lefújnám paprikaspray-jel.

De ez csak egy kis szelete azoknak a válogatott atrocitásoknak, amelyek a nőket érik nap mint nap az utcán, közterületeken. A beszólogatásokra általában már oda sem figyelünk, úgy teszünk, mintha meg sem hallanánk. A „szia, cica van, gazdád?” a „szopatnálak”, a „nyalnálak” pedig nem egyszer hangzik el, és nehogy azt gondold, hogy ez kizárólag az építkezéseken dolgozó munkások szokása.

Nemrég állították elő azokat a tizenéves fiatalokat, akik a Kossuth téren inzultáltak egyedül lévő nőket, míg bele nem sétáltak szépen egy civil rendőrnő csapdájába. Igen, ez az én történetem. Szentesi voltam, de most lássuk, mi a helyzet másokkal:

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség a nőket érő szexuális zaklatások ellen indít akciót, ezekhez ti is csatlakozhattok. A továbbiakban az ő felhívásokat közöljük:

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség új akciót indít a nőket érő nyilvánosan bekövetkező szexuális zaklatások ellen. Az akció keretében nők küldik el (egyetlen nap alatt ötszáznál többen) kommentekben vagy üzenetben a mondatokat, amik egy életre beégtek az agyukba, a történeteket, a mindennaposnak számító, sokszor félelemkeltő, de szinte mindig végtelenül megalázó tapasztalataikat.

Az egyes mondatokat színészek mondják majd fel, az így készült hanganyagra pedig videoklip készül, amiben bárki szerepelhet, aki az ebből az alkalomból szerveződő Women's Marchon részt vesz.

Az alpárian obszcén és trágár beszólások, a kéretlen, sokszor brutálisan agresszív, olykor egyenesen fenyegető vagy fenyegetésbe forduló szexuális ajánlatok magyar nők millióinak keserítik meg az életét, mindennapos szinten.

A legtöbben (halál)félelemről, pánikról, megalázottságról és tehetetlenségről számolnak be az ilyen esetek kapcsán. Jogosan tartanak a fizikai agressziótól is, hiszen tudják, tapasztalták, hogy a „catcalling (jellemzően nőkre tett, szexuális tartalmú utcai beszólás, megjegyzés) bármikor – nem is éppen ritkán – elfajulhat. Ráadásul az is egybecsengő tapasztalat, hogy a fül- és szemtanúk közül a legritkábban lép közbe bárki is, sőt, az áldozathibáztatás sem ritka jelenség ilyenkor.

Az ilyen tapasztalatok egy életre traumatizálhatják az áldozatot, ráadásul az érintettek köre döbbenetes módon a 11-12 éves korosztálynál kezdődik.

Hogy a trauma meddig tarthat, jól mutatja, hogy jócskán hetven fölötti olvasók is megírták, hogy még ma is élénken, szó szerint tudják idézni, miket kaptak és összerándul a gyomruk, ha eszükbe jut, ifjabb éveikben mit kellett elviselniük.

Az akció üzenete és célja, hogy az a jelenség, ami széles tömegeket érintően alkalmas a megbotránkozásra és félelemkeltésre, azt a törvény éppúgy szankcionálja, mint ahogyan társadalomnak kéne. Akár az egyszeri, utcai szexuális zaklatás is legyen büntetőjogi kategória. És mi se hallgassunk, ha éppen tanúi vagyunk! Nem tehetsz róla, tehetsz ellene. A felhívás, és a megdöbbentő tapasztalatok itt érhetők el.

– 

A fotón a WMN szerkesztőségének tagjai olyan valós mondatok leiratát mutatják, amelyeket nők utcán hallottak férfiaktól.
Forrás: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook oldal és saját gyűjtés.

 A kiemelt kép a szerző tulajdonában van